Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Εκλογές και πανηγύρια ή αλλιώς, εκλογές για τα πανηγύρια

 

Αχ… προεκλογική περίοδος. Η αγαπημένη μου εποχή! Είτε κρατά λίγο ή πολύ, την απολαμβάνω στο έπακρο! Την λέω την αμαρτία μου. Γιατί; Μα είναι δυνατόν να το ρωτά κανείς; Είναι η εποχή που όλα δρομολογούνται και όλα γίνονται· ακόμη και τα αδύνατα. Φτιάχνονται δρόμοι, ξαναφτιάχνονται οι ίδιοι οι φτιαγμένοι δρόμοι, τα σκουπιδιάρικα βγαίνουν πιο συχνά, τα λεωφορεία - επίσης - εξυπηρετούν τους πολίτες με πιο τακτικά δρομολόγια, καθυστερούν οι λογαριασμοί - παντός είδους λογαριασμοί, τα πολιτικά γραφεία και τα εκλογικά κέντρα ετοιμάζονται σιγά-σιγά να υποδεχθούν “πελάτες” και κάποια από αυτά, θα γίνουν τα νέα αγαπημένα στέκια της πόλης ή του χωριού. Είναι να μην χαίρεσαι;

Λίγο έμεινε και θα αλλάξει ολόκληρο το αστικό τοπίο. Οι υποψήφιοι, σαν τα χελιδόνια, θα φέρουν μαζί τους χαρά κι ελπίδα. Οργασμός στη φύση! Οι πρώτες αφίσες θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη. Αφίσες με πρόσωπα καλομακιγιαρισμένα, βλέμμα γεμάτο αυτοπεποίθηση κι ίσως λίγο χεράκι να ακουμπά το πιγούνι, έτσι για την αλητεία.   

Οι ίματζ μέϊκερς δοκιμάζουν εναλλακτικές χειραψίες, χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά ανάλογα με το προφίλ του υποψηφίου που έχουν αναλάβει και προετοιμάζονται οι προκάτ ομιλίες και δηλώσεις για κάθε πιθανή περίπτωση.

Ήδη προγραμματίζονται και οι πρώτες περιοδείες κι επισκέψεις, αν κι εδώ που τα λέμε, οι υποψήφιοι, και με το δίκιο τους, θα προτιμούσαν την σιγουριά της απόστασης του διαδικτύου. Εκεί άλλωστε - με τους χιλιάδες φόλοουερς, λόβερς ή χέϊτερς - δίδονται οι πραγματικές μάχες πια. Ούτε στις πλατείες, ούτε στα καφενεία, ούτε στις γειτονιές.

Οι περισσότεροι από δαύτους - ελιτιστές ή λαϊκιστές (δεν υπάρχουν πλέον αριστεροί και δεξιοί) - άοσμοι, άχρωμοι, ακριβοθώρητοι, ανύπαρκτοι όλο το προηγούμενο διάστημα, με μεγάλους όμως αγώνες για την δημοκρατία και τον τόπο, ξάφνου, αποκτούν προσωπικότητα και… χρόνο για όλους μας. Ούτε ο κίνδυνος του κόβιντ δεν είναι ικανός να τους σταματήσει. Τα πρωινά με casual εμφάνιση και το βράδυ με κοστούμι και γραβάτα βρίσκονται δίπλα μας, μπροστά μας και πίσω μας σαν τον Χάρο για να μας επικοινωνήσουν το …“μήνυμα”. Διότι, το μήνυμα οφείλουμε να το πάρουμε όλοι!

Ο ανταγωνισμός με τους μάρτυρες του Ιεχωβά πρέπει να λήξει νικηφόρα και δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η δουλειά. Πιστέψτε με. Να γιατί χρειάζονται οι κομματάρχες και τα κομματόσκυλα. Είναι κρίσιμη αυτή η εκλογική μάχη. Περισσότερο από την προηγούμενη που ήταν κι εκείνη με τη σειρά της ακόμη πιο κρίσιμη από την δική της προηγούμενη. Αν το δείτε με αντικειμενικότητα το θέμα, από κρισιμότητα σε κρισιμότητα πηγαίνουμε.

Και εξαιτίας αυτής της κρισιμότητας, ο υποψήφιος, οφείλει να είναι χοντρόπετσος, ολίγον αδιάφορος αλλά και όχι – σαν τον τούρκικο καφέ, πρόσχαρος, ευάερος, ευήλιος, αεικίνητος. Το πρωί στην Πάτρα, το βράδυ στη Δάφνη. Να πίνει με μέτρο στην υγειά του ηγέτη και του κόμματος… μην κάνει το λάθος και βρεθεί στο Κουρτέσι και έχουμε εντάσεις και αντεγκλήσεις περί …κυριαρχικών δικαιωμάτων με τους διπλανούς. Το επισημαίνω γιατί συμβαίνει κάθε φορά J Φαντάζομαι, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες…

Θέλει να είναι καλά διαβασμένος. Να γνωρίζει τα πάντα. Ακόμα και πως αυγοκόβει η μαγειρίτσα… πόντοι είναι αυτοί. Όλα και όλοι μετράνε!  

Άφησα για τελευταίο το καλύτερο. Το πιο σημαντικό. Πρέπει να είναι πιστός. Να ξέρει όλους τους παπάδες και τους επιτρόπους της κάθε ενορίας με το μικρό τους. Να ανάβει το κεράκι του κάθε δεύτερη μέρα και σ’ άλλη εκκλησιά και να προσκυνά τις εικόνες με βαθιά υπόκλιση. Ιδίως όταν βρίσκεται κόσμος τριγύρω ή έχει πάρει τον φωτογράφο μαζί για ολίγες αυθόρμητες.

Αν παίζει γάμος ή βάπτιση να τρέχει σαν τον τρελό και να φεύγει επίσης σαν τον τρελό για να προλάβει το πανηγύρι στο Λιβάρτζι. Και δώσ’ του κλαρίνα και ψητούρα. Εκείνος όμως βράχος. Να δοκιμάζει πετσούλα και να σταματά. Μη τον πουν και γύφτο. Πάνω απ’ όλα, σημασία έχει το …“μήνυμα”.

Τώρα, αν εσείς δεν το πάρετε το … “μήνυμα” ντε, δεν φταίει ποτέ ο υποψήφιος αλλά εσείς που δεν δείξατε την δέουσα προσοχή… να ξέρετε, θα το θυμάται.

*

Όσο θα υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ελληνικούς και ξένους λογαριασμούς, με “δάνεια” και ”δωρεές” και με δεκάδες ακίνητα στην κατοχή τους…

Όσο τα πολιτικά κόμματα θα καταρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με ανθρώπους που βλέπουν στο βουλευτιλίκι την ευκαιρία να κάνουν την “μπάζα” που ήταν ανίκανοι να κάνουν στον επαγγελματικό τους βίο,

Όσο εμείς θα ανεχόμαστε την κοροϊδία,

Και για όσο θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας και συμπολίτες μας που περιμένουν πως και πως την σύνταξη των γονιών τους ή μην βγει κανά έκτακτο επίδομα για να βγάλουν τον μήνα και τον κάθε μήνα, σωτηρία δεν έχει! Αυτό θα έπρεπε να είναι το πιο σημαντικό διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης.     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: