Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Αιθιοπία - Ερυθραία ... στη σέντρα

Δεν είναι μονάχα ο Καύκασος που φλέγεται!

"Ένας ανόητος πόλεμος είναι ήδη αρκετός"... δήλωνε μόλις τον Απρίλιο ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπία... θαυμαστής, φίλος, σύμμαχος και οπαδός του George Bush, Meles Zenawi σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Newsweek, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ερυθραία.
Και αυτό γιατί είχε ήδη προγραμματιστεί η αποχώρηση των Κυανόκρανων από την συνοριακή γραμμή των δύο χωρών για το τέλος Ιουλίου, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ανάφλεξη στην περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή!

Προς το παρόν, τα πράγματα είναι ήρεμα... όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Να θυμήσω ότι, η Ερυθραία ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αιθιοπία μόλις το 1993, έπειτα από τριακονταετή πόλεμο. Το 1998 και παρά τις διμερείς και διεθνείς προσπάθειες για επίλυση των συνοριακών διαφορών, νέες συγκρούσεις οδήγησαν σε διετή αιματοχυσία στην περιοχή.
Το 2002 ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την συνολική διευθέτηση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, με παράλληλη εγκατάσταση ειρηνευτικών δυνάμεων τόσο στο έδαφος της Αιθιοπίας, όσο και στο έδαφος της Ερυθραίας.

Χρήσιμο υλικό σχετικά με το ιστορικό των δύο χωρών, της σύγκρουσής τους, των διαφορών και των απαιτήσεών τους καθώς, και των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την τελική διευθέτηση του ζητήματος, μπορείτε να βρείτε εδώ:

Permanent Court of Arbitration
Security Council, UN


update #1, 11/08/08:
useful links:
The Eritrea-Ethiopia Border Dispute
UN to vote on Eritrea, Ethiopia impasse
U.N. abandons Eritrea-Ethiopia peace mission
Ethiopia ready to solve border dispute
Ethiopia says wants talks to solve border dispute
Ethiopia keeps on resolving Ethio-Eritrea border dispute peacefully

Ethiopia to pursue dialogue to resolve border dispute with Eritrea

Δεν υπάρχουν σχόλια: