Σάββατο 14 Μαΐου 2022

EUROVISION vs INTERVISION

γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

Απόψε είναι ο τελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Ενός θεσμού που ξεκίνησε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το 1956.

Εκείνη την εποχή, οι εντάσεις μεταξύ των Δυτικών και των Ανατολικών χωρών μέσα στην IBU (Διεθνής Ένωση Ραδιοφωνίας), είχαν σαν αποτέλεσμα την διάσπαση. Από την μία δημιουργήθηκε η EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας) για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και από την άλλη, ο IBO (Διεθνής Οργανισμός Ραδιοφωνίας) που αργότερα μετονομάστηκε σε IORT (Διεθνής Οργανισμός για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση) για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Και οι δύο αυτοί οργανισμοί είχαν ξεχωριστά δίκτυα ανταλλαγής προγραμμάτων μεταξύ των μελών τους, το Δίκτυο Eurovision ο ένας και το δίκτυο Intervision, ο άλλος.

Ο διαγωνισμός της  EUROVISION

Στην δεκαετία του ΄50 υπήρχαν πολλές ιδέες στον χώρο της Δυτικής Ευρώπης για κοινές μεταδόσεις ευρωπαϊκών mega events στις ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν και ιδέες για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού που προωθούσε ο Ιταλός Σέρτζιο Πουλιέζε.

Υπήρχε όμως και μια παρέμβαση από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Στις 28 Ιανουαρίου 1955, στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, συναντήθηκαν τα μέλη της Culture and Public Information Committee του ΝΑΤΟ με τον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης για να του παραδώσουν την έκθεση ενός project στο οποίο είχε ήδη εμπλακεί το BBC: την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονομάζεται Eurovision, οι άξονες του οποίου θα έπρεπε να καθοριστούν.

Στις 30 Νοεμβρίου 1955 έγινε μία συνάντηση στον ίδιο χώρο, μόνο που το σχέδιο είχε αλλάξει: η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ, ενός διατλαντικού φεστιβάλ, που θα ξεκινούσε τον Απρίλιο του 1956. Υπήρχε ένα ανοικτό θέμα. Αν η μουσική και τα τραγούδια θα ήταν στρατιωτικού περιεχομένου, ή όχι.

Στις 12 Φεβρουαρίου σε μία τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union ως φορέα για την υλοποίηση, όχι ενός διατλαντικού φεστιβάλ, αλλά ενός αμιγώς ευρωπαϊκού με κανονικό περιεχόμενο. Έτσι, ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάιο του 1956. Επικεφαλής της European Broadcasting Union, ήταν ο Ian Jacob του BBC που είχε εξαρχής εμπλακεί στην δημιουργία της Eurovision.

Ο διαγωνισμός της INTERVISION

Οι τότε χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν γίνονταν δεκτές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Εν τω μεταξύ, από το 1961, οργανώνονταν στην Πολωνία το Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σόποτ, από τον πιανίστα Βλάντισλαβ Σπίλμαν. Το 1977 το φεστιβάλ αυτό αντικαταστάθηκε από το φεστιβάλ τραγουδιού της Intervision, που διήρκεσε μέχρι το 1980.

Είχε προηγηθεί όμως, το φεστιβάλ τραγουδιού Intervision της Τσεχοσλοβακίας, από το 1965 έως το 1968. Σε αντίθεση με την Eurovision που διεξάγονταν κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, η Intervision διεξάγονταν στην ίδια χώρα. Εκτός από τις Ανατολικές χώρες, σε αυτούς τους διαγωνισμούς εμφανίστηκαν και συμμετοχές από χώρες της Δύσης, ή και ουδέτερες, όπως η Φινλανδία, η Γιουγκοσλαβία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Δυτική Γερμανία.

Τη μεταψυχροπολεμική περίοδο, έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης του φεστιβάλ της Intervision, το 2008 στο Σότσι της Ρωσίας. Δεν υπήρξε όμως συνέχεια. Υπήρξε μια ανακοίνωση ότι το φεστιβάλ θα διεξάγονταν και πάλι από το 2014, αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια.

Η σημερινή κατάσταση

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision εξακολουθεί να αποτελεί ένα ετήσιο mega event. Οι κριτικές για την χαμηλή ποιότητα των τραγουδιών, είναι πάντα παρούσες, ωστόσο ο διαγωνισμός εξακολουθεί να αποτελεί ένα εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος της Ευρώπης.

Ως διαγωνισμός σχετίζεται και με την λεγόμενη λαϊκή γεωπολιτική, μέσα από την οποία εκφράζονται γεωπολιτισμικές προσεγγίσεις, προτιμήσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις κλπ. Το αποτέλεσμα είναι η κατευθυνόμενη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή. Είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί μπλοκ χωρών που ανταλλάσσουν ψήφους.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε για να συμβάλλει στην ενοποίηση της Ευρώπης. Με την πάροδο των χρόνων, τα γεωγραφικά όρια του διαγωνισμού άρχισαν να θολώνουν. Συμμετείχαν χώρες όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αυστραλία κλπ. Αυτές οι συμμετοχές διαμορφώνουν μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης επέκτασης του διαγωνισμού και της απώλειας της ευρωπαϊκής του ταυτότητας.


Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Η βαριά κληρονομιά του Κυριάκου

 


Να διαφημίσουν το έργο της κυβέρνησης, ζήτησε από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου της κυβερνητικής παράταξης που ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η όποια, ελπίζω να είναι σύντομη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακολουθεί  σύντομη καταγραφή των πεπραγμένων του ιδίου και της κυβέρνησής του.

  • Λίστα Πέτσα (Μητσοτάκης, κυβέρνηση)
  • Πρόστιμα, έλεγχοι και περιορισμός μετακινήσεων δίχως νόημα, ουσία και αποτέλεσμα, εξαιρουμένων ισλαμοταλιμπάν και λοιπών… "τουριστών" - π.χ. "party πρωτοχρονιάς" στην Ομόνοια  (Μητσοτάκης, κυβέρνηση)
  • Εκβιασμός, ληστεία κι εξευτελισμός υπερήλικων συμπολιτών μας (Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης – Πλεύρης)
  • Τρομοκράτηση του γενικού πληθυσμού με πρόσχημα τον κορωνοϊό (Μητσοτάκης)
  • "Πολυτέλεια" οι ΜΕΘ (Σκέρτσος)
  • Διάλυση του ΕΣΥ, εκβιασμός κι εκδίωξη υγειονομικών καθώς και θάνατοι υγιών κι ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί (Μητσοτάκης, Κικίλιας, Πλεύρης συν όλο το κακό συναπάντημα των επιχορηγούμενων "επιστημόνων")
  • Αποστολή όπλων σε τρίτη χώρα και συμμετοχή σε πολεμική σύρραξη εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων (Μητσοτάκης)
  • Αποχαρακτηρισμός νεοναζιστών (Μπακογιάννη)
  • Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας (Γεραπετρίτης)
  • Διαχείριση εθνικών θεμάτων εκτός νομικού/πολιτικού πλαισίου (Μητσοτάκης)
  • Νεποτισμός, "αριστεία", ρεβανσισμός, αλαζονεία και αυθαιρεσία (Μητσοτάκης)
  • Καταστροφή Αττικής, Εύβοιας και λοιπών περιοχών (Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης)
  • Ενεργειακή κρίση (αισχροκέρδεια), ξεπούλημα εθνικών πόρων, καταστροφή υποδομών (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης)
  • Επισιτιστική κρίση, ακρίβεια, οικονομικός στραγγαλισμός ιδιωτών κι επιχειρήσεων πλην κουμπάρων, φίλων και γνωστών (Μητσοτάκης, οικονομικό επιτελείο)
  • Σεξισμός και λοιπές ανεπίτρεπτες συμπεριφορές (υπουργοί και βουλευτές π.χ. Οικονόμου...)

Και τα ωραία και τα όμορφα δεν εξαντλούνται εδώ. Έχουμε κι άλλα πολλά να πούμε. Δεν τελειώσαμε ακόμη.

Ωστόσο, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως, οτιδήποτε συμβαίνει δεν αφορά μόνο στα πρόσωπα. Είναι και θέμα συστήματος... νοοτροπίας. Και το σύστημα εξουσίας/διαχείρισης είναι πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο. Δεν έχει μόνον ευθύνη ο Μητσοτάκης και ο κάθε Μητσοτάκης για  την ποιότητα της «δημοκρατίας» μας. Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Κι ως υπεύθυνοι, απολαμβάνουμε ό,τι πραγματικά θέλουμε κι αξίζουμε!