Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Τσαμπατζήδες και ...δεξιοτέχνες

Όσοι γνωρίζουμε την Νέα Δημοκρατία και την ιστορία της, δεν αισθανόμαστε και δεν δοκιμάζουμε καμία απολύτως έκπληξη ούτε από την ρητορική, ούτε και από τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν τα στελέχη της με κάθε ευκαιρία, πολύ δε περισσότερο, από τις κυβερνητικές επιλογές της, όποτε τύχει και έχει - δυστυχώς για εμάς τους πολίτες - της διαχείριση της εξουσίας. Θα μου πείτε, δημοκρατία έχουμε και την επιλογή στην τελική την κάνουν οι πολίτες. Αυτή όμως η προσέγγιση - αθώα επιφανειακά, κάθε άλλο παρά νομιμοποιεί την αλαζονεία των διαχειριστών και δικαιολογεί την αφέλεια όλων εκείνων που δεν αντιλαμβάνονται την ουσία των πραγμάτων. 

Σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι που στέλνουμε στο Κοινοβούλιο, δήθεν για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, φροντίζουν να κάνουν την δική τους ζωή καλύτερη (δεν απαιτούνται ούτε δεξιότητες ούτε εξυπνάδα), τακτοποιούν φίλους και γνωστούς - κάποτε τους λέγαμε κουμπάρους - κι εμείς, βολευόμαστε με εξαγγελίες, δηλώσεις, διαγγέλματα, έκτακτα ή μόνιμα επιδόματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που προηγούνται πάντα - όλως τυχαίως - αυξήσεων σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες και μένουμε διαρκώς δέσμιοι ενός εχθρικού κι εκδικητικού κράτους, που εξαντλεί την αυστηρότητά του στους αδύναμους και τους μη έχοντες ενώ χαϊδεύει όλους εκείνους που το υπηρετούν με συνέπεια.

Τσαμπατζήδες μας αποκαλούν, βολεμένους και ανίκανους… ποιοί; Οι επαγγελματίες πολιτικοί; Εδώ γελάμε. 

Καλώς ή κακώς, τους περισσότερους τους γνωρίζουμε από τα νιάτα τους. Ξέρουμε πως λειτουργούσαν, τι έλεγαν, τι επεδίωκαν και τι έκαναν για να το επιτύχουν. Κι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Επομένως, καταλαβαίνουμε απόλυτα πως λειτουργούν σήμερα, τι λένε, γιατί το λένε και τι επιδιώκουν. Τουλάχιστον κάποιοι από εμάς. Διότι, οι περισσότεροι ούτε γνωρίζουν ούτε και ασχολούνται, κοιτάζοντας μόνο την πάρτη τους. Κι αυτό είναι μείζον θέμα για την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος. Κι έτσι, ενώ πασχίζουμε για τα συμφέροντά μας δεν ξέρουμε καν ποια είναι αυτά!

Θα μου πείτε, ωραία τα λες και τα έχουμε κι εμείς υπόψη μας. Μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να αλλάξουν τα πράγματα; Κι απαντώ. Ούτε ωραία τα λέω ούτε και η δική μου δουλειά είναι να σας πω τι να κάνετε. Αν όμως, περιμένετε τις εκλογές για να βγει ο ένας ή ο άλλος τότε λυπάμαι αλλά είσαστε βαθιά νυχτωμένοι. Τί συνηθίζουν να μας λένε οι πολιτικοί μας με στόμφο; «Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»… που σημαίνει, πάντα υπάρχει χώρος για όλους να κάνουν ό,τι νομίζουν πως θα είναι ωφέλιμο. Προσπαθείτε, προσπαθούμε για ό,τι μπορεί να μας είναι ωφέλιμο; 

Αν δεν το καταλαβαίνετε, εκείνο που στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε είναι σύγκρουση συμφερόντων. Άλλα τα συμφέροντα τα δικά μας και άλλα τα συμφέροντα των πολιτικών. Πώς λοιπόν περιμένετε από τον πολιτικό κόσμο να φροντίσει για τα δικά μας συμφέροντα; Δεν τους καίγεται καρφί! Όπως ακριβώς δεν τους καίγεται καρφί και για την χώρα μας. Σχεδιάζουν, αποφασίζουν κι εκτελούν χωρίς καμία απολύτως αίσθηση του αποτελέσματος αφού δεν τους αγγίζει ούτως ή άλλως. Πάνε κι έρχονται χωρίς καμία ευθύνη. Αδιάφοροι. Ανάλγητοι. Ενώ εσείς, οι μεγαλύτεροι, τσοντάρετε την σύνταξή σας για να ζούνε λίγο καλύτερα τα παιδιά σας - ακόμη και εις βάρος της υγείας σας! Οι νεώτεροι - αν έχετε την ευκαιρία - κάνετε δύο και τρεις δουλειές και πάλι δεν τα βγάζετε πέρα γιατί δεν έχετε τις… απαιτούμενες δεξιότητες σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Δεξιότητες που προφανώς έχει ο γιός του και κακώς σας ενοχλεί, όσους από εσάς σας ενοχλεί. Αν τώρα, είσαστε άνεργοι… ε, φταίτε!

Δυστυχώς για εμάς, αυτή είναι η ΝΔ, οι αξίες και οι αρχές της. Και επειδή οι περισσότεροι από εσάς, φίλοι μου, είσαστε δεξιόστροφοι και θα πέσετε να με φάτε, σας προλαβαίνω και σας λέω ότι στην δική μου αντίληψη, δεξιά κι αριστερά είναι το ίδιο και το αυτό. Και της ίδιας κριτικής θα τύχει το οποιοδήποτε κόμμα αξιωθεί να κυβερνήσει, γι΄ αυτό, ξαναδιαβάστε την προηγούμενη παράγραφο. Καλή Πρωτομαγιά να έχουμε, με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: