Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα ... διόδια

Είναι γνωστοί οι ελληνικοί δρόμοι τόσο για την επικινδυνότητά τους όσο και για τις κακοτεχνίες και την τοκογλυφική εκμετάλλευσή τους από την πολιτεία ή από ιδιώτες (τα νεότερα χρόνια) που σπεύδουν να επενδύσουν στην αναγκαιότητα της μετακίνησης των πολιτών, με πρόσχημα τον δήθεν εκσυγχρονισμό και την αλλαγή της εικόνας του κράτους! 

Αν γνωρίζαμε όλοι ότι θα φεύγουμε και θα επιστρέφουμε ασφαλείς, επειδή ο σχεδιασμός και οι υποδομές μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά μας από μόνες τους, τότε η νοοτροπία των ελλήνων (κυρίως) οδηγών θα ήταν διαφορετική ως προς την οδηγική συμπεριφορά αλλά και... στην καταβολή αντιτίμου για την χρήση των αυτοκινητοδρόμων και λοιπών εθνικών ή επαρχιακών οδών.

Τί γίνεται όμως στην πραγματικότητα; Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, το ελληνικό κράτος (και σε συνεργασία με ιδιώτες πλέον), σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη (και της Ευρώπης και του κόσμου), επιδιώκει μοναχά ένα πράγμα: την οικονομική εκμετάλλευση των πολιτών δίχως να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες, δίχως να εγγυάται την ασφάλεια, δίχως να δίνει λογαριασμό στους χρηματοδότες (τους ίδιους τους πολίτες δηλαδή) για το που πάνε τα χρήματά τους!!!

Επειδή λόγω επαγγέλματος ταξιδεύω σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαι σε θέση να μπορώ να δηλώνω ευτυχής που δεν μου έχει σύμβει τίποτε το σημαντικό έως τώρα!  Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι καλός οδηγός και προσέχω... αντίθετα επιβεβαιώνει κάθε υποψία εξαπάτησης των πολιτών, από εκείνους που έχουν κληθεί να κάνουν την ζωή τους καλλίτερη και όχι χειρότερη.

Φαντάζομαι, ποassets_LARGE_t_420_117374_type11495λλοί από εσάς έχετε ταξιδέψει στην Πατρών-Αθηνών και έχετε εικόνα της πραγματικότητας. Πόσους και πόσους συνανθρώπους μας δεν έχουμε θρηνήσει; Πόσες φορές έχουμε κάνει τον σταυρό μας ξεκινώντας (για ασφάλεια) και φτάνοντας στον προορισμό μας (ως δείγμα ανακούφισης και ευγνωμοσύνης); Γιατί; Γιατί πάρα πολύ απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται!

Η καθημερινότητα όμως, χρήζει ενδιαφέροντος, χρήζει πολιτικής βούλησης, χρήζει επαναδιαμόρφωσης και ιεράρχησης των κοινωνικών προτεραιοτήτων, σε καθημερινή βάση θα τολμούσα να πω, και στην περίπτωση της οδικής ασφάλειας; Η επιτυχία, δεν έρχεται ούτε με το ξεπούλημα των εθνικών οδών, ούτε με ευχές, και ούτε με εκδρομές στις εξοχές όπως η προχθεσινή του Γιώργου Σουφλιά...

Ακόμη περισσότερο; Η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, δεν επιλύονται με ληστρικές ή ακόμη χειρότερα, νταβαντζίδικες (για χρησιμοποιήσω και αγαπημένες αγοραίες εκφράσεις του πρωθυπουργού μας) υφαρπαγές μέρους του εισοδήματος των φορολογουμένων που ζουν στιγμές αγωνίας καθώς ταξιδεύουν στους ελληνικούς δρόμους. Στο τέλος-τέλος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες  είναι εκείνες που προσδιορίζουν την ποιότητα του κράτους. Κι από υπηρεσίες; Άλλο τίποτα! 

Αν η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες έλληνες και ξένοι οδηγοί στις εθνικές μας και άλλες οδούς, ονομάζεται μεταρρύθμιση, επανίδρυση ή ό,τι άλλο ευφάνταστο... τότε τί επιπλέον θα μπορούσα να πω ή να πράξω, πέραν αυτών που πράττουν εκατοντάδες συμπολίτες μας  διερχόμενοι από τα διόδια του Ρίου;

Το Patranews.gr παρουσίασε το θέμα με πάρα πολύ καλό και προσεγμένο τρόπο, όπως άλλωστε και όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αντιγράφω εδώ την συνέντευξη που παραχώρησε ένας συμπολίτης μας, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την όλη κατάσταση:

"ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ"
18/09/2008 01:13:09

Το Patranews.gr δημοσιεύει την συνέντευξη του επιχειρηματία Μιχάλη Γαβριλόπουλου, ο οποίος πράττει συστηματικά αυτό που όλοι οι οδηγοί θα ήθελαν να πράξουν: Δεν πληρώνει τα διόδια στην Πατρών - Κορίνθου.  Μάλιστα, δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν έχει υποστεί κυρώσεις, πως δεν φοβάται πιθανό πρόστιμο και εκφράζει σιγουριά πως τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα δικαιώσουν την άτυπη αυτή επανάσταση.

Κύριε Γαβριλόπουλε, οι περισσότεροι χρήστες της Εθνικής Οδού λένε πως δεν θα ξαναπληρώσουν διόδια αλλά… ακολουθούν τα δέοντα.  Εσείς το λέτε και το κάνετε.  Εδώ και πόσο καιρό και με τι συνέπειες; 
Εμείς αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια εδώ και 6 με 8 μήνες .  Όμως, αν και δεν πληρώνουμε, δεν έχουμε κάποιες συνέπειες και κυρώσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση κάποιους ανθρώπους που έχουν λάβει κάποια πρόστιμα.  Σε εμένα προσωπικά όμως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.   

Πώς αντιδρούν οι υπάλληλοι των διοδίων; 
Από τότε που ανέλαβε η «Ολυμπία Οδός», οι υπάλληλοί της μας δίνουν να συμπληρώσουμε μια φόρμα αδυναμίας καταβολής των διοδίων, όμως σβήνουν την λέξη «αδυναμία» και γράφουν «άρνηση».  Μετά την συμπλήρωση αυτής της φόρμας μας δίνουν ένα αντίγραφο με καταγεγραμμένα στοιχεία και, απ’ ό,τι μας λένε, δεν θα επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.  Είμαστε στην διαδικασία με τους νομικούς μας συμβούλους να διερευνήσουμε το θέμα αν και μας καθησυχάζουν ότι μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. δεν μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο.  Στο μέλλον θα δούμε.  Το εξετάζουμε και περαιτέρω.  Εμείς όμως θα φτάσουμε μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σε περίπτωση που μας επιβληθούν κυρώσεις.

Πόσα άτυπα μέλη αριθμεί η… «κίνησή» σας εναντίον των διοδίων; 
Δεν έχουμε φτιάξει κάποιον σύλλογο.  Είμαστε στα σκαριά να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα όπου ο καθένας θα μπορεί να υπογράφει ηλεκτρονικά και να σχολιάζει. Προσπαθούμε να παροτρύνουμε κάποιους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σήμερα, όσον αφορά στα πρόσωπα που γνωρίζουμε, φτάνουμε κοντά στα 30 με 40 άτομα.  Υπάρχουν σίγουρα και περισσότεροι που συχνά αρνούνται να πληρώσουν διόδια ή έχουν αρνηθεί έστω και μια φορά. 

Πώς πήρατε την απόφαση να σταματήσετε να πληρώνετε; 
Θεωρήσαμε ότι είναι άδικο.  Ανεβοκατεβαίνουμε στην Αθήνα επανειλλημμένα μέσα στην εβδομάδα και είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε σε αυτή την καρμανιόλα.  Επίσης γνωρίζουμε την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ κάνουμε λόγο για έναν επαρχιακό δρόμο και όχι αυτοκινητόδρομο.  Δεν προβλέπεται λοιπόν να πληρώνουμε διόδια σε αυτοκινητοδρόμους.  Αποφασίσαμε λίγα άτομα στην αρχή να ξεκινήσουμε αυτή την αντίδραση η οποία, παροτρύνοντας και άλλα άτομα, διαδόθηκε και τελικά μπορέσαμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα και να έχουμε με το μέρος μας και τα ΜΜΕ.  Η προσπάθειά μας πρέπει να διαδοθεί αλλά όχι να θυσιαστεί στον βωμό σκοπιμοτήτων. 

Με τον Νομάρχη Αχαϊας Δημήτρη Κατσικόπουλο έχετε έρθει σε επαφή; 
Δεν έχουμε επιδιώξει ακόμη κάποια επαφή με τον Νομάρχη Αχαϊας.  Βέβαια, απ’ ό,τι ξέρω κάποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, όπως επίσης και ο νομικός μας σύμβουλος

Τι συμβουλή δίνετε εσείς στους οδηγούς;
Θα τους πρότεινα να γίνουν και αυτοί ενεργά μέλη της κίνησής μας και να αντιδράσουν σε όλη αυτήν την προκλητική, θα έλεγα, καταβολή διοδίων η οποία κατά την γνώμη μας είναι παράνομη και καταχρηστική και όλοι μαζί να πετύχουμε την κατάργηση.

881 Αναρωτιέμαι μήπως τελικά είμαστε άδικοι εμείς οι Αχαιοί. Μήπως γινόμαστε υπερβολικοί; Μήπως περιμένουμε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα...

Θα ήταν έτσι αν εμείς, όλοι εμείς, δεν ήμασταν αναγκασμένοι να προπληρώνουμε σε κάποιον ιδιώτη για έργα που θα γίνουν κάποτε! Να σημειώσω πως, ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Πατρών-Αθηνών συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το ζήτημα είναι πάρα πολύ απλό. Έχουμε - δυστυχώς - μία κυβέρνηση η οποία δεν κάνει τίποτε σωστό, πουθενά. Όσο οι αρμόδιοι κι αναρμόδιοι του κράτους των Αθηνών ποιούν την νήσσα καλό θα ήταν να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις ο "σοφός" Σαρακατσάνος σχετικά. Δεν νομίζετε;

update #1, 25/9/08: Παράνομα... τα διόδια στην Κορίνθου - Πατρών

Κατά παράβαση διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας 99/62 επιβάλλονται διόδια στην κατ' ευφημισμόν εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών!

Η απόσταση που χωρίζει την εθνική μας καρμανιόλα με το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι... αβυσσαλέα, αφού ορίζεται ότι αυτοκινητόδρομος είναι αυτός που διαθέτει διαχωριστική νησίδα ασφαλείας ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και ότι διόδια επιβάλλονται μόνο σε δρόμους με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας. Οσο για το ύψος τους σημείωνεται ότι σχετίζεται με το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και ανάπτυξης των έργων.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: , καθώς και τις "απαντήσεις" που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά. Επίσης, ένα πάρα πολύ καλό άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα στο "πρόχειρο τετράδιο" υπό τον τίτλο: "Διόδια και επιχειρηματικότητα" και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 

update #2, 15/10/08: Ο εφιάλτης στον δρόμο ... με ή χωρίς διόδια!

update #3, 16/10/08: Σε αμηχανία βρίσκεται η εταιρεία που εισπράττει τα διόδια στην Πατρών-Αθηνών και δεν ξέρει τι να κάνει με τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν! (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

... Όπως λένε αξιωματικοί από την Τροχαία Εθνικών Δρόμων, «με την κατάργηση τού ΤΕΟ δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν πρόστιμο σε όσους οδηγούς δεν πληρώνουν τα διόδια». Οι αστυνομικοί απλώς παίρνουν τα στοιχεία τού οδηγού και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τα δώσει στην εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή τού δρόμου. Από εκεί και πέρα είναι δικό της θέμα αν κινηθούν ή όχι δικαστικά.
Την ίδια ώρα, από τον παραχωρησιούχο κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα που ανέκυψε. Όπως λένε στελέχη της εταιρείας «μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και απλώς λένε στους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν ότι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν ένα ειδικό δελτίο με τα στοιχεία τους».

Δρόμος που σκοτώνει
Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής της σχολής ασφαλούς οδήγησης για μοτοσυκλετιστές («California Superbike School») και του περιοδικού «0-300» κ. Θανάσης Χούντρας, «το πιο επικίνδυνο κομμάτι του εθνικού δικτύου, που είναι ο δρόμος Κορίνθου-Πατρών, δεν διαθέτει προστατευτική μπάρα ούτε διαχωριστικό διάζωμα και στηθαία, στοιχεία αναγκαία για να χαρακτηριστεί ένας δρόμος κλειστός αυτοκινητόδρομος». Και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να σου επιβάλλουν να πληρώνεις για έναν δρόμο που σε σκοτώνει...». Από το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει ο αυτοκινητόδρομος, επειδή το έργο γίνεται με αυτοχρηματοδότηση και η συμμετοχή του Δημοσίου είναι πολύ μικρή.

Επαναδιαπραγμάτευση
Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, κ. Γιάννης Χανδάνος, «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει έναν οδηγό που δεν πληρώνει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κάθε εταιρείας να το διαχειριστεί. Παγκοσμίως επιβάλλονται διόδια για έναν από τους τρεις λόγους: είτε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, είτε για τη μείωση της ρύπανσης, είτε για να μαζέψουν χρήματα». Όπως επισημαίνει ο συγκοινωνιολόγος, κ. Νότης Παρασκευόπουλος, «θα μπορούσε να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί να χρεώνονται με τις παλιές τιμές, με αντάλλαγμα παράταση τού χρόνου εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρεία». Ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών είχε μήκος 135 χιλιόμετρα και, βάσει του σχεδίου παραχώρησης, προβλέπεται τα έργα να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2009. Σε διάστημα 72 μηνών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα για την κατασκευή τού αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου-Τσάκωνα.

Ο ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΣ που ανέλαβε την κατασκευή τού νέου αυτοκινητοδρόμου προχώρησε στις 16 Σεπτεμβρίου σε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων- 40% για τα Ι.Χ. και 90% για τις μοτοσυκλέτες- γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Νομαρχίας Αχαΐας, αλλά και πολλών οδηγών.

«Προτρέπουμε τους οδηγούς να μην πληρώνουν διόδια», επισημαίνει ο νομάρχης Αχαΐας, κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος. «Οι οδηγοί με τα διόδια που πληρώνουν χρηματοδοτούν τους εργολάβους για να κατασκευάσουν το έργο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δικαστικής διερεύνησης. Από την εταιρεία ξέρουν ότι έχουν άδικο γι΄ αυτό και αποφεύγουν να στραφούν δικαστικώς εναντίον όσων δεν πληρώνουν, γιατί φοβούνται πως μια ενδεχόμενη αθωωτική δικαστική απόφαση θα προκαλούσε δεδικασμένο πάνω στο οποίο θα στηρίζονται και άλλοι οδηγοί...».

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

update #4, 19/10/08: Δρόμος δολοφόνων - διοδίων...

update #5, 26/10/08: “Κατάργησαν” τα διόδια…

1 σχόλιο:

Γιαννης είπε...

24 Οκτωβρίου στα διόδια στο ζευγολατιό. Ώρα 9.15 το πρωί. Ένα περιπολικό ήταν σταματημένο στην άκρη δεξιά.
Πλησιάζω στο ταμείο κατεβάζω το τζάμι και λέω στην ταμία:
- Άνοιξέ μου να περάσω, αρνούμαι να πληρώσω. Ο αριθμός μου είναι ο τάδε.
Στραβομουτσούνιασε καθώς έγραφε τον αριθμό σε ένα μπλοκ το οποίο ήταν γεμάτο αριθμούς αυτοκινήτων. Κι άλλοι δεν πλήρωσαν σήμερα !
Μου λέει:
- Περιμένετε να έρθει ο επόπτης να συμπληρώσετε ένα έντυπο.
- Δεν συμπληρώνω τίποτα, της λέω άνοιξέ μου.
- Θα περιμένετε, μου λέει.
Πίσω μου άρχισε να σχηματίζεται ουρά. Σε ένα λεπτό ήρθε η επόπτης, άνοιξαν την μπάρα, πήγα λίγο πιο κάτω δεξιά, έδωσα ονοματεπώνυμο και διεύθυνση στην επόπτη κι έφυγα.
Στο γυρισμό, στα διόδια του Ρίο, τα πράγματα ήταν ευκολότερα. Οι μπάρες ήταν ανοιχτές. Πλησιάζω, λέω τον αριθμό μου, με ρωτάει αν θα συμπληρώσω έντυπο, λέω όχι, με χαιρετάει και φεύγω. Έτσι απλά.
Κάντο κι εσύ. Μπορείς.
Ενημερώσου: http://www.pesoxi.gr