Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Ανατολικό Τιμόρ: "case closed..."

Το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν και μετά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ το 1999, έκλεισε επίσημα με την υποβολή της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής για την Αλήθεια και Φιλία (CTF) προς τις δύο κυβερνήσεις. Σχετικά με το ζήτημα, είχαμε αναφερθεί με προηγούμενη ανάρτησή μας (Αν η ηθική έχει μία κάποια αξία... / Πολιτική Προσέγγιση / 7- 4 -08). ... “With CTF's final report, the human rights violation case before and after the 1999 referendum is closed and would not be brought to legal process...” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινδονήσιος Υπουργός των Εξωτερικών Hassan Wirajuda.

Η τελική έκθεση, υπεβλήθη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Benyamin Mangkoedilaga, στους Προέδρους της Ινδονησίας και Ανατολικού Τιμόρ, Yudhoyono και Ramos Horta αντίστοιχα. Οι δύο ηγεσίες συμφώνησαν να συνεχιστεί το έργο της CTF, μ' ένα νέο σχέδιο δράσης, όπως αυτό προτείνεται από τα μέλη της επιτροπής.

Παρόλο που παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία και εξετάστηκαν ενδελεχώς οι “πρωταγωνιστές” των εγκλημάτων κατά του Αν. Τιμόρ και των κατοίκων του, εντούτοις, δεν ήταν δυνατή η νομική στοιχειοθέτηση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους τους, οπότε και η όποια νομική δίωξη εναντίον τους δεν θα μπορούσε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Με αυτό ως δεδομένο, η επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο της υπόθεσης και επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και από τις δύο χώρες ούτως, ώστε να κλείσουν οι “πληγές του παρελθόντος”.Η έκθεση της CTF θα παραδοθεί προς ψήφιση στα Κοινοβούλια Ινδονησίας και Ανατολικού Τιμόρ ενώ, παράλληλα θα δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα κείμενα, οι προβλέψεις και οι αποφάσεις έτσι, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών να είναι ενήμεροι για τα αποτελέσματα των διμερών επαφών και πρωτοβουλιών, κάτι που θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας... αναγκαίων δεσμών για την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πολιτικές ηγεσίες Ινδονησίας και Αν.Τιμόρ, σχεδιάζουν την θέσπιση και εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, όπως το άνοιγμα των συνόρων και υποστήριξη της ελεύθερης εμπορικής δραστηριότητας, γεγονός καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ, Zacaria Albano Da Costa, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική έκθεση θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών.

Η έδρα της CTF βρίσκεται στο Denpasar του Bali. Αποτελείται από 10 μέλη (πέντε από την Ινδονησία και πέντε από το Αν. Τιμόρ), με έναν συντονιστή από την κάθε χώρα. Τα μέλη της Ινδονησιακής πλευράς είναι οι: Benjamin Mangkoedilaga (συντονιστής), Ahmad Ali, Wisber Loeis, Mgr Petrus Turang, and Agus Widjojo. Τα μέλη από το Αν. Τιμόρ είναι οι: Jacinto Alves (συντονιστής), Dionosio Babo, Aniceto Guterres, Felicidade Guterres, and Cirilio Varadeles.



useful links:
Terms of Reference for The Commission of Truth and Friendship
Commission of Truth and Friendship, Indonesia, Timor Leste
Ανατολικό Τιμόρ: Κοινωνική αναταραχή και αντάρτικο
East Timor case closed after CTF submits final report

update #1, 17/07/08:
Consensus on East Timor report: Soares
Indonesian govt accepts East Timor blame
Apology accepted now it's time to move on, Gusmao


Δεν υπάρχουν σχόλια: