Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Οι μεγάλοι ηγέτες ούτε διαφημίζονται, ούτε αυτοδιαφημίζονται

Όχι! Απαξιώ να σχολιάσω την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή την ΟΝΝΕΔ. Απαξιώ να την σχολιάσω διότι, θεωρώ πως η πολιτική και κοινωνική μου παιδεία (αυτήν τουλάχιστον την οποία κατέχω), δεν μου επιτρέπει ν' ασχολούμαι με προπαγανδιστικές πρακτικές απ' όπου κι αν προέρχονται.

Κατανοώ την αγωνία του Κώστα Καραμανλή να συμμαζέψει τ' ασυμμάζευτα, όμως, ας το σκεφτούμε λίγο καλλίτερα: Τί μας είπε χθες; Μας μίλησε για έργα... για οράματα... για μεταρρυθμίσεις (ακόμα μια φορά) και τ' ομολογώ(!).Για μια στιγμή σάστισα! Είχα την αίσθηση ότι ήμουν πολίτης του Μονακό ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων! Τόσο πολύ λάθος είχα κάνει;

Όμως, συνήλθα στον αυτό χρόνο και ευτυχώς. Θα δούμε, στο πέρασμα του χρόνου, πως κάθε ηγέτης ο οποίος γνώριζε τις κακές του υπηρεσίες (συνειδητές ή μη), χρησιμοποιούσε φωνές, ενθουσιώδη ακροατήρια, (στοχευμένο κάθε φορά) styling και μεγαλόστομες εκφράσεις για να διαφημίσει την... "πραγμάτεια" του και για να πείσει πως αυτός μόνο έχει δίκιο και όλοι οι υπόλοιποι άδικο!

Θ' αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα που μού έρχεται στο μυαλό. Στην προπολεμική Γερμανία, αλλά και κατά την διάρκεια διεξαγωγής του πολέμου, οι κυβερνώντες εθνικοσοσιαλιστές δεν έχαναν ευκαιρία και φιέστες, γιορτές και κάθε είδους προπαγανδιστική εκμετάλλευση της καθημερινότητας της χώρας. Ποιός μπορεί να ισχυριστεί, έπειτα από 60 και πλέον χρόνια, ότι το περίφημο Υπουργείο Προπαγάνδας δεν έκανε καλά την δουλειά του;

Κατά συνέπεια, ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος ολόκληρης της ανθρωπότητας νομίζει πως όλοι οι Γερμανοί ήταν ναζιστές! Στην πραγματικότητα, η αλήθεια ήταν άλλη. Κι αυτή η αλήθεια πληρώθηκε πολύ ακριβά... Τουλάχιστον ο μισός γερμανικός λαός δεν ήθελε ούτε ν' ακούσει για τον Χίτλερ και τους εθνικοσοσιαλιστές! Μιλάμε για τον μισό και ίσως παραπάνω πληθυσμό μιας μεγάλη χώρας, που υπέφερε, πληγώθηκε και τελικά έχασε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, δίχως να έχει την ευθύνη.

Όμως, η Ιστορία είναι μόνο ιστορία και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μοναχά για να μας διδάσκει. Η πραγματικότητά μας, η καθημερινότητά μας χρήζει άλλων πρακτικών και πιο ποιοτικών διδαγμάτων, αν θέλουμε να επιτύχουμε έστω στο ελάχιστο.

Έτσι λοιπόν, αγαπητέ Κώστα Καραμανλή, μπορείς να λες ό,τι θέλεις, όπως θέλεις, αλλά δεν μπορείς να υποτιμάς την νοημοσύνη μας. Εμείς οι απλοί πολίτες ούτε είμαστε, ούτε κρύβουμε πίσω μας "συμφέροντα" που σκοπό έχουν την δική σου πολιτική φθορά και της κυβέρνησής σου.

Οι πολίτες σε επέλεξαν για όλα όσα υποσχέθηκες (κι αυτά δεν περιελάμβαναν κουμπάρους, καλόγερους και λοιπούς κομπάρσους). Η μόνη διέξοδος που έχεις, είναι να κυβερνήσεις. Και να κυβερνήσεις καλά!

... Μπορείς;

... Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχεις ούτε την διάθεση, ούτε το "αναγκαίο υλικό" στα χέρια σου για να το πράξεις...   

Δεν υπάρχουν σχόλια: