Παρασκευή, 2 Μαΐου 2008

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ για ακρίβεια, λιτότητα

γράφει ο Άκης Παλαιολόγος


Τις φωνές τους για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, ένωσαν οι Πατρινοί εργαζόμενοι και οι Αφγανοί πρόσφυγες, τιμώντας τη θυσία των εργατών του Σικάγο, στη συγκέντρωση και την πορεία που διοργάνωσε χθες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πολλές δεκάδες πρόσφυγες, με πρωτοβουλία της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, βρέθηκαν χθες στην πορεία του ΕΚΠ, φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας διαφορετικό παλμό στην όλη κινητοποίηση.
Η συμπόρευση εργαζομένων και προσφύγων μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή, όχι μόνο για τους συμβολισμούς που περιείχε, αλλά και για το ότι παρόμοιες συμπράξεις είχαν να συμβούν από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι ξένοι εργάτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του τότε νεαρού εργατικού κινήματος της πόλης.
Στις τάξεις του ΕΚΠ επικρατεί ικανοποίηση για την προσέλευση των εργαζομένων, τηρουμένων των αναλογιών, μιας και, λόγω των πρόσφατων πασχαλινών εορτών, υπήρχε φόβος η συμμετοχή να μην ήταν η απαιτούμενη.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της πρωτομαγιάτικης κινητοποίησης, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια και λιτότητα, η κυβερνητική εισοδηματική και μισθολογική πολιτική, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία που πλήττουν την πόλη, η διαρκής υποβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας και οι ανά τον κόσμο πόλεμοι. Στα παραπάνω αναφέρθηκαν τόσο οι ομιλητές της συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΠ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας).
Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Πατρέων. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το ιστορικό λάβαρο του ΕΚΠ, που ιδρύθηκε το 1915. Ακολουθούσαν τα πανό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος (Ν.Τ.) Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΕΑΜ, της Εργατικής Αλληλεγγύης, της Ένωσης Εργαζομένων και της Αριστερής Ανασύνθεσης, ενώ, στη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές με συνθήματα καταδίκαζαν την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους.
Η πορεία κατέληξε στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, όπου ο Ηλίας Κόττικας, εκ μέρους του ΕΚΠ, και ο Δημήτρης Δημακόπουλος, εκ μέρους του Ν.Τ. Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών εργατών της Πρωτομαγιάς του Σικάγο, το 1886.

Δεν υπάρχουν σχόλια: