Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ελλάδα χώρα του φωτός, ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι...

Κι όμως, αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία κι ερμηνεύσει τα σημάδια, δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: πως η κρίση η οποία βιώνουμε σήμερα ήταν προσχεδιασμένη κι αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή ήδη από την εποχή Μητσοτάκη. Μεθοδικά κι ευλαβικά οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και για δικούς της λόγους η κάθε μία, προσπάθησε να ελέγξει και να περιορίσει την δυναμική της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων…

Η δημοκρατία (ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοσύνη… κοκ) αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο όλων εκείνων που βγάζουν τα προς το ζην με την εκμετάλλευση του εθνικού κεφαλαίου δια μέσου ενός πολιτικού συστήματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα τους… Δεν είναι τυχαία η φρασεολογία που έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και είναι ενδεικτική αν όχι αποδεικτική του παραπάνω ισχυρισμού! «Κάθαρση», «εκσυγχρονισμός», «επανίδρυση», «αρχίζουμε», «αλλάζουμε»… λέξεις που ουσιαστικά σκιαγραφούν το πλαίσιο εκείνο που επιτρέπει στους διαχειριστές της εξουσίας, να ποδηγετούν κάθε δύναμη ανάπτυξης και προοπτικής στο διηνεκές, για την διατήρηση της φάμπρικας που έστησαν με λίγο κόπο και καθόλου κεφάλαιο!

Δεν κάνει σε κανέναν μας εντύπωση γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι και λοιποί «επενδυτές» προσπαθούν με νύχια και με δόντια να «σώσουν» μία «πτωχευμένη επιχείρηση»? Δεν κάνει σε κανέναν μας εντύπωση η τιτάνια προσπάθεια θεσμικών κι εξωθεσμικών δυνάμεων να διασφαλίσουν τον περιορισμό της βούλησης των πολιτών α) με τη βία, β) με αβάστακτα οικονομικά βάρη, γ) με την διαστρέβλωση της κοινής λογικής και την παρερμηνεία κανόνων κι αξιών για τις οποίες αγωνίστηκαν γενιές και γενιές?

«Φταίμε όλοι», «μαζί τα φάγαμε»… εκφράσεις που ακριβώς αυτό το γεγονός θέλουν να υπογραμμίσουν, όσο κι αν προκαλούν αντιδράσεις! Περνούν στο υποσυνείδητο του δημοκράτη πολίτη ως «υποχρέωση» του, έναντι του πολιτικού συστήματος που ρυθμίζει και θα ρυθμίζει την ζωή του! Η κοινή ευθύνη και η συνενοχή λειτουργεί κατασταλτικά και στρογγυλεύει τα πράγματα… Έτσι, η απόδοση ευθυνών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Τι λένε οι πολιτικοί μας άνδρες? «Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών…» Ποτέ δεν  είναι η ώρα…

Όχι, η Ελλάδα δεν ήταν τυχαία επιλογή γι’ αυτό το «πείραμα». Είναι μία μικρή χώρα, με λίγους κατοίκους, μικρή αγορά και περιφερειακή. Αν κάτι πάει στραβά, το «οικοδόμημα» δεν θα πέσει… δοκιμές γίνονται… δοκιμές στις αντοχές!

Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού αποδεικνύει περίτρανα την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της βούλησης του εκλογικού σώματος. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την απουσία σχεδίου και προτάσεων των πολιτικών και κοινωνικών συνισταμένων της χώρας μας, ως προς την διασφάλιση της χώρας τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το επιθυμητό είναι η «ανακύκλωση». Το ζητούμενο όμως είναι η δημιουργία!

Η χώρα μας έχει πλούτο! Πλούτο και υλικό και πνευματικό! Μπορούμε να διαχειριστούμε τα του οίκου μας μόνοι μας, φτάνει να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο! Τί να μας πει το ΠΑΣΟΚ? Τί μπορεί να μας πει η ΝΔ? Ποιά είναι η πρόταση Καμμένου? Ποιά δύναμη της Αριστεράς μπορεί να συνυπολογίσει όλα εκείνα που μπορούν να μας κάνουν δυνατούς όχι αεριτζίδικα αλλά πραγματικά?

Ποιό είναι το πραγματικό διακύβευμα? Και από ποιόν εκφράζεται? Αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να τις διατυπώνουμε καθημερινά και προς τον εαυτό μας και προς όλους εκείνους που «υπόσχονται να μας σώσουν».

Την 6η Μαΐου θα κληθούμε να επιλέξουμε διαχειριστή και όχι ηγέτη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της κάλπης. Όμως, ένα είναι σίγουρο: η στήριξη των πολιτικών σχηματισμών, των προσώπων και των νοοτροπιών που ευθύνονται ακέραια για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα μέσα στην κοινωνία μας, θα επιφέρει περισσότερα δεινά και θα περιορίσει και άλλο κάθε έννοια δημοκρατίας.

Ας πάρουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας! Ας διεκδικήσουμε την ευημερία μας και ας εργαστούμε σκληρά για όλα εκείνα που μέρα με τη μέρα μας αφαιρούν διότι, μας τα αφαιρούν με τρόπο άδικο και φασιστικό. Κι εμείς οι έλληνες, ούτε φασίστες μπορούμε να είμαστε ούτε άδικοι!
Σημείωση: Η εικόνα είναι από το ιστολόγιο myglitterfairytale

Δεν υπάρχουν σχόλια: