Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Το αίσχος του σωφρονιστικού μας συστήματος

Σήμερα, έλαβα την επιστολή που ακολουθεί, καταγγελτική και ανώνυμη όπως θα δείτε κι από μόνοι σας. Την δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη ως προς το περιεχόμενό της, αυτούσια και δίχως αλλαγές (μόνο τα τηλέφωνα δεν δημοσιοποιώ για ευνόητους λόγους...), με γνώμονα, όμως, πάντα την πεποίθηση ότι κάθε τι θα πρέπει να δημοσιεύεται, εάν το ζητά ο συντάκτης του, έστω κι ανώνυμα.

Πρόθεσή μου είναι να συζητήσω το θέμα σχετικά με τα ΜΜΕ της Πάτρας ούτως, ώστε να υπάρξει και σχετική έρευνα από την πλευρά τους, διότι είναι γνωστή η αναλγησία του πολιτικού μας συστήματος, η αδιαφορία και η εκδικητικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο οι κρατούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι στα δήθεν σωφρονιστικά καταστήματα.

Στο θέμα έχουν αναφερθεί κατα καιρούς φορείς και παράγοντες όχι μόνον της πόλης των Πατρών και όχι μόνον για την Κλειστή Φυλακή των Πατρών. Παρόμοια προβλήματα, κι από τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας όμως, όπως πάντοτε συμβαίνει, κανείς δεν κάνει απολύτως τίποτε!

Φαίνεται πως η αισθητική μας εξαντλείται, περίπου, στα όρια του δικού μας μικρόκοσμου που δεν αντέχει την ασχήμια ενός πολιτισμού και μιας κοινωνίας που  υπερηφανεύεται και αυτοϊκανοποιείται μέσα από το πλαστικό περίβλημα που έχει θέσει εαυτόν για να νιώθει... ασφαλής.     

Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
στείλτε αυτό το μύνημα στα Μέσα Ενημέρωσης και στα τηλ. ..................................... της Κλειστής Φυλακής Πατρών πιέστε για να πάρουν μέτρα.

Αξιότιμοι κύριοι,
συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά "λόγω υπηρεσιακών αναγκών", δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια.

Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να "αποκαλυφθεί" ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.

Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.

Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.

Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

Το ότι δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (τηλ. ........................................ )

Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό είτε τις υψηλές θερμοκρασίες είτε την συνεχή υγρασία, δημιουργεί πρόβλημα  όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Η μη ύπαρξη κάδων εάν δεν είναι θέμα της τοπικής διεύθυνσης τότε ποιανού είναι?

Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται 24 κάδοι σκουπιδιών από ένα χώρο που "φιλοξενεί" πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η τοπική διεύθυνση.

Όσον αφορά εμάς, παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά, ποντίκια και κολλημένες ακαθαρσίες μηνών, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της τοπικής διεύθυνσης.

Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ  η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.

Αξιότιμοι κύριοι, των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών

υ.γ. Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε "λόγω υπηρεσιακών αναγκών" μετατιθέμενοι εκδικητικά.

Δυστυχώς στην υπηρεσία μας ισχύει "ότι δεν ακούγεται σημαίνει ότι λειτουργεί καλά" και άρα το Υπουργείο θεωρεί ότι η τοπική διεύθυνση (Διευθυντής -Αρχιφύλακας) δουλεύει καλά, όσο δεν υπάρχουν παράπονα. 

update #1, 23/9/08: Το ζήτημα εδώ δεν είναι η ... "ενημέρωση των πολιτών", κάτι το απρόσωπο δηλαδή, αλλά η ευαισθητοποίηση όλων μας σε ένα θέμα που αντανακλά την ποιότητα ζωής που πιστεύουμε πως έχουμε. Ο σκοπός ποιός είναι; Ο σωφρονισμός ή η εκδίκηση και η τιμωρία; Στο τέλος-τέλος - και δίχως πολλά ερωτήματα - είμαστε άνθρωποι ή ζώα; Διότι, η πολιτική ζωή μας δεν μπορεί να διαμορφώνεται μονάχα από επιλεγμένη και στοχευμένη θεματολογία, ούτε και να χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το glamour περιεχόμενο που θέλουμε να της δίνουμε επειδή έτσι αισθανόμαστε πιο όμορφα... πιο άνετα!

Υπάρχει πολλή βρωμιά παντού γύρω μας και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας σαν να είναι σκουπίδια! Ο καθένας με την εργασία του, επιτελεί ένα έργο προς όφελος των υπολοίπων και δεν έχει σημασία αν αυτό είναι μεγάλο ή μικρό. Παράλληλα, όσοι έχουν φταίξει (λίγο ή πολύ) έχουν το δικαίωμα ανθρώπινης αντιμετώπισης και δεν αξίζουν λιγότερο από εμάς. Αντίθετα, θα μπορούσαν να προσφέρουν κι αυτοί κάτι, αν τους δίναμε την ευκαιρία να μην νιώθουν απόβλητοι και άχρηστοι. Άλλωστε, οι ... άχρηστοι είναι εκείνοι που συνήθως διαφημίζουν τα "επιτέυγματά" τους και ο νοών νοείτω...

update #2, 23/09/08: Δελτίο τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στη βουλή φέρνει το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης επισκέφτηκε το χώρο των φυλακών, συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και καταθέτει τις διαπιστώσεις του, τόσο για της συνθήκες κράτησης , παρ ότι δεν του επετράπη να συναντηθεί με κρατούμενους, όσο  και για τα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κατόπιν των ανώνυμων καταγγελιών-έκκλησης ομάδας σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισκέφθηκα τις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.  Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής μου δήλωσα ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας, καθώς και αυτό του Αγίου Στεφάνου, αποτελούν αποθήκες ανθρώπων, επικρατεί δε, σχεδόν το απόλυτο άβατο και ο νόμος της σιωπής.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων υπαγορεύτηκε από τις εξής διαπιστώσεις:

α] Ακόμα και ένας βουλευτής δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί ελεύθερα τους χώρους κράτησης των κρατουμένων ούτως ώστε να διαπιστώσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.
β]  Με δυναμικότητα 340 κρατουμένων κρατούνται αυτή τη στιγμή 780 περίπου.
γ] Σύμφωνα με τον οργανισμό του καταστήματος (επί  340 κρατουμένων) λείπουν 20 περίπου σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 3 με 4 κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατρος και νοσηλευτικό προσωπικό. Φανταστείτε τις ελλείψεις επί 780 κρατουμένων !
δ] Για το «αστρονομικό» ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως!! δεν παρέχονται στους κρατούμενους είδη άμεσης προσωπικής ανάγκης π.χ. προσφέρεται ένα χαρτί υγείας το μήνα, καθόλου ξυριστικά, κλπ.
ε] Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και κατά κανόνα άποροι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας τηλεκαρτών και τσιγάρων.
στ]  Κανένα πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης ή στήριξης των κρατουμένων δεν έχει υλοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, σε αντίθεση με άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Σας μεταφέρουμε ως έκκληση του προσωπικού της κοινωνικής υπηρεσίας την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. 
ζ] Οι φυλακές βρίσκονται στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Αχαΐας, στη καρδιά της Βιομηχανικής Περιοχής της Πάτρας. Κατά τις βραδινές κυρίως ώρες η δυσοσμία είναι τόσο αφόρητη όσο είναι αδύνατη η εργασία ακόμα και αυτών των υπαλλήλων της φυλακής, φανταστείτε των κρατουμένων.
η] Το ωράριο των υπαλλήλων σύμφωνα με τις καταγγελίες παραβιάζεται αφού μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄), δεν ακολουθεί μια πλήρης ημέρα ανάπαυσης  (ρεπό), όπως προβλέπει ο νόμος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Γιατί ορθώνονται εμπόδια στους βουλευτές για ελεύθερη επίσκεψη στους χώρους κράτησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και τι  σκοπεύετε να κάνετε γι'; αυτό;
2] Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποσυμφόρηση των  κρατουμένων των πιο πάνω φυλακών και την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και συγκεκριμένα για την άμεση πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, ψυχιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού;
3] Πως αξιολογείται και τι προβλέπεται να κάνετε προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 1.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους κρατούμενους να εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη προσωπικά τους είδη;
4] Για ποιο λόγο τον τελευταίο χρόνο δεν έχει αναπτυχθεί κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, ένταξης, επανένταξης, απεξάρτησης στις συγκεκριμένες φυλακές και ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτό;
5] Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε την έκκληση της κοινωνικής υπηρεσίας των φυλακών για τη λειτουργία  στους χώρους της ενός σχολείου  δεύτερης ευκαιρίας;
6] Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και συγκεκριμένα η παροχή ρεπό αμέσως μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄);

update #3, 25/9/08: αναφορές στο διαδίκτυο:

Ιστολόγιο Ν.Τσουκαλης Βουλευτης Αχαιας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
http://ntsoukalis.blogspot.com/search/label/ΔΕΛΤΙΟ%20ΤΥΠΟΥ
Νέοι Εργαζόμενοι στη βιομηχανία των ΜΜΕ
http://mediaworkers.blogspot.com/2008/09/blog-post_16.html
ANTI WEBLOG
http://www.antinews.gr/?p=3452
Waiting for Godot
http://nogodot.blogspot.com/2008/09/blog-post_15.html
Isthmos.gr
http://www.isthmos.gr/article.php?news_id=11314
Πολιτική Προσέγγιση
http://cmoiss.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html
Πολιτικό Καφενείο
http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=119197#119197
indy.gr
http://indy.gr/analysis/ekklisi-symparastasis-apo-toy-ergazomenoys-sti-fylak-patrn
Ecocrete 
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=5140
Συνασπισμός Αχαιας
http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/08/sygklonistikh-kataggelia-newn-ergazomenwn.html
http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/09/erwthsh-koyrakh-gia-kleisth-fylakh-patras.html
http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/09/syriza-gia-thn-katastash-sthn-kleisth-fylakh-patras.html

http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/09/episkepsh-tsoykalh-stis-fylakes-agioy-stefanoy.html
http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/09/sygklonistikh-kataggelia-newn-ergazomenwn.html
Ο τόπος της οικολογίας
http://ecology-salonika.org/lib/?p=2723
Ιστολόγιο Νέων Πάτρας
http://neoipatras.blogspot.com/2008/09/blog-post_14.html
Κόκκινη Πιπεριά
http://red-pep.blogspot.com/2008/09/blog-post_16.html
ZouglaPress
http://zouglapress.blogspot.com/2008/09/blog-post_3843.html
Το Μανιτάρι του Βουνού
http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/09/20/kataggelia-fylakes-patras-1/#_ednref2
Τo blog του απολυμένου από τη ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου
http://apasxolisi.wordpress.com/2008/09/16/mεσαιωνικές-συνθήκες-εργασίας-και-φυλ/
ΠΡΕΖΑ TV
http://prezatv.blogspot.com/2008/09/blog-post_6553.html

update #4, 16/10/08:

periodiko-Gratis-apo-to-Kilkis

Δεν υπάρχουν σχόλια: