Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Όχι καλέ μου ισλαμοφασίστα


Θα πρέπει να απευθύνουμε πολλές ευχαριστίες στον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Mustafa Şentop καθώς, με τις πρόσφατες δηλώσεις του - εξ αφορμής της ανακάλυψης του οθωμανικού νεκροταφείου στα Σήμαντρα Χαλκιδικής, και επιχειρώντας κι αυτός να υποδείξει την χώρα μας ως καταστροφέα της οθωμανικής κληρονομιάς, άθελά του έφερε στην επικαιρότητα τις πολιτισμικές διαφορές των δύο λαών μας. 

Διαστρεβλώνοντας την Ιστορία - όπως πάντα κάνουν οι «καλοί» μουσουλμάνοι και οι συνειδητοί φασίστες, κατηγόρησε την Ελλάδα και τους έλληνες δήθεν για σφαγές και γενοκτονία του τουρκικού πληθυσμού της Ελλάδος από τα χρόνια της… Επανάστασης.

Για κακή του τύχη όμως, εφέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τότε που το ελληνικό έθνος πήρε την τύχη του στα χέρια του κι εξεγέρθηκε κατά της ισλαμικής και τουρκικής κτηνωδίας που στοίχισε αιώνες πολιτισμού και προόδου στους λαούς της Μικράς Ασίας, στον Καύκασο, την Βαλκανική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή κι ως εκ τούτου, όλοι μας λίγο ή πολύ ασχολούμαστε με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τους πρωταγωνιστές της.

Ανακαλούμε στην μνήμη μας ή και μαθαίνουμε ακόμη για αγώνες κι επιτεύγματα που όλος ο πολιτισμένος κόσμος αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει με σεβασμό και δέος. Μέσα σε καιρούς κακώς εννοούμενης παγκοσμιότητας και κοινωνικοπολιτικών προκλήσεων κι ανακατατάξεων τοπικά και περιφερειακά, επανεκτιμούμε οράματα και ιδεώδη που λίγοι λαοί είχαν την τύχη να έχουν και να μοιράζονται. Επαναξιολογούμε την λαϊκή μας παράδοση και στοιχεία και σημεία της συλλογικής μας συνείδησης που δεν μας διακρίνουν μόνον αλλά αποτελούν συγχρόνως ασπίδα προστασίας ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Όχι καλέ μου ισλαμοφασίστα. Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Πράγματι αίμα μουσουλμανικό και τουρκικό χύθηκε. Από τα δικά σας χέρια! Όπως από τα δικά σας χέρια χύθηκε αθώο αίμα χριστιανών και εβραίων· ελλήνων, αρμενίων, βούλγαρων, σέρβων, ρουμάνων, ρώσων και αράβων.

Για κακή σας τύχη, οι έλληνες, οι αρμένιοι, οι λαοί της Βαλκανικής και όλα τα άλλα έθνη τα οποία εσείς με τη φρίκη και τον όλεθρο προσπαθήσατε να σβήσετε από προσώπου γης στην Μικρά Ασία και αλλού, όχι μόνο επιμένουν και θα επιμένουν να υπάρχουν και να προοδεύουν σε αντίθεση με εσάς, αλλά έχουν και να επιδείξουν πλούσια ιστορία και πολιτισμό όταν εσείς οι ίδιοι δεν έχετε καν δικές σας λέξεις για εκφράσετε αυτές τις δύο έννοιες!

Μάλλον σου διαφεύγει και αναγκάζομαι τώρα εγώ να σου θυμίσω, οι έλληνες επαναστατήσαμε και προσπαθήσαμε να απελευθερωθούμε από τον οθωμανικό ζυγό, έχοντας ως πυξίδα μας τον ίδιο τον άνθρωπο και την ζωή του! Δεν ερμηνεύσαμε καμία έννοια κατά τη βολή μας και παραμένουμε συνεπείς στις δημοκρατικές αξίες και τον ανθρωπισμό! Έστω κι αν κάνουμε λάθη. Ανθρωπισμός… τι ωραία λέξη! Σύμφωνα με την ισλαμοφασιστική ιδεολογία σας και τους διανοούμενούς σας δεν είναι συμβατός ούτε με το Ισλάμ ούτε με τον τουρκικό εθνικισμό. Το αρνείσαι; Αυτά δεν σας μαθαίνουν στους μεντρεσέδες και τα τζαμιά όπως στο Kuruçeşme στην Κωνσταντινούπολη, φαντάζομαι κι αλλού;

Όταν εμείς συντάσσαμε τα πρώτα Συντάγματα της ελευθερίας, εσείς ακόμη δεν γνωρίζατε τι είστε… ποιοι είστε! Κι εξακολουθείτε να την έχετε την αμφιβολία σας…

Οι ποιοτικές μας διαφορές δεν εντοπίζονται μόνον στις συμπεριφορές και τον λόγο μας αλλά στο ίδιο μας το είναι. 

«(…) Σ' ανατολή και δύσι, και νότον και βοριά,
για την πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.
Στην πίστιν του καθ' ένας, ελεύθερος να ζη,
στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.
Βουλγάροι κι' Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί (…)
(…) Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν,
και Χριστιανούς και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν…»

… έγραφε ο Ρήγας και μιλούσε για αγάπη, για πίστη, για ομόνοια κι ελευθερία. Όχι μόνο των ελλήνων. Όλων! Όλων εκείνων που ήταν αναγκασμένοι να ζουν με την δική σας τυραννία. Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν τον δολοφόνησαν οι πρόγονοί σου; Για τους ίδιους λόγους δεν δολοφονείτε και καταδιώκετε τα δικά σας παιδιά σήμερα;

Όχι καλέ μου ισλαμοφασίστα. Για ποιά μνημεία και ίχνη μιλάς; Τα μόνα ίχνη που έχετε αφήσει… τα μόνα ίχνη που αφήνετε με το πέρασμά σας από οπουδήποτε είναι η βρώμα και η δυσωδία των έργων σας που, στο τέλος- τέλος, δεν αγγίζουν κανέναν καθαρό άνθρωπο και κανένα ελεύθερο πνεύμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: