Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Αν η ηθική, έχει μία κάποια αξία...


Ο Πρόεδρος Jose Ramos-Horta Ανατολικού Timor επιτέθηκε σήμερα στην ηγεσία της Ινδονησίας κατηγορώντας την για την άρνησή της στην ανάληψη των ευθυνών (της) που οδήγησαν στα γεγονότα του 1999, όταν το Ανατολικό Τιμόρ θρήνησε πάνω από 1500 νεκρούς και κατεστράφη το 70% της υποδομής του, λόγω της απόφασης του λαού του για ανεξαρτησία, έπειτα από 25 χρόνια Ινδονησιακής κατοχής!
Σημείωσε πως, οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι θα πρέπει να παραδεχτούν επιτέλους την ενοχή τους, ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής (που συστήθηκε το 2005 και σύντομα θα υποβάλλει τα συμπεράσματά της στον κ. Ramos-Horta και τον Ινδονησιακό Πρόεδρο Susilo Bambang Yudhoyono). Να θυμίσω σε αυτό το σημείο, πως η Επιτροπή «Φιλίας & Αλήθειας» μεταξύ Ινδονησίας και Ανατολικού Τιμόρ, επιφορτίστηκε με την διερεύνηση και αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων βίας και τρομοκρατίας, από πλευράς Ινδονησίας.

Ο JoseRamosHorta, ο οποίος αναρρώνει στο Darwin της Αυστραλίας έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του τον περασμένο Φεβρουάριο, καταφέρθηκε εναντίον των Ινδονησιακών αξιωματούχων λέγοντας πως απέτυχαν στην υποχρέωσή τους για παροχή ασφάλειας στον λαό του Αν. Τιμόρ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας ή μη από την Ινδονησιακή κατοχή!

«Αν και δεν θέλουμε να ανατρέχουμε στο παρελθόν, πρέπει να έχουν τουλάχιστον το θάρρος (οι Ινδονήσιοι) και την ταπεινότητα να πουν στη χώρα τους και στον λαό του Αν. Τιμόρ ότι έκαναν λάθος και ζητούν συγγνώμη». «Αυτό θα ήταν αρκετό…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να λοιπόν, που η ηθική δικαίωση από την καταπίεση και τον αυταρχισμό, δεν αποτελεί «προνόμιο», «κλασικών διεθνών προτύπων» που προβάλλονται στερεότυπα και κατ’ επανάληψη από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ… αλλά, είναι ανάγκη κάθε λαού που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, την ιστορία του και κυρίως, το μέλλον, το οποίο οφείλει να παραδώσει στις επόμενες γενεές.

Με το εθελοτυφλούμε και να ευελπιστούμε στην «λήθη» της καθημερινότητας που τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς ή ακόμη περισσότερο, αν προσβλέπουμε στην ανοχή ή στην «επιλεκτική» αντιμετώπιση των άλλων, δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει, αν χρησιμοποιούμε πολύ συχνά το copy-paste και στην δική μας σκέψη, ανάλογα με το πώς μας βολεύει… Και αυτό, στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος!


Διαβάστε επίσης: «ΣΟΚ & ΔΕΟΣ» στο Ανατολικό Τιμόρ

Χρήσιμο υλικό: Ramos-Horta blames Indonesian military for Timor violence

Δεν υπάρχουν σχόλια: