Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

1000 ευρώ την ημέρα κοστίζει ο κάθε ασθενής, στα κρατικά νοσοκομεία της ‘δημόσιας, δωρεάν περίθαλψης’

Αφού το τελευταίο διάστημα έτυχε να ασχολούμαι με ζητήματα της καθημερινότητας μας, θα συνεχίσω με ένα θέμα που μας αφορά όλους και καλό θα είναι ν' αρχίσουμε επιτέλους να προβληματιζόμαστε σχετικά, μακρυά και πέρα από πολιτικές, κομματικές ή άλλες προτιμήσεις. Μόλις έλαβα ένα Δελτίο Τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αναφορικά με το κόστος του συστήματος υγείας στην χώρα μας και το αναδημοσιεύω.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία (βλ. επιστολή πρώην υφυπουργού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γρ. Σολωμού, στην εφημ. ‘Καθημερινή’, 16/9/08), το ημερήσιο νοσήλιο στα δημόσια νοσοκομεία, αγγίζει τα χίλια (1000) ευρώ! Δηλαδή 1000 ευρώ πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης  για κάθε ημέρα νοσηλείας του,  στα κρατικά  νοσοκομεία της "δημόσιας, δωρεάν περίθαλψης"!

Μόνο στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, διαπιστώθηκε ότι το 40% των δαπανών του  ήταν πλασματικές και ασκήθηκε εισαγγελική ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του οργανισμού αυτού. Το κόστος, για τους φορολογούμενους πολίτες αυτών των πλασματικών δαπανών, μόνο για το 2007, ανήλθε σε 300 εκατομμύρια ευρώ και οι πλασματικές αυτές δαπάνες γίνονταν με την ανοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου!

Οι εξωφρενικές αυτές σπατάλες, η κακοδιοίκηση, η αδιαφάνεια και οι παρανομίες, στα φάρμακα, στις προμήθειες, στις αποδοχές, έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Είναι πλέον προφανές ότι η κύρια αιτία για όλα αυτά  είναι η εμπλοκή του κράτους, που αποδεικνύεται ανίκανο να κάνει χρηστή διαχείριση να εφαρμόσει τους νόμους, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και να μειώσει το κόστος τους. Αντίθετα, με διακομματική συναίνεση σπαταλά τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών προς όφελος οργανωμένων μειοψηφιών και επιλεγμένων εταιρειών.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει στο πρόγραμμά της την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το κράτος όλων των ιδρυμάτων περίθαλψης, ασφάλισης και εκπαίδευσης, ώστε οι πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα το ίδρυμα που επιθυμούν.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει να δίνεται η δημόσια δαπάνη για την περίθαλψη κατευθείαν στον πολίτη (κουπόνια υγείας) και όχι στα κρατικά μονοπώλια από όπου καταλήγουν σε λίγους προνομιούχους και σε κομματικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: