Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ανοίγει η οδός Λήδρας

Ανοίγει την Πέμπτη (σήμερα) στις 9 το πρωί η οδός Λήδρας. Την είδηση επιβεβαίωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτόν, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου θα συναντηθεί με το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί σήμερα για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί τελετή διάνοιξης της Λήδρας, στην οποία παρόντες θα είναι η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ο εκπρόσωπος της κατεχόμενης πόλης της Λευκωσίας, Τζελάλ Μπουλουτογλουλαρί, οι κύριοι Ιακώβου και Ναμί, και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Οι τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η κυβέρνηση για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας είναι η μη παρουσία στρατού στο συγκεκριμένο σημείο, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση το οδόφραγμα και τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν πλήρη έλεγχο της νεκρής ζώνης.

Ηδη, ο Οργανισμός Ανάπτυξης του ΟΗΕ ολοκλήρωσε με κονδύλια της ΕΕ τον έλεγχο ασφαλείας της περιοχής της προτεινόμενης διάβασης της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Η οδός Λήδρας ανοίγει ξανά μετά από 44 χρόνια! Το άνοιγμα του οδοφράγματος, στην πιο γνωστή οδό του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Παρά τους κρυφούς πόθους της Άγκυρας, οι εξελίξεις φαίνεται να προσπερνούν το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και από μόνο του, το γεγονός, υπογραμμίζει την ανάγκη των δύο κοινοτήτων για ειρηνική και δημιουργική συμβίωση που χρήζει κάθε δυνατής στήριξης, απ’ όπου κι αν αυτή μπορεί να προσφερθεί ούτως, ώστε ν’ αποφασιστεί και να εφαρμοστεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, αποτελεί ένα πρώτο μικρό βήμα προσέγγισης και συνεννόησης των δύο κοινοτήτων, έπειτα από μακρύ διάστημα απραξίας και σιωπής… και δίνει στον Τούρκο Πρωθυπουργό την κατάλληλη δικαιολογία για να δηλώσει – για πρώτη φορά, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα – πως στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση…


Δεν υπάρχουν σχόλια: