Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

A bright spot in Bush's foreign policy!

Σε μια διεθνή συγκυρία, με πολλαπλά και πολύπλοκα προβλήματα-γεγονότα, που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού,η Αμερικανική εξωτερική πολιτική - με δική της ευθύνη - χάνει συνεχούς συμμάχους, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, George Bush, κάνει ό,τι μπορεί για να περισώσει κάτι απ’ το «παθητικό» που αφήνει πίσω της η διακυβέρνησή του.


Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η νέα διακυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή - θα έχει ν’ αντιμετωπίσει πλήθος ζητημάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η «κληρονομιά» Bush, δεν μπορεί να επιτρέψει άλλα λάθη και θα πρέπει να διορθώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όσα μπορεί… οπουδήποτε στον κόσμο θα είναι εφικτό. Σίγουρα, θα πρέπει να περιμένουμε μία πιο ώριμη και πιο ορθολογική αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων από πλευράς Αμερικανών, έστω κι αν αυτό γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς…

Με αυτό το πνεύμα, ο George Bush κατέφθασε στην Αφρική, για επίσημη επίσκεψη, και είναι πραγματικά η μοναδική ήπειρος που μπορεί να του προσφέρει αυτό που χρειάζεται: μια αξιοπρεπή πολιτική αποχώρηση-συνταξιοδότηση.

Αν μη τι άλλο, είναι μια κίνηση «καλής θέλησης», με προσεγμένη δημοσιογραφική κάλυψη - για να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων - που σκοπό έχει την διαφήμιση-προώθηση «αγαθοεργιών» και άλλων συναφών θεάρεστων πρωτοβουλιών της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Είναι αυτό που αρκετοί Αφρικανοί χαρακτήρισαν ως: «A bright spot in Bush’s foreign policy!». Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την θετική συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, σε πολλές χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, όπως την Τανζανία, την Γκάνα ή την Λιβερία. Από την άλλη, με «διπλωματική ευελιξία» αποφεύγονται περιοχές όπως η Σομαλία, το Σουδάν ή το Τσαντ… και με δεδομένη την εφαρμογή εξωτερικής πολιτικής που παραπέμπει σε συμπτώματα «Πόντιου Πιλάτου», όπως στην περίπτωση του Ιράκ ή του Κοσόβου, δεν εκπλήσσουν καθόλου οι φωνές διαμαρτυρίας, όπως αυτές - μόλις χθες - στο Dar Es Salaam της Τανζανία. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Bush στο Kigali της Ρουάντα την ερχόμενη Τρίτη…




Άραγε, είναι καθαρή σύμπτωση η επίσκεψη Bush στην Αφρική, όταν οι Αλβανοί του Κοσόβου θα κηρύσσουν μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας τους από την Σερβία, αύριο Κυριακή; Μήπως είναι σύμπτωση το γεγονός της απουσίας της κεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Washington, κατά την έλευση Nimitz από Αθήνα και Σκόπια, πιθανόν την ερχομένη Τρίτη;



Ενδεχομένως, ακόμη και ο λιγότερο ενημερωμένος αναγνώστης να αμφισβητήσει την σύνδεση των δύο αυτών γεγονότων, με την επίσκεψη Bush στην Αφρική. Αμφισβήτηση που δεν στερείται βάσης… απ’ την άλλη, δεν υπάρχει τίποτε που να το διαψεύδει.

Με δεδομένη, όμως, την πρόθεση των Η.Π.Α. να υποβαθμίσουν αυτές τις δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις, για το μέλλον, στην γεωγραφική μας περιοχή ούτως, ώστε απρόσκοπτα να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω τα Αμερικανικά συμφέροντα στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής, νομίζω ότι η "αλλαγή ρότας" στην εξωτερικής πολιτικής των Αμερικανών αποτελεί την «κληρονομιά» που θα οφείλει ν’ αποδεχθεί και να διαχειριστεί η νέα διακυβέρνηση, είτε με Barack Obama, είτε με John McCain ή Clinton στην Προεδρία.



Χρήσιμο υλικό: Mail & Guardian, e-rooster blog, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: