Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

10ο Διεθνές Πανόραμα ανεξάρτητων δημιουργών - 208 ταινίες από 55 χώρες

Από την Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ, μάς εστάλη το ενημερωτικό δελτίο που ακολουθεί:

Το 10ο Διεθνές Πανόραμα θα πραγματοποιηθεί από τις 3/10 έως τις 11/10/2008 στον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ», (Αγίου Νικολάου 4, Πάτρας www.inteal.gr). Οι προβολές θα ξεκινούν στις 16 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη (όπως όλα τα χρόνια).   Ένα φεστιβάλ που ξεφεύγει από το πνεύμα του «συνηθισμένου», του καθημερινού δηλαδή της συντηρητικότητας της σκέψης. Μέσα στην υφέρπουσα υποκουλτούρα μια πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας ενδυναμώνεται και ανανεώνεται με την υποστήριξη των πιο προοδευτικών «φωνών».

Συμπληρώνοντας τα δέκα χρόνια του φεστιβάλ η Οργανωτική Επιτροπή  με αίσθημα τιμής και ευθύνης έχει τη χαρά να ανακοινώσει την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ κ. Παναγιώτης Χιονίδης, στον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο «ποιητής» του σύγχρονου Ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα παραβρεθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 20.30, τελευταία μέρα των προβολών του κινηματογραφικού φεστιβάλ, στην απονομή των βραβείων και η Οργανωτική Επιτροπή θα τον βραβεύσει για την συνολική προσφορά του στον Παγκόσμιο κινηματογράφο. 

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΤΟΣ

1. Από φέτος καταργούνται οι ταινίες Μεγάλου μήκους στο Διεθνές διαγωνιστικο τμήμα σε μια προσπάθεια υποστήριξης της Ελληνικής παραγωγής.

2. Όλες οι ταινίες είναι σε ψηφιακή μορφή, όλες οι ταινίες γυρίστηκαν σε ψηφιακό φορμά, και οι δημιουργοί τους δεν έκαναν transfer σε φιλμ (αναλογική μορφή). Έτσι πλέον το φεστιβάλ αποτελεί Φεστιβάλ   Ψηφιακού σινεμα.

3. Προβολή ταινιών στο τμήμα του Διεθνούς διαγωνιστικου από χώρες που πρώτη φορά προβάλλονται στην Ελλάδα, οι χώρες είναι: Τρινιντάντ, Ιράκ, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Κένυα, Ουκρανία

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1.   208 ταινίες, 55 χώρες  www.independent.gr 3 έως 11 Οκτωβρίου 2008, 9 ημέρες, 8 ώρες προβολών καθημερινά, 72 ώρες  συνολικά

2. ΕΝΟΤΗΤΕΣ: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες AzadigitalCinema»

3. ΤΑΙΝΙΕΣ Διαγωνιζόμενες συνολικά: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 95 ταινίες μικρού μήκους, 56 ταινίες ντοκιμαντέρ, 15 ταινίες animation, 25 ταινίες video-art,   7  ταινίες video dance. α. Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: 47 ταινίες μικρού μήκους, 23 ταινίες ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες animation, 7 ταινίες video-art, 5 ταινίες video dance. β. Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 48  ταινίες μικρού μήκους, 33 ταινίες ντοκιμαντέρ, 7 ταινίες animation, 18 ταινίες video-art, 2 ταινίες video dance.

4. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ
Από Αμερική- Χιλή, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Τρινιντάντ, Κούβα,  Βραζιλία, Η.Π.Α, Καναδάς. Από Ασία- Ισραήλ, Παλαιστίνη,  Ιράκ, Ιράν, Κουρδιστάν, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ,  Μπαγκλαντές, Τουρκία. Από Ωκεανία - Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία. από Αφρική - Μαρόκο, Αίγυπτος, Κένυα. Από Ευρώπη - Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία. Από Βαλκάνια - Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία.

5. ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«Στιγμές Πάτρας» προβολή των ταινιών με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.«Επαμεινώνδας Θωμόπουλος» σκην. Θεόδ. Αδαμόπουλου, παρ.1975 Διάρκεια: 11’, «Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή» του Κώστα Κατσαρόπουλου παρ.1997, Διάρκεια 52’, Κείμενα-Σενάριο-Ιστορική Έρευνα: Παντελής Αν. Σκρούμπελος. Αφιέρωμα στο ψηφιακό φεστιβάλ AZAdigitalCINEMAfestival που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για ταινίες μικρού μήκους

6. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
·        Έκθεση βραβευμένων σειρών από Πατρινούς φωτογράφους  του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά».
·        Έκθεση αφίσας των διαγωνιζόμενων ταινιών.
·        Έκθεση αφισών από τις περιφερειακές εκδηλώσεις στις 38 πόλεις της Ελλάδος που «ταξιδέψε» το φεστιβάλ το 2007-8.
·        Έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και έντυπου υλικού που παρουσιάζουν την ιστορία και τη δράση: της Οικολογικής Κίνησης Πατρών (www.oikipa.gr), της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει» (www.politesendrasei.gr), του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) - Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

Οι δημιουργοί επιβεβαιώνουν το «Διεθνές Πανόραμα» που ως δόγμα έχει ότι  κινηματογράφος είναι τέχνη ΜΟΝΟ όταν έχει άποψη και μάχεται γι αυτήν, αλλιώς περιθωριοποιείται μακριά από την καθημερινότητα. Θεωρώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διάδοση των ανεξάρτητων παραγωγών από όλο το κόσμο μακριά από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις δεσμεύσεις της διανομής το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – «Διεθνές Πανόραμα» λειτουργεί  ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη κάνοντας πράξη την ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη και όχι μόνο.

Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ μέσα από το δίκτυο που δημιούργησε σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας θα προωθήσει τις βραβευμένες ταινίες του 10ου Διεθνούς Πανοράματος, κάνοντας πράξη το παράλληλο (μη εμπορικό) δίκτυο διάδοσης του ψηφιακού σινεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: