Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Μεσογειακή Ένωση: Πυροτέχνημα της Γαλλικής εξωτερικής πολιτικής ή πράξη ουσίας για την Ε.Ε. και τους λαούς της περιοχής;


Όπως όλα δείχνουν, η πρώτη Σύνοδος της Μεσογειακής Ένωσης (Παρίσι, 12/7/08) θα πραγματοποιηθεί δίχως προβλήματα, πάρα τον έντονο σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις που μέχρι και σήμερα διατυπώνονται από πολλές πλευρές, με την συμμετοχή των ηγετών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 17 χωρών εκτός Ευρώπης.

... Και ο αλγερινός Πρόεδρος Abdelaziz Bouteflika, μετά την θετική απόκριση του Muammar Khaddafi, ο οποίος είχε εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο ίδρυσης της Ένωσης, θα συμμετασχεί στις εργασίες της Συνόδου ενώ δεν παρέλειψε, για ακόμη μία φορά, να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την νέα αυτή “οντότητα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αλγερία ήταν η μοναδική χώρα έως τώρα που δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζύ κι αυτό, διότι υπάρχει ένα πλήθος θεμάτων που απασχολεί, όχι μόνο το Αλγέρι αλλά όλες τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του Ισραήλ και οι ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της συμμετοχής...

Αν και παραθέτω χρήσιμα links που θα σας βοηθήσουν να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα επί του θέματος, να σημειώσω ότι η πρόταση αυτή του Νικολά Σαρκοζύ, έτυχε πολλών αντιρρήσεων και έντονης κριτικής εντός της Ε.Ε., ιδιαίτερα από την Γερμανία, με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο εγχείρημα – παρά την θετική του διάσταση, η οποία θα μπορούσε να είναι η αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. κυρίως με της χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής - θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή αποδόμηση και τελικά διάλυση της Ε.Ε.


διαβάστε επίσης:


σημείωση: Η πρόταση αυτή του Νικολά Σαρκοζύ – αν και αρκετά τολμηρή – δεν είναι κάτι το καινούριο, ούτε και παρουσιάζει κάτι το πρωτότυπο, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Παρόμοιες σκέψεις έχουν γίνει κι από ελληνικής πλευράς στο παρελθόν, πάντα εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη σύσφιξη των πολιτικών / κοινωνικών / οικονομικών / πολιτισμικών σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ήδη από το 1999, είχε διατυπώσει συγκεκριμένες πολιτικές και τρόπους δράσης που θα καθιστούσαν κατά πρώτον, μια τέτοια πρόταση αποδεκτή από το σύνολο των εταίρων μας και κατά δεύτερον, επιτυχή σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξή της.

Ένα από τα κείμενα που περιέχουν τέτοιου είδους προτάσεις-σκέψεις, υπογράφεται από εμένα τον ίδιο, υπό τον τίτλο: “Εισηγητική έκθεση για την λειτουργία και τους στόχους δράσης της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.ΠΑ.ΣΟ.Κ” ( α' μέρος, ι' κεφάλαιο) και είναι στην διάθεση σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή επομένως, αν κάποιος το επιθυμεί, ας επικοινωνήσει μαζί μου για να του στείλω ταχυδρομικά ένα αντίγραφο.

update #1, 09/07/08:

update #2, 13/07/08:


update #3, 17/10/08: Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, την ακόλουθη ανακοίνωση:

Έναρξη δημοσίου διαλόγου για την Ένωση για την Μεσόγειο

Το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσπάθειας πού καταβάλλει για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη Μεσόγειο πολιτικά και επιχειρηματικά απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερομένους, να συνεισφέρουν δημιουργικά με προτάσεις τους στη διαμόρφωση των Προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της “Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο”. Ο δημόσιος διάλογος απευθυνεται μεταξύ άλλων στους φορείς του Δημόσιου, τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και προς την Κοινωνία των Πολιτών. Το αντικείμενο των προτάσεων θα αφορά στις θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης των Παρισίων στις 13 Ιουλίου 2008, οι οποίες αφορούν:

- την απορρύπανση της Μεσογείου,
- τους θαλάσσιους διαδρόμους,
- την ηλιακή ενέργεια,
- την εκπαίδευση,
- την πολιτική προστασία
- και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του δημόσιου διαλόγου θα γίνει με τρόπο ηλεκτρονικό, μέσα από τον διαδικτυακό τόπο της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων www.aidfunding.mfa.gr/bpufm

Oι καταθέτοντες τις προτάσεις τους (ιδέες έργων) στον δικτυακό τόπο http://www.aidfunding.mfa.gr/bpufm/ θα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης εταίρων για το σχηματισμό διεθνών κοινοπραξιών.

Σας καλούμε να συνδράμετε με τις δικές σας ιδέες και σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη Μεσόγειο πολιτικά και επιχειρηματικά.

Στοιχεία Επικοινωνίας: bpfum@mfa.gr

update #4, 4/11/08:

Union for the Mediterranean' (UfM) symbolizes the dismantling of Sarkozy's grand
project. First outlined in February 2007 in Toulon, a recent commission
communication embodies the latest transformation of the idea, and the UfM was
officially launched on July 13, under the French Presidency of the EU.

Conceived by Sarkozy, the original idea was a vague enunciation of the
desire to rebuild France's role in the Middle East and an implicit desire to
stave off Turkey's entrance to the EU. Initially, the idea was to be
distinguished from the pre-existing Euro-Med Partnership and European
Neighborhood Policy, encompassing only the southern states of the EU and the
Mediterranean partners.
continue
reading here:


Δεν υπάρχουν σχόλια: