Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Βαλκάνια: Η "Legoland" των Αμερικανών


Η μηνιαία πολιτική επιθεώρηση Monthly Review φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της άρθρο του Edward Joseph, υπό τον τίτλο: "υποβόσκουσα σύγκρουση", αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι στην εξεύρεση λύσης, αλλά στην ανάπτυξη των δεδομένων της διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια από την γέννησή τους έως και σήμερα.

Και μιλάω για "ανάπτυξη των δεδομένων" διότι πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής - και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν σχεδόν στο σύνολό τους όλες οι αναλύσεις, ιδιαίτερα μετά το Βουκουρέστι - δεν ήταν ποτέ η τελική διευθέτηση του προβλήματος στα πλαίσια μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ικανοποιούσε και τα δύο μέρη, αλλά η εγκαθίδρυση μιας ακόμη "αμερικανικής ηγεμονίας" (προκάτ) στην καρδιά των Βαλκανίων... στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Όπωσδήποτε, να σημειώσω κι εγώ με την σειρά μου όπως το έπραξε και η συντακτική ομάδα του περιοδικού ότι, ούτε συμφωνώ με το πνεύμα γραφής, ούτε και αποδέχομαι τον όρο "Μακεδονία" και "μακεδονικό(ς)", με το τρόπο που χρησιμοποιούνται μέσα στο κείμενο.

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο και να το διαβάσετε και να το μελετήσετε καθώς, γίνεται απόλυτα κατανοητός ο λόγος για τον οποίο αποτυγχάνει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις επιδιώξεις της τουλάχιστον... διαδικαστικά!
Πέραν αυτού, το ίδιο το κείμενο αντανακλά την "εσφαλμένη αντίληψη" της ηγεσίας της αμερικανικής διπλωματίας σχετικά με την σταθερότητα, την ασφάλεια και την συνεργασία στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: