Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στις κλειστές φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας

Αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα του βουλευτή Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδη Βέρρα, το δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφορικά με τις εντυπώσεις που  αποκόμισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στις κλειστές φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας καθώς, δίνεται συνέχεια και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που καθημερινά πλέον βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση πάντα με τις συνθήκες κράτησης στα "σωφρονιστικά" καταστήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα σε αυτό της περιοχής μας!

Κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελούμενο από τους Βουλευτές Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κκ Απόστολο Κατσιφάρα, Μιλτιάδη Βέρρα και Κων/νο Σπηλιόπουλο καθώς και το Γραμματέα της ΝΕ, Αχαΐας κ. Π. Αλεξόπουλο επισκέφτηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008 στις 11:00, την κλειστή φυλακή του Αγίου Στεφάνου Πάτρας.

Το Κλιμάκιο συναντήθηκε και συζήτησε με το Δ/ντή του Ιδρύματος και τους εκπροσώπους του Σωματείου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και ξεναγήθηκε στους χώρους του Σωφρονιστικού Καταστήματος. Δεν επετράπη η επίσκεψη στους χώρους διαμονής των κρατουμένων, καθότι γι αυτό πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Διεύθυνση και τους εργαζομένους, όπως επίσης συζητήθηκε λεπτομερέστατα η ποιότητα κράτησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους. Συγκεκριμένα:


1. Το σωφρονιστικό Ίδρυμα του Αγίου Στεφάνου σύμφωνα με το σχεδιασμό του και προκειμένου να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση θα έπρεπε να φιλοξενεί 350 άτομα. Σήμερα φιλοξενεί 800, δηλαδή υπερδιπλάσιους από τους προβλεπόμενους.
2. Οι εργαζόμενοι είναι 120, ενώ το οργανόγραμμα της Φυλακής προβλέπει 150 και από αυτούς που εργάζονται, ένα σημαντικό ποσοστό είναι αποσπασμένο σε άλλες υπηρεσίες της φυλακής πχ οδηγοί, νοσηλευτές, καθαριστές κ.α..
3. Για την Κλειστή Φυλακή προβλέπονται 2 παθολόγοι και 2 ψυχίατροι σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διεύθυνσης, ενώ οι ανάγκες του Ιδρύματος «καλύπτονται» μόλις από έναν παθολόγο! Παρουσιάζεται παντελής έλλειψη ψυχιατρικής στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνική υπηρεσία των Φυλακών που λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό.
4. Το πεπαλαιωμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με 3.000.000 χλμ θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μεταφερόμενων σωφρονιστικών υπαλλήλων και δημιουργεί κινδύνους πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.
5. Η μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει σχετικά με την ύδρευση των φυλακών, επειδή υδροδοτείται από την ΕΤΒΑ, η οποία δεν υποχρεούται να υδροδοτεί τις Φυλακές. Διοίκηση και εργαζόμενοι, ζήτησαν από το Κλιμάκιο, τη στήριξή του για την εξασφάλιση χρηματοδότησης σχετικά με τη διάνοιξη γεώτρησης προκειμένου απρόσκοπτα να υδροδοτούνται οι φυλακές, έως ότου ολοκληρωθεί το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, το οποίο ως γνωστόν καρκινοβατεί.
6. Η ανάγκη επαναπροώθησης των αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση του Ιδρύματος αφού τα 2/3 των κρατουμένων είναι αλλοδαποί .
7. Η μέριμνα για τη δημιουργία ταμείου απόρων κρατουμένων που σήμερα καλύπτεται μερικώς από εθελοντές και από την Εκκλησία.

Το Κλιμάκιο δεσμεύτηκε πως θα παρακολουθεί στενά τα ζητήματα, και θα επανέλθει σύντομα με νέα του επίσκεψη στο σωφρονιστικό ίδρυμα εξασφαλίζοντας την άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για τους χώρους κράτησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα και άποψη για τη διαβίωση των κρατουμένων.

Είναι απορίας άξιο πως κάποιοι επιμένουν να στρουθοκαμηλίζουν, να κρίνουν, να επικρίνουν, να "βλέπουν" "παιχνίδια εξουσίας" και να φαντάζονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, πιθανόν, μην έχοντας καν προσωπική πραγματική και επιτόπια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί!

Ακόμη κι αν ευσταθούν τέτοια σενάρια, ακόμη κι αν παίζονται τέτοια παιχνίδια, η ποιότητα των συνθηκών κράτησης και εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους, δεν μπορεί ν' αποτελεί αντικείμενο δημοσιογραφικής ή πολιτικής εκμετάλλευσης. Ακόμη περισσότερο; Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δημιουργίας εντυπώσεων αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία που δεν έχει ξεχάσει τελείως και για πάντα έννοιες όπως ο ανθρωπισμός ή ο πολιτισμός!

Νομίζω, πως αντί να τηλεφωνούν από εδώ και από κεί για να "πληροφορηθούν", το καλλίτερο θα ήταν να κινητοποιηθούν και να προγραμματίσουν μία επίσκεψη στους χώρους στους οποίους αναφερόμαστε, όπως πράττουν - προς τιμήν τους - οι πολιτικοί και οι λοιποί φορείς της περιοχής μας...

Σήμερα που έχουν απεργία, θα ήταν μια καλή ευκαιρία... φαντάζομαι, όμως, πως έχουν πιο σημαντικά πράγματα για ν'ασχοληθούν...

update #1, 28/10/08: Το προσκλητήριο των νεκρών κρατουμένων (πηγή: GREEK RIDER)

Για να καταλάβει κανείς πόσο υποκριτική είναι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται να ψάξει ιδιαίτερα ή να διαβάσει βαριά φιλοσοφία. Αρκεί να κοιτάξει το τι γίνεται μέσα στις φυλακές. Οι "άνθρωποι" που δείχνουν ανοχή σε αυτό το έγκλημα των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης είναι πραγματικά.... φιλελεύθεροι....όνομα και πράγμα. Διαβάστε την συνέχεια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: