Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Μάλλον, απορία θέλω να διατυπώσω… Μόλις προχθές, κατά την διάρκεια της φραστικής αντιπαράθεσης που είχαν ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης, αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο δεύτερος δήλωσε πως η παράταξή του, δεν δέχεται μαθήματα ήθους και εντιμότητας από κανέναν, απαντώντας στην προτροπή του πρώτου, να δημιουργηθεί γραμμή express ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ευελπίδων, για να διευκολυνθούν τα μέλη της Κυβέρνησης….

Το ποιοτικό μήνυμα αυτής της στιχομυθίας, ασφαλώς και αγγίζει ολόκληρη την Εθνική μας Αντιπροσωπεία καθώς, έλαβε χώρα μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους παρευρισκόμενους!

Αλήθεια – για να κάνουμε και τις ανάλογες ποσοτικές συγκρίσεις – αν αναλογιστούμε τα γραφόμενα στην διαθήκη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου… (απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας) και τα όσα πολλά και πολύτιμα αφήνει… αυτοί που δεν δέχονται μαθήματα ήθους… τί θα αφήσουν όταν και αυτούς θα τους αποχαιρετούμε με τιμές, εντός και εκτός εισαγωγικών;

Και μη βρεθεί κανείς να που πει πως λαϊκίζω και πως ρίχνω το επίπεδο της κριτικής μου, διότι το ηθικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, είναι αρκετά μεγάλο! Όσο υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας πολίτης ή κάτοικος αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικό ή ακόμα χειρότερα, επιβίωσης, δεν δικαιολογούνται ορισμένοι από αυτούς που πληρώνονται από εμάς, για να κάνουν την ζωή μας καλλίτερη, και να την κάνουν χειρότερη και να βρίσκονται με περιουσίες, με καταθέσεις και… πτυχία … «ξαφνικά»…

Ο σύντροφος Μεϊμαράκης, μπορεί να ησυχάσει. Δεν αναφέρομαι σε αυτόν. Αφού κόπτεται όμως, τόσο για το ήθος και την εντιμότητα, πότε αυτός και οι υπόλοιποι «καθαροί» θα «συμβουλεύσουν» τους συναδέλφους του σχετικά;

Αντίο!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα...

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μάς έδωσε να καταλάβουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει να χάνει καθημερινά: Όταν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και σκέψη του διπλανού, του συνοδοιπόρου, γίνεται φόβος (για την λατρεμένη καρέκλα), τότε, αλήθεια... για ποιά "δημοκρατική ανατροπή"... για ποιά "αλλαγή" μάς πείθει;

Πολύ καλά τα ωραία λόγια και οι προτάσεις.
Άριστες και αγνές οι προσπάθειες των στελεχών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, να καλύψουν την αρχηγική ανεπάρκεια του Προέδρου.
Σεβαστή η επιλογή όλων εκείνων που συμμετείχαν στη εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου.

Πολύ φοβάμαι πως, αν αυτό το ΠΑΣΟΚ φτάσει ποτέ ξανά στην εξουσία, θ' αναπολούμε τα "έργα και τις ημέρες" του Κώστα!

Υ.Γ.1: Δεν είμαστε όλοι πρόβατα!

Υ.Γ.2: Οι αξίες δεν χάνονται και η Ιστορία θυμάται μόνον εκείνους που αξίζουν κάτι... Θυμάται κι εκείνους που δεν αξίζουν, μόνο και μόνο για να υπάρχουν παραδείγματα προς αποφυγή!

Υ.Γ.3: Για να παραφράσω λίγο τις δηλώσεις πληθωρικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ "Στην σημερινή ελληνική πολιτική πραγματικότητα, χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για να χάσεις..."

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Σκέψεις & προτάσεις Για τον Ιδεολογικό Επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ

Το κείμενο που ακολουθεί, κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη, τον Οκτώβριο του 2007, με την ευκαιρία της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ την 16η Σεπτεμβρίου. Η συγγραφή του είχε ως στόχο την περιγραφή της προβληματικής κατάστασης στην όποια έχουν περιέλθει οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου εδώ και πάρα πολύ καιρό, και να κάνει γνωστές κάποιες σκέψεις οι οποίες είναι κοινές για πάρα πολλούς από εμάς. Δίχως αμφιβολία, τα γραφόμενα είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ! Αν μπορούν να συνδράμουν θετικά τον ευρύτερο προβληματισμό των πιθανών αναγνωστών, τότε, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος. Ελπίζω μόνον, λόγω έκτασης, να μην σας κουράσω.

Λόγω δημοσιοποίησης του κειμένου από την «Πολιτική Προσέγγιση» τα περιεχόμενά του είναι βελτιστοποιημένα και προσαρμοσμένα στο πλαίσιο λειτουργίας του ιστολογίου.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Πριν από επτά χρόνια επιλέξαμε τη σιωπή! Σεβόμενοι τις αρχές μας και τα όνειρά μας για ένα καλλίτερο αύριο, επιλέξαμε να μην συμμετέχουμε πλέον σε αυτή την παρωδία της εσωκομματικής «δημοκρατικής λειτουργίας» της Νεολαίας και του ΠΑΣΟΚ, που μόνον απέχθεια προκάλεσε τόσο ανάμεσα στα μέλη τους όσο και στους πολίτες αυτής της χώρας! Το τολμήσαμε, αδιάφοροι για το όποιο κόστος.

Φαίνεται πως είχαμε δίκιο. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σχεδόν νεκρό σώμα που προσπαθεί να κερδίσει λίγη ζωή ανάμεσα σε μια ανίκανη κυβέρνηση και μια αντιπολιτευόμενη αριστερά που σαν κοράκια, προσπαθούν να ξεσκίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη από τη νεκρή σάρκα του.

Αν κάποιος νομίζει πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι μόνο ένα ακόμη σύμπτωμα πολιτικής και κοινωνικής σύγχυσης κάνει λάθος. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο.

2. Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ:
Μπορεί τα κόμματα να είναι οι κύριοι εκφραστές της Δημοκρατίας όμως, η διαρκής εξέλιξη της κοινωνίας και η συνεχής μεταβολή των κοινωνικοπολιτικών δεδομένων-συνθετικών που προσδιορίζουν το εύρος της κοινωνικής εξέλιξης σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να έχει ως βάση της τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τα όνειρα των πολιτών – καθώς τα κόμματα εννοείται ότι εκφράζουν την βούληση τους – αντίθετα, διακρίνουμε μια ολοένα συρρίκνωση της δύναμης τους στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής με επακόλουθο την μη επίτευξη στον μέγιστο βαθμό των επιθυμητών κοινωνικών αλλαγών. Αυτό, θέτει ουσιαστικά σε αμφισβήτηση την αναγκαιότητα ύπαρξής τους!

Η «ευθύνη» της πολιτικής λειτουργίας έχει υφαρπαχθεί - και όχι αδικαιολόγητα – από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και κυρίως από τα ΜΜΕ – ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα οποία καταφέρνουν μέσω της εικόνας και του εντυπωσιασμού μία άνευ προηγουμένου χειραγώγηση των πολιτών και των πολιτικών ακολούθως, με κρίσεις και πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες ενδεχομένως δεν είναι κενές περιεχομένου. Η «διάφανη» και «συμμετοχική» δημοκρατία δείχνει να χάνει έδαφος, διευρύνονται οι ανισότητες και η διακοπή επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών αναδεικνύεται, ίσως, το πιο κύριο αίτιο.

Το αποτέλεσμα; Το ΠΑΣΟΚ έπεσε θύμα αυτής της κατάστασης και από προοπτική λύσης και ανανέωσης, κατάντησε πρόβλημα. Τα υπόλοιπα κόμματα; Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Και αν το έχουν συνειδητοποιήσει, απλά βολεύονται με τα οφέλη αυτής της προσωρινής τους «επικαιρότητας». Ο πολίτης και αισθάνεται και είναι δέσμιος της «τηλεοπτικής δημοκρατικής λειτουργίας», που κατά κάποιο τρόπο υποκαθιστά την δικαστική, την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία κατά περίπτωση. Ο πολίτης δεν βρίσκεται σε θέση να αντιδράσει. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα νιώθει ασφάλεια – λόγω απουσίας της πραγματικής εξουσίας – και τελικά, δέχεται παθητικά την καθημερινότητα που του προσφέρεται στο πιάτο.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να υποθέσουμε και ίσως να δεχτούμε ότι ορισμένα ΜΜΕ στην αρχή να προσπάθησαν αληθινά και αγνά να καλύψουν αυτό το κενό διακυβέρνησης και να ενισχύσουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους πολιτικούς, τους πολίτες και τις διάφορες κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες. Όμως, κάθε αντιβιοτικό όσο χρήσιμο και αν είναι, κρύβει παρενέργειες.

Όποιος συνδιαλέγεται με την εξουσία - την όποια εξουσία - και μπορεί έστω και στο ελάχιστο να την επηρεάσει ή και κάποτε να την ασκήσει, σύντομα εγκαταλείπει τις αρχικές του διαθέσεις και προθέσεις και τελικά, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει. Οπωσδήποτε, όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται, να κρίνουν, να επιδοκιμάζουν και να αποδοκιμάζουν, να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους και να αγωνίζονται γι’ αυτές, όμως μόνον αυτό!

Η άσκηση της πολιτικής πρέπει να γίνεται μόνον από τους πολιτικούς!

Πολλοί είναι εκείνοι που ως ορισμό της πολιτικής δίνουν την τέχνη του εφικτού. Στην πραγματικότητα, εννοούν τον συμβιβασμό με τους κανόνες του εκάστοτε καθεστώτος συστήματος διακυβέρνησης, καθώς βολεύει την συντήρηση στα «κεκτημένα» και την αδράνεια. Σήμερα, καθεστώς στην χώρα μας είναι αυτό που εκφράζουν τα ΜΜΕ, η πραγματικότητα που προσφέρουν και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρ’ όλα αυτά, οι διαπιστώσεις που περιγράφονται εδώ δεν σημαίνουν απαραίτητα πως όλα είναι μαύρα και επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με εχθρότητα και στείρο αρνητισμό.

Έχουμε στην διάθεσή μας ιδέες. Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να προσφέρουν και όχι να βολευτούν. Αυτό είναι προφανές. Άρα, έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε και να επιτύχουμε το ελάχιστο μέσα σ’ ένα δύσκολο και δύστροπο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον ούτως, ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ένα υποφερτό σήμερα και πιθανόν ένα καλλίτερο αύριο. Αυτή είναι η δική μας πλευρά.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που καταδικάζουμε. Εκείνοι που βολεύονται και βολεύουν. Οι παράγοντες και οι παραγοντίσκοι. Αλλά κι εκείνοι που σιωπούν. Εκείνοι που έχουν επιλέξει συνειδητά να μην ασχολούνται με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Όχι γιατί δεν μπορούν ή δεν έχουν τα ερείσματα εκείνα που θα μπορούσαν να τους ωθήσουν από την αφάνεια στην επιφάνεια, αλλά διότι θεωρούν ανάξιο, ανήθικο ίσως ή ενδεχομένως ασήμαντο και ανώφελο το γεγονός της δικής τους ενασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, δεν θα αναφερθούμε καθόλου. Είναι ένα καρκίνωμα και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, αυτοί δυστυχώς αποτελούν ένα θλιβερό σύμπτωμα που το συναντάμε σε πολιτισμένους πολιτικά ανθρώπους, οι οποίοι – κατά κύριο λόγο – απογοητευμένοι ή αδιάφοροι για τα συμβαίνοντα γύρω τους, έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε καιροσκόπους, λαμόγια, απατεώνες, κλέφτες, παραχαράκτες και όλο το κακό συναπάντημα. Η ευθύνη των πολιτικών γι’ αυτήν ακριβώς την κατάσταση είναι μεγάλη και συλλογική.

Μεθοδικά και με πολλή υπομονή, απομάκρυναν κάθε χρήσιμη πηγή γνώσης, απομόνωσαν δημιουργικούς και δυναμικούς ανθρώπους που πιθανόν να μπορούσαν να συνδράμουν στο «κάτι διαφορετικό» και αρκέστηκαν στην διαχείριση της εξουσίας απολαμβάνοντας τους καρπούς της ανενόχλητοι και… μόνοι.

Παράλληλα, έθεσαν τον εαυτό τους εκτός των κοινωνικών διεργασιών, γιατί το να ασχολείσαι με την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών είναι κάτι πολύ δύσκολο και απαιτούνται θυσίες και αγώνες. Απέκοψαν κάθε δεσμό με την λαϊκή τους βάση και αναπαυτικά «χύθηκαν» στα γραφεία τους παρακολουθώντας τις ειδήσεις και τα γεγονότα να περνούν μπροστά από τα μάτια τους και να τους προσπερνούν.

Σήμερα, οι πολιτικοί αντί να δημιουργούν πολιτικές εξελίξεις,
τρέχουν πίσω από αυτές!


Όμως έστω κι έτσι, το πιο σωστό και το πιο ηθικό δεν είναι ο καταμερισμός των ευθυνών. Ναι! Οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως μόνον το ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικοί της χώρας μας, στο σύνολό τους ως σύστημα, απέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά μέσα στην δίνη αυτών των διαπιστώσεων δεν στροβιλίζεται; Πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού τι θέλουμε να κάνουμε και να αποφασίσουμε γρήγορα και συνετά. Ο πολιτικός σχεδιασμός και η υλοποίησή του, δεν γίνεται εύκολα και από την μια μέρα στην άλλη. Ούτε μπορεί να περιγραφεί σε μερικές σελίδες.

Έχουμε ανάγκη από λύσεις. Και τις λύσεις αυτές, τις έχουμε ανάγκη άμεσα.

Επομένως, αυτό που προέχει είναι να δουλέψουμε συλλογικά έτσι ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και από την αρχή ξανά, να αποκαταστήσουμε την πραγματική πολιτική λειτουργία στην κοινωνία μας, με υπεύθυνους πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς.

Μόνον η συνυπευθυνότητα μπορεί να μας δώσει απτά αποτελέσματα.

3. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Α. Ιστορικά δεδομένα
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε όχι για να αποτελέσει την ιστορική συνέχεια της Ένωσης Κέντρου, ή για να ικανοποιήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι του, γνώριζαν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας… μιας κοινωνίας λαβωμένης πολιτικά και κοινωνικά, δίχως σαφή προσανατολισμό μέσα στο διεθνές γίγνεσθαι. Οι πολίτες είχαν επιθυμίες, οράματα και όνειρα για το μέλλον και η συμμετοχή τους στην άσκηση της εξουσίας ήταν ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν να κάνουν πράξη όλα όσα ήλπιζαν πως θα έκαναν την καθημερινότητάς του καλλίτερη.

Από το 1981 – όταν για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ έλαβε εντολή διακυβέρνησης της χώρας – μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 26 χρόνια. Από αυτά, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 19 χρόνια. Αν μη τι άλλο, η κάθε εποχή έχει τις δικές ανάγκες και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται και λάθη. Το 2007, σίγουρα δεν είναι το 1981, ή το 1993 ή το 1996 ή ακόμα-ακόμα το 2000.

Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών άλλαξαν πολλά. Και για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μπήκαν στην ζωή μας έννοιες όπως η παγκοσμιοποίηση, κατέρρευσαν ιδεολογίες, αναδείχθηκαν νέοι προβληματισμοί, ήρθαν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές εντάσεις, αναπτύχθηκαν νέα κέντρα εξουσίας εκτός και παράλληλα της πολιτικής… Οπωσδήποτε είχαμε και οφέλη. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η πολιτική λειτουργία είναι εκείνη που πρέπει να δώσει ώθηση στον κοινωνικό μετασχηματισμό με τρόπο τέτοιο που δεν θα θίγονται τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει μέσα από ένα διακριτό σύστημα κανόνων και αξιών, τους όρους της κοινωνικής ανάπτυξης.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι παρών. Χάσαμε το 2004 και το 2007, γιατί δεν πιστέψαμε πρώτα τον εαυτό μας και τις απόψεις μας και έπειτα δεν πείσαμε τους πολίτες ότι μπορούμε να εργαστούμε προς όφελος τους. Το θέμα δεν είναι να καταρτίζεις προτάσεις και σχέδια και υπομνήματα και όλα τα συναφή. Αυτό, μπορούν να το κάνουν όλοι! Πρέπει να πείσεις με την εν γένει συμπεριφορά σου, ότι είσαι σε θέση να διαχειριστείς την καθημερινότητα για το κοινό καλό όλων. Δεν μπορείς να κλείνεσαι στο καβούκι σου και να μην βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Δεν έχεις το δικαίωμα, εφόσον διεκδικείς την διακυβέρνηση της χώρας, να μην προσαρμόζεις την σκέψη σου και τις πράξεις σου σύμφωνα με τις κοινωνικές απαιτήσεις και επιδιώξεις.

Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλοί από εμάς που, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι σιωπούν, φωνάζουν: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Πολλοί από εμάς δεν φοβόμαστε έννοιες όπως παγκοσμιοποίηση, ελεύθερη αγορά κλπ, ούτε αντιμετωπίζουμε τον φιλελευθερισμό ως φάντασμα και την αριστερά ως μπαμπούλα.

Το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θέλουμε να ζούμε και να αναπτυσσόμαστε, οφείλει και πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και έχουμε υποχρέωση να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών όπως και αν αυτές διαμορφώνονται.

Πρέπει να επιθυμούμε και να προσπαθούμε να δημιουργούμε ευκαιρίες όταν αυτές δεν μας δίνονται!

Δεν έχει νόημα να μας φοβίζουν τα όνειρά μας!

Και πρέπει και θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση και να ασχοληθούμε με τα καθημερινά, όχι μόνον για την επίτευξη των προς το ζην, αλλά για να διεκδικήσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί μέσα σε έναν ευρύτερο προβληματισμό, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του διπλανού μας.

Αυτή η θεωρία δεν είναι καινούρια. Στην πραγματικότητα αποτελούσε πάντα την βασική ανάγκη και αξία όλων των ανθρώπων από τότε που διαμορφώθηκαν κοινωνίες με δομή και περιεχόμενο.

Β. το ΠΑΣΟΚ μέσα στην καθημερινότητα
Με την ευκαιρία της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης που είχε ως συνέπεια την συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, γράφτηκαν και ακουστήκαν πολλά. Κυρίως, για την ενδυνάμωση της αριστεράς που θα πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα και ως πυξίδα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αριστερή προοπτική φαντάζει – λένε – πιο ελκυστική στα μάτια των ψηφοφόρων. Άλλωστε, επικαλούνται τις «τελευταίες» (ξανά και ξανά) δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται για να στοιχειοθετήσουν αυτή τους τη θέση.

Όμως, με δεδομένη την ανανέωση της εντολής του εκλογικού σώματος προς την Νέα Δημοκρατία για διακυβέρνηση της χώρας, μάλλον η επιτακτική ανάγκη της αριστερής στροφής του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στο τέλος-τέλος τι σημαίνει αριστερά και δεξιά σήμερα; Ποιο είναι το αντίκρισμα τους; - Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς, μέχρι κάποιος να μου δώσει μία πειστική απάντηση.

Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ανοικτό, προοδευτικό, δημοκρατικό και σύγχρονο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει και τη δυνατότητα να κυβερνήσει καλά και αποτελεσματικά…

…Φτάνει μόνον να διορθώσει πράγματα που στα μάτια του ψηφοφόρου φαντάζουν ξεπερασμένα, άδικα, καταπιεστικά, ανέφικτα και πολλές φορές προσβλητικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία έπεισε τους ψηφοφόρους το 2004 και ξανά πριν από τέσσερις μόλις μήνες, ευαγγελιζόμενη την «επανίδρυση του κράτους» και τις «μεταρρυθμίσεις». Αυτό κάτι λέει στους πολίτες. Αυτό κάτι σημαίνει. Εκφράζει μια ανάγκη. Αδιάφορο αν η Νέα Δημοκρατία λέει ψέμματα ή αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, αναπτύσσοντας συμπλέγματα σύγκρισης ανάμεσα στη Παπανδρεϊκή και μετά-Παπανδρεϊκή εποχή, μπλεγμένο μέσα στα γρανάζια της ίδιας του της γραφειοκρατίας και εγκλωβισμένο στη διαρκή πάλη μεταξύ τάσεων και ομάδων δίχως σαφή προσανατολισμό – πάντα όμως με σκοπό την επικράτηση στην μάχη της «καρέκλας», οδήγησε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους του σε μια ιδιότυπη απομόνωση και υιοθέτησε μια ελιτίστικη και αλαζονικά καθεστωτική συμπεριφορά απέναντί τους, βιώνοντας την ψευδαίσθηση πως όλοι έχουν μέρισμα στην διακυβέρνηση της χώρας λόγω κοινής αφετηρίας και κοινής ανάγκης για διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο, κρατώντας σε ομηρία τις δημιουργικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Και πώς να μην γίνει αυτό; Όταν η καθημερινότητα των περισσοτέρων προβεβλημένων πολιτικών και στελεχών είναι τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και οι σελίδες των εφημερίδων (ασκήσεις επί χάρτου δηλαδή)! Τι σχέση μπορούν να έχουν το κόμμα και τα στελέχη του με την καθημερινότητα των πολιτών; Μήπως ήρθε η ώρα να χάσουμε λίγο από τον καθωσπρεπισμό μας για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε ξανά τους πολίτες;

Η ψήφος προς την αριστερά, αυτό ακριβώς το νόημα είχε! Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά με την ανοχή των πολιτών και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρείται μέχρι να καταλάβει ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας. Μέχρι τότε και η αριστερά θα κερδίζει μάχες και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να έχει βλέψεις για διακυβέρνηση της χώρας. Και τελικά, οι πολίτες θα τιμωρούνται γιατί ελπίζουν σε ένα καλλίτερο αύριο!

Η ψήφος προς την αριστερά δεν δόθηκε απαραίτητα λόγω των απόψεων που εκφράζει. Αλλά γιατί η αποδοκιμασία παρελθοντικών πρακτικών και η θέληση της αντίδρασης έναντι ενός σαθρού και απαρχαιωμένου συστήματος διακυβέρνησης και χρήσης της εξουσίας που εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς μάλιστα να έχει να προτείνει κάτι άλλο, αποτέλεσε ίσως την πιο ελκυστική προοπτική που είχαν οι ψηφοφόροι στα χέρια τους. Και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πιστεύει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακόμη ότι το πρόβλημα είναι μόνο διαδικαστικό; Όχι. Το πρόβλημα είναι η ίδια η ηγεσία και οι επιλογές της αλλά, και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του. Όχι απαραίτητα γιατί το επέλεξε, αλλά διότι δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να δει ότι η κοινωνία μας μπορεί να δημιουργεί εξελίξεις, παρά τα όποια εμπόδια εμφανίζονται κατά καιρούς. Γιατί δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι οι πολίτες έχουν απαιτήσεις.

Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ ότι σήμερα έχουμε ανάγκη από ηγέτες; Πέρασαν 11 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε και αυτός ήταν ο τελευταίος πολιτικός και άνθρωπος με χαρακτηριστικά ηγέτη όχι μόνο για το κόμμα που ίδρυσε αλλά και για την χώρα, καθώς αντιπροσώπευε το πέρασμα από την παλαιά και πληγωμένη Ελληνική Δημοκρατία στην Νέα Ελληνική Δημοκρατία. Στην δημοκρατία της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών. Αντιπροσώπευε το πέρασμα από την δημοκρατία των πολιτικών στην δημοκρατία των πολιτών! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έκανε και λάθη, όπως κάνουμε όλοι μας. Όμως, είχε επίγνωση του ρόλου που ήθελε να διαδραματίσει και είχε το όραμα και την θέληση να ζητήσει την συνεργασία και την συνυπευθυνότητα του λαού στην αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Κανένας δεν περίσσευε και όλοι ένιωθαν και ήταν σημαντικοί και χρήσιμοι!

Αυτή ήταν και είναι η κληρονομιά των μελών του ΠΑΣΟΚ που εργάστηκαν μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εμπνεύστηκαν από αυτόν. Το παρελθόν μας όμως, αποτελεί μόνον προσδιορισμός της ταυτότητάς μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναμιγνύουμε με το σήμερα. Και σήμερα δεν υπάρχει κάποιος εν δυνάμει ηγέτης! Αν και όταν εμφανιστεί καλοδεχούμενος θα είναι.

Δεν εννοώ να ξεχάσουμε αυτό το παρελθόν… αυτή την κληρονομιά! Όταν όμως το παρελθόν επισκιάζει το παρόν, επειδή έτυχε να είναι καλλίτερο ή επειδή η νοσταλγία προκαλεί μέσα μας δυνατά συναισθήματα, τότε δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον! Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε εγκλωβισμένο στο παρελθόν του με πιο τρανταχτή απόδειξη την αναβίωση συνθημάτων κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο που παρέπεμπαν στις δεκαετίες του ’80 και λίγο του ’90.

Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε ένας δυσκίνητος πολιτικός οργανισμός δίχως φρέσκιες ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα, με ηγετικά στελέχη που απλώς ανανεώνονται με την βοήθεια των image makers… μόνο στην εμφάνιση. Οι κοινωνίες όμως προχωρούν και αυτό που έχουμε ανάγκη είναι έναν καλό διαχειριστή της καθημερινότητάς μας και όχι έναν διαχειριστή της εξουσίας .

Έχουμε τόσα «ανοιχτά μέτωπα»… η κοινωνική ασφάλιση, η εργασία, η εξωτερική πολιτική, τα εθνικά θέματα, η υγεία, η εκπαίδευση, η πρόσφατη καταστροφή στην Πελοπόννησο και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής αυτής και πλήθος άλλων θεμάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης!

Έχουμε ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα που θα μπορεί να λειτουργεί και να αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια μιας ανοιχτής και άμεσης δημοκρατίας και όχι μέσα στα πλαίσια μιας αντιπροσωπευτικής αριστοκρατίας αποκομμένης από την πραγματικότητα.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν την θέληση να σταθούν αρωγοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και να εργαστούν σκληρά ούτως, ώστε η χώρα μας να ξαναβρεί τον δρόμος της προς την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που διέπουν την πολιτική και κοινωνική μας ζωή.

Οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν ότι η συμμετοχή και όχι η αποχή μας κάνει συνυπεύθυνους, άρα και καλλίτερους.

Τελικά, θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο τα κόμματα σήμερα δεν πείθουν και μάλλον ποδοσφαιρικούς συλλόγους θυμίζουν παρά πολιτικούς συντεταγμένους οργανισμούς. Μήπως είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός τους από διαχειριστές της εξουσίας, σε διαχειριστές της καθημερινότητας;

Τα κόμματα, στο σύνολό τους, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ύπαρξή τους και να λειτουργήσουν περισσότερο ως κοινωφελείς οργανισμοί. Να είναι ζωντανοί οργανισμοί! Να βρίσκονται στη διάθεση του πολίτη, όχι μόνο του ψηφοφόρου. Να καλύπτουν κάθε κενό που εκ των πραγμάτων η κρατική αμέλεια-δυσκαμψία-αναλγησία δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις.

Πέρα από την επιδίωξη της διακυβέρνησης, να λειτουργούν επικουρικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς να τον υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση κι έτσι, οι πολίτες να μπορούν να έχουν έναν ακόμη αξιόπιστο τρόπο συνεργασίας, συνυπευθυνότητας, συνδιαχείρισης και συνδιακυβέρνησης της χώρας.

Διαφορετικά, ας μπουν κι αυτά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και ας μας αφήσουν ήσυχους να διαφεντεύουμε την κοινωνική και πολιτική μας ζωή, ελεύθεροι από τα δεσμά τους. Η διακυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς τα κόμματα. Η κοινωνία θα προχωρήσει μπροστά και χωρίς αυτά.

Γ. αίτια της ήττας
Συνοψίζοντας και απαριθμώντας τα αίτια της καθημερινής ήττας του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει γιατί:

- Την τελευταία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ σταδιακά και μεθοδικά απέκοψε κάθε δεσμό με την λαϊκή του βάση και από Κίνημα λαϊκό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό, κατάντησε ένα κόμμα σαν όλα τ’ άλλα δίχως κοινωνική προοπτική και σε πολλές περιπτώσεις, αντί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, βρέθηκε απέναντί τους (συνταξιούχοι, αγρότες κλπ).

- Αντιγράφοντας αποτυχημένα πολιτικές απόψεις και πρακτικές κομμάτων και κυβερνήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αντί να επιδιώξει την αυθεντικότητα, αντί να επιλέξει την πρωτοπορία, αντί να θέσει κανόνες και να ρυθμίσει τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος της χώρας για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, κυρίως από την έλευση του ευρώ και έπειτα, ως όφειλε λόγω σοσιαλδημοκρατικής τοποθέτησης, άφησε τα πράγματα ανεξέλεγκτα με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

- Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μέσω της «επετηρίδας» παλαιότερα και με το κριτήριο της συμπάθειας ή αντιπάθειας προσώπων σήμερα, διατήρησε και σε πολλές περιπτώσεις υποστήριξε την δημιουργία προσωπικών μηχανισμών, ομάδων και παρα-ομάδων, παραγόντων και παραγοντίσκων, που ουσιαστικά διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ και το κατέστησαν ανενεργό μέσα στην κοινωνία. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Η ελιτίστικη ηγετική ομάδα του κόμματος μπορούσε έτσι ανενόχλητη να νέμεται την εξουσία και να απολαμβάνει τους καρπούς της.

- Κατηγορώντας συστηματικά τον Κώστα Σημίτη για αποτυχίες και λανθασμένες επιλογές, προσωποποίησαν τις ευθύνες της ήττας – ακόμη και της τωρινής (!) και ως δια μαγείας, κανείς άλλος δεν έφταιξε!

- Η εκάστοτε ηγεσία του κόμματος, σχηματίζοντας μιαν απρόσωπη, απόμακρη, αλαζονική και ανεύθυνη ελιτίστικη ομάδα, τόσο κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας όσο και κατά την μη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την δίψα για διατήρηση της καρέκλας… της όποιας καρέκλας, εγκλώβισαν τα μέλη του κόμματος μέσα στην αδράνεια και την αφάνεια.

- Ακολούθως, σχηματίζοντας κάστες στελεχών κατέστησαν ανέφικτη και απαγορευτική την οποιαδήποτε μετακίνηση. Κυρίως από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η πρακτική, πλαισιώθηκε από ένα σύστημα διαχείρισης του κόμματος με δυσκίνητες και αναποτελεσματικές τοπικές και περιφερειακές ηγεσίες, οι οποίες ουδεμία αποτελεσματική και ουσιαστική παρέμβαση είχαν στις περιοχές τους, εκτός βέβαια λίγων εξαιρέσεων, που μόνο στο φιλότιμο των μελών μπορεί να αποδοθεί.

- Σε ό,τι αφορά την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να πούμε ότι οι συνεχόμενες λανθασμένες επιλογές προσώπων και πολιτικών, πλέον δεν μας εκπλήσσουν. Λανθασμένες και αποτυχημένες επιλογές στα ψηφοδέλτια, δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αποδείξουν πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συμφέροντα του κόμματος και των πολιτών και βρίσκεται μακριά… πολύ μακριά από την καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες.

- Η πόλωση και ο φανατισμός που διακρίνεται μεταξύ των στελεχών της «μιας» ή της «άλλης» πλευράς, αποτελούν έγκλημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εις βάρος των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος, που άλλη δουλειά δεν είχαν παρά να παίζουν σκάκι με έπαθλο… αλήθεια τι;

4. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Το ζητούμενο στο εσωτερικό των κομμάτων και σήμερα και πάντα είναι το κατά πόσο η δομή τους εξυπηρετεί τις πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες. Εάν είναι αντιπροσωπευτική, δημοκρατική, ευέλικτη και παραγωγική.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ είναι η αναθεώρηση του Καταστατικού του, το οποίο είναι ένα θαυμάσιο κείμενο περιγραφής της κομματικής δομής και οργάνωσης, με κανόνες και ρυθμίσεις που μπορούν να θέσουν ένα αξιόπιστο και αξιοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας… Θα μπορούσε να είναι τέλειο, αν δεν το καθιστούσε η ίδια του η φύση δυσκίνητο, άρα και άχρηστο. Εξάλλου, όλα τα στελέχη του κόμματος κατ’ ιδίαν ή δημόσια εκφράζουν την απογοήτευσή τους, γιατί το Καταστατικό δεν εφαρμόζεται σε πολλές των περιπτώσεων. Πολύ γραφειοκρατία! Πολλές επιτροπές και υποεπιτροπές! Πολλοί παράγοντες και παραγοντίσκοι!

Α. Προτείνουμε την αλλαγή του Καταστατικού! Επιθυμούμε και χρειαζόμαστε ένα κόμμα ευέλικτο, δημοκρατικό, σύγχρονο, αποδεσμευμένο από παράγοντες και προσωπικούς μηχανισμούς. Όλα τα μέλη πρέπει να απολαμβάνουν την ισοτιμία σε δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στα πλαίσια μιας πραγματικά δημοκρατικής, αξιοκρατικής και συντεταγμένης πολιτικής οργάνωσης, αποβάλλοντας επιτέλους την ταμπέλα των χαμηλών, μεσαίων και ή ό,τι άλλο στελεχών.

Β. Ζητούμε την ανανέωση προσώπων στην λειτουργία του κόμματος, στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, και προτείνουμε η συμμετοχή σε κάθε εκλογική διαδικασία να ζητείται από νέους ανθρώπους, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι, ενδεχομένως άνω των 60 ετών, να παρακινηθούν όχι σε συνταξιοδότηση, στην αδράνεια και το περιθώριο, αλλά στην σύσταση και συμμετοχή ενός θεσμικά κατοχυρωμένου συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού οργάνου, το οποίο με συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία ετών θα μπορεί να επιμορφώνει τους νεότερους και θα τους καθοδηγεί σοφά και αποτελεσματικά στην καθημερινή ενασχόληση με τα κοινά.

Γ. Προασπίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος πρόσβασης σε αυτήν, με σεβασμό σε ό,τι το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει και πιστεύει αναφορικά με την προώθηση και ανάπτυξη του κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού και σε συνέχιση της προσπάθειας για ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του κόμματος, προτείνεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης η οποία εκτός από τα βιβλία, τα ενημερωτικά σημειώματα, τις εκδόσεις, τα δελτία τύπου και διάφορες αναφορές και δημοσιεύσεις ή όποια άλλη επίσημη ή ανεπίσημη γραπτή πηγή, θα εμπεριέχει κάθε γραπτή συμβολή μέλους ή φίλου του κόμματος, όχι επιλεκτικά, ταξινομημένα κατά θεματολογία και ανά συντάκτη-συγγραφέα έτσι ώστε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η προσφορά γνώσης από το ΠΑΣΟΚ προς κάθε ενδιαφερόμενο.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Λαμβάνοντας υπόψη:
α) τα προαναφερθέντα (αιτίες, προβλήματα, αποτελέσματα ),
β) την ιστορία του ΠΑΣΟΚ,
γ) τα οφέλη της διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί
Κώστα Σημίτη,
δ) τις εσωτερικές αναζητήσεις και προβληματισμούς που αναπτύσσονται τα
τελευταία χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ
ε) τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών (όσο
αυτό δύναται να είναι εφικτό),
στ) τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στην χώρα και σε
διεθνές επίπεδο,
ζ) το όραμα για μία δίκαιη κοινωνία και δυνατή Ελλάδα (όπως ακριβώς περιγράφεται στο Προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, Μάιος 2007)

Μπορούμε να σημειώσουμε ότι:

Ναι! Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη.

Ναι! Το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε και προς το παρόν δεν μπορεί να εκφράσει με σαφήνεια και να εξηγήσει με ειλικρίνεια τι ακριβώς οραματίζεται και επιδιώκει για την κοινωνία μας. Είναι κάτι που οφείλει και πρέπει να πράξει!

Ναι! Είναι σίγουρο πως και στο μέλλον θα γίνουν λάθη.

Ναι! Είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα και πως χρειάζεται πολλή δουλειά για να συνθέσουμε την διαφορετικότητά μας σε αντιλήψεις και πρακτικές.

Όμως, σε καμιά περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χάσει τον δρόμο του! Και ο δρόμος αυτός δεν είναι ο μονόδρομος προς την εξουσία ή στο τίποτα! Οι πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επεξεργασία και ανασχηματισμό, οπότε να μπορούν να είναι σύγχρονες και να αντικατοπτρίζουν την βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Οι ιδέες, οι αρχές, η θέληση, η επεξήγηση του τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, το πώς θα εφαρμοστεί η διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και ο τρόπος που μπορούν να γίνουν πράξη τα όσα προτείνουμε και θέτουμε σε κρίση ενώπιον της κοινωνίας, πρέπει να είναι καταστάλαγμα συλλογικής δουλειάς και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτό, ελπίζοντας στην χαρά της συμμετοχής και της συνυπευθυνότητας, οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αυτό αναγκαίο.

Πρέπει να ξαναθυμηθούμε και να εμπνευστούμε από τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο επίκαιρες και αναγκαίες!

Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, και δικαιοσύνη!

Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες της χώρας μας τα μέσα για περισσότερη γνώση! Να προάγουμε τον πολιτισμό. Να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Να θέσουμε το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Να ζητήσουμε την συμμετοχή του στην διακυβέρνηση της χώρας και να πάρουμε επιτέλους στα χέρια μας τις τύχες και το μέλλον ενός λαού που ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρος και προοδευτικός.

Χρειάζεται να δώσουμε και πειστικές απαντήσεις για τα λάθη μας έως τώρα και να εξηγήσουμε με ειλικρίνεια πως σκοπεύουμε να ανακτήσουμε ξανά την διακυβέρνηση της χώρας και με ποιες προϋποθέσεις.

Να μεταλαμπαδεύσουμε στον κάθε πολίτη χωριστά το όραμά μας για μία «ΔΥΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», όπως ακριβώς περιγράφεται και στα επίσημα κείμενα του κόμματος.

Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα και αμέσως. Χρειάζεται χρόνος. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα μας αμφισβητήσουν στην πορεία των πραγμάτων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την άρνηση, την αδιαφορία, τον αρνητισμό και σε πολλές περιπτώσεις την σύγκρουση. Όμως, μέσα από τις κοινωνικές συγκρούσεις και στο παρελθόν και πάντα, προωθήθηκε η ανάπτυξη και η δημιουργία.

Εν πάσι περιπτώσει θα πρέπει να προσανατολιστούμε προς την κατεύθυνση διατύπωσης τολμηρών και εφικτών προτάσεων, στην πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους και της κοινωνίας και στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που ο καθένας μας θα μπορεί να διαδραματίσει, για το κοινό καλό όλων!

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας θα πρέπει να προσδιοριστούν με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι οι πολίτες θέτουν, αλλά δυστυχώς δεν τους ακούει κανείς! (Για εξειδικευμένα θέματα πολιτικών κατευθύνσεων, θα πρέπει να ασχοληθούν στελέχη με εμπειρία και ανάλογες γνώσεις).

Κατά συνέπεια, προτείνουμε:

1. Αλλαγή της δομής του κράτους. Λιγότερη Κεντρική εξουσία και αποκέντρωση της διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων. Μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης προς την περιφέρεια. Άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (γι’ αυτούς που θα διοριστούν από το 2013 και έπειτα) έτσι ώστε να εξαλειφθούν η «εξουσιολαγνεία» και τα όποια κακώς κείμενα ταλαιπωρούν τους πολίτες, να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών.

2. Εκ βάθρων αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος με αναβάθμιση και στήριξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγή του περιεχομένου και διεύρυνση της παρεχόμενης γνώσης, υιοθέτηση και συνδρομή έξω-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, περαιτέρω στήριξη της δωρεάν και δημόσιας παιδείας με αποδέσμευση κονδυλίων ούτως, ώστε να χρηματοδοτηθεί η έρευνα και παράλληλα να υπάρξει η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση φοιτητών που σπουδάζουν εκτός της οικογενειακής εστίας ή με οικονομικά προβλήματα στο 100% των εκπαιδευτικών τους αναγκών, με την μορφή χαμηλότοκης δανειοδότησης.

3. Αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Αναζήτηση επενδύσεων, προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλαγή του φορολογικού συστήματος και θέσπιση πιο αναλογικών και πιο δίκαιων φορολογικών κλιμάκων, διαφάνεια στην δημόσια διαχείριση, θέσπιση κανόνων λειτουργίας της αγοράς και όχι έλεγχο αυτής, επαναπροσδιορισμό και διασφάλιση του εισοδήματος των πολιτών σε αξιοπρεπή επίπεδα ακόμη και αν απαιτείται μείωση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ.

4. Προστασία του περιβάλλοντος και ενδυνάμωση των επιμέρους οικονομικών δεικτών-δεδομένων, τόσο στον αγροτικό τομέα (με την σύσταση και λειτουργία συνεταιρισμών πολύ μικρών αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων), όσο στην βιομηχανία και τον τουρισμό.

5. Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Συνταξιοδότησης με επαναπροσδιορισμό των ορίων ηλικίας (οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση προς τα πάνω) και δίχως να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ρύθμιση των εισφορών και επαναπροσδιορισμό στην λειτουργία των διαφόρων Ταμείων.

6. Ασφάλεια και δικαιοσύνη για τους πολίτες με παράλληλη αλλαγή της μεταναστευτικής μας πολιτικής και της πολιτικής έναντι των γηγενών μειονοτήτων.

7. Περαιτέρω ανάπτυξη των Διεθνών μας Σχέσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής και ουσιαστική συμβολή στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πολιτών.

Οπωσδήποτε, τα θέματα που καλούμαστε να ασχοληθούμε, δεν «περιφράσσονται» από αυτά τα 7 σημεία και μόνον. Κατά καιρούς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βγαίνουν στην επιφάνεια – έστω και προσωρινά – πλήθος άλλων θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, ή η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο σεβασμός των ελευθεριών του ατόμου ή ο σεβασμός και (επιτέλους) η ηθική αποποινικοποίηση των σεξουαλικών προτιμήσεων του καθενός. Η αναβάθμιση του ρόλου του πολίτη, η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας… είναι μερικά από αυτά που κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, εφόσον κάποιους συμπολίτες μας, πολλούς από αυτούς, τους απασχολούν σοβαρά!

Αν μη τι άλλο, δεν θα τα λύσουμε όλα! Ίσως να μην καταφέρουμε να ασχοληθούμε με πολλά από αυτά. Όμως, όταν γνωρίζεις που βρίσκεσαι… γνωρίζεις και που πηγαίνεις!

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Η πρόκληση της προσφοράς

Η συγγραφή και δημοσίευση αυτής μου της ανάρτησης, έρχεται έπειτα από απουσία αρκετών ημερών, όχι γιατί δεν γνώριζα ή δεν είχα τίποτα να πω αλλά, γιατί σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας, εμείς οι απλοί πολίτες και πρέπει και θέλουμε και έχουμε την ανάγκη να εργαζόμαστε. Επομένως, και λόγω αυτής της απουσίας, ίσως η περιγραφή των σκέψεών μου να έχει μεγάλη έκταση…

Από που να ξεκινήσω, πως να συνεχίσω και που να καταλήξω; Ας πούμε, από τα εξωτερικά. Τη στιγμή που Μπους και Σαρκοζύ έκλειναν συμφωνίες εκατομμυρίων προς όφελος των χωρών τους στη Μέση Ανατολή, ο... “δικός μας” το έσκαγε στην Ινδία για να κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο για την έκθετη κυβέρνησή του. Και όχι μόνον αυτό! ... Επειδή όμως, η εξωτερική πολιτική, δεν είναι ένα θέμα που ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να ασχολείται σταματώ εδώ. Σημειώνω το γεγονός και μόνο.

Η πράξη αυτή του Πρωθυπουργού, δηλώνει αν μη τι άλλο ενοχή – έστω κι αν στην Βουλή φωνασκούσε για να μας πείσει για το αντίθετο – και σκιαγραφεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο την σήψη του πολιτικού μας συστήματος διακυβέρνησης, της πολιτικής μας σκέψης και κατά συνέπεια των πολιτικών επιδιώξεων των συντηρητικών δυνάμεων της χώρας μας που απ' ό,τι φαίνεται επηρεάζουν ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ευθύνη είναι συλλογική. Δεν κάνουμε κακό στους άλλους. Κάνουμε κακό στον εαυτό μας! Σε λίγο, θα φτάσουμε να πιστεύουμε το ψέμμα μέσα στο οποίο επιλέξαμε να ζούμε. Αυτό δείχνουν οι... “δημοσκοπήσεις”.

Δεν φταίνε μόνο οι Καραμανλής – Παπανδρέου. Ευθύνη φέρουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Ευθύνη φέρουν όλοι οι έως τώρα εκπρόσωποι της “κοινωνίας των πολιτών”, είτε γιατί κάνουν, είτε γιατί δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Εμείς από την άλλη, πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν φταίμε καθόλου. Όταν όμως, έρθει εκείνη η στιγμή... τότε εμείς θα τρέξουμε να κολλήσουμε τις αφίσες τους. Εμείς θα γεμίζουμε τα εκλογικά τους γραφεία. Και τελικά, την τελευταία Κυριακή, θα επιβεβαιώσουμε την καλή μας πίστη και την ορθότητα των ιδεών μας και των επιλογών μας, με την στήριξη του ενός ή του άλλου ψηφοδελτίου! Για ποιά Δεξιά και για ποιά Αριστερά γίνεται τόσος πολύς λόγος;

Θα επιβεβαιώσουμε και θα στηρίξουμε την κυριαρχία ενός συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ο εχθρός μας!

Κάθε φορά, θα πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον πατριωτισμό των Ελλήνων – πάντα κάποιων λίγων – που αντέχουν το βάρος της ευθύνης και “πέφτουν υπέρ πίστεως και πατρίδος”, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι κάνουν ταξίδια αναψυχής;

Αφορμή γι' αυτή μου την τοποθέτηση, αποτελεί η ανάρτηση υπό τον τίτλο “Από που πάμε για την Αλλαγή” και το σχόλιο το οποίο έκανα (και τα δύο μπορείτε να τα διαβάσετε στο blog: http://almalibre13.wordpress.com). Είναι ένα πολύ όμορφο και εύστοχο κείμενο – που αν εξαιρέσεις την αγωνία του γράφοντος για τον πολιτικό του χώρο, κάτι που είναι και θεμιτό και κατανοητό – εκφράζει μία γενικότερη αγωνία, την οποία και πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Στο σχόλιό μου, κάνω λόγο για “ανατροπή”. Δε εννοώ ασφαλώς “επανάσταση”... για να προλάβω τον όποιο κακόπιστο αναγνώστη. Εννοώ όμως την ανατροπή όλων των δεδομένων, κάθε είδους, σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε ενασχόληση της δημόσιας ζωής, με σεβασμό στις όποιες αξίες – όσες ακόμη έχουν απομείνει – μιας κοινωνίας που αδικείται αφού, κάποιοι λίγοι τυχάρπαστοι σε διάφορους χώρους... πολιτικούς, κοινωνικούς, εκκλησιαστικούς, μορφωτικούς, καλλιτεχνικούς κλπ... καταφέρνουν να επιβιώνουν και να παρεμβαίνουν αποφασιστικά και δίχως άλλο αρνητικά, στους όρους της κοινωνικής μας εξέλιξης. Ας βγάλουμε από το μυαλό μας τα σενάρια της όποιας συνωμοσίας!

Ο κακός μας εαυτός φταίει!

Στα πέντε κείμενα Γενικής Πολιτικής που παρουσιάζονται εδώ στο blog μου, νομίζω περιγράφονται με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο οι σκέψεις μου για τα καθημερινά και οι πόθοι μου για μία κοινωνία ανθρώπινη, δίκαιη, μία κοινωνία των ίσων ευκαιριών... η οποία, σίγουρα δεν θα είναι “αγγελικά πλασμένη”, θα είναι όμως ορατά τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά!

@

Τουλάχιστον για σήμερα, δεν έχω καθόλου την διάθεση να χρησιμοποιήσω καταγγελτικό λόγο. Το μέλλον μάς επιφυλάσσει πολλές ευκαιρίες για κρίσεις και επικρίσεις. Το γεγονός ότι σιγά-σιγά όλοι οι πολίτες, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να παραδέχονται πως αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα το οποίο βιώνουμε, δεν πρέπει να συνεχίζεται και πως όλοι μας θα πρέπει να συνδράμουμε την προσπάθεια αλλαγής αυτής της κατάστασης, είναι ένα αισιόδοξο βήμα προς τα μπρος.

Η οργή και η αηδία που νιώθουμε, πλέον ξεχειλίζουν. Τα πλοκάμια της διαφθοράς ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας και σπεύδουν να μας πνίξουν. Ασφαλώς και είναι παράδοξο ότι κάποιοι μιλούν για την διαφθορά και ως άλλοι “Αρτέμης Μάτσας” δείχνουν ο ένα τον άλλον ως υπαίτιο, αλλά εντάξει... είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού...

Η ζωή μας όμως, δεν είναι παιχνίδι! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει ως ηλίθιους! Η “ανατροπή” θα πρέπει να γίνει βίωμα και πράξη όλων μας, σε όποιον κοινωνικό ή επαγγελματικό ή πολιτικό χώρο και αν κινούμαστε. Δεν μπορούν ιδεολογίες και πρακτικές να παραμένουν στάσιμες, όταν όλα γύρω μας κινούνται σε ξέφρενους ρυθμούς.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης, σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, απαλλαγμένο από πάθη και προκαταλήψεις του παρελθόντος και του παρόντος!

Θα πρέπει να βρούμε νέες αξίες για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτές τις αξίες και να παραδώσουμε στους “επόμενους” οράματα και στόχους που θα είναι εφικτά και δεν θα περιστρέφονται γύρω από τον άξονα της εικονικής πραγματικότητας, σαν κι αυτόν που διαπερνά την καθημερινότητά μας.

Πολύ σύντομα θα κληθούμε να επιλέξουμε εκείνους που θα ηγηθούν αυτής της διαδικασίας και δεν αναφέρομαι μόνον στην όποια εκλογική διαδικασία. Η επιλογή, είναι πολύ κρίσιμο θέμα. Αν δεν προσέξουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι η διατήρηση των ίδιων προσώπων στην εξουσία άρα και την διατήρηση αυτού του τόσο ξεπερασμένου και μάλλον επικίνδυνου συστήματος διακυβέρνησης.

Ακόμη και τότε, στην επόμενη εκλογική διαδικασία δηλαδή, το δίλημμα δεξιά ή αριστερά, θα είναι ένα ψεύτικο δίλημμα!

Θα είναι ψεύτικο το δίλημμα Παπανδρέου ή Καραμανλής.

Το ζητούμενο αυτή τη φορά, είναι η πολιτική μας και κοινωνική μας επιβίωση. Και αυτό θα λυθεί αν κάποιους τους στείλουμε στο σπίτι τους και αν κάποιες ιδέες και σκέψεις, ιδεολογίες και ιδεολογήματα θα αναφέρονται μόνον σε κάποια ξεχασμένα και σκονισμένα βιβλία.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω το εξής: Η ελληνική κοινωνία, ανέκαθεν ήταν προοδευτική κα φιλελεύθερη αν όχι και τόσο ριζοσπαστική όσο θα έπρεπε. Στα δέκα βήματα τα επτά ήταν μπροστά και τα υπόλοιπα τρία, προς τα πίσω! Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα ναι μεν την εξέλιξη όχι όμως στον βαθμό που κάποιες άλλες κοινωνίες προχώρησαν. Και μιας και αναφέρομαι στον “φιλελευθερισμό”, δεν εννοώ τον τραβεστί φιλελευθερισμό που προσπαθεί να εφαρμόσει (γιατί ούτε αυτό δεν μπορεί να καταφέρει καλά) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

Φιλελευθερισμός είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η στήριξη των δυνάμεων και των δεξιοτήτων του πολίτη. Δεν είναι φιλελευθερισμός το ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου.

Είναι φιλελευθερισμός ο διάλογος, δεν είναι φιλελευθερισμός ο μονόλογος.

Η ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής είναι φιλελευθερισμός. Δεν είναι φιλελευθερισμός η περιθωριοποίηση των κοινωνικά ασθενέστερων.

Είναι φιλελευθερισμός η διαρκής αναζήτηση νέων δεδομένων για την προσωπική και συλλογική ανάπτυξη και εξέλιξη. Δεν είναι φιλελευθερισμός ο συντηρητισμός.

Είναι φιλελευθερισμός η διαφάνεια. Δεν είναι φιλελευθερισμός τα σκάνδαλα και η διαφθορά

Φιλελευθερισμός σημαίνει, η Δημόσια Διοίκηση να εργάζεται στην υπηρεσία του πολίτη και όχι να είναι ο δυνάστης του.

Φιλελευθερισμός σημαίνει, να υπερασπίζεις τα εθνικά σου δίκαια σε συνάρτηση με την εξέλιξη των γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων. Δεν είναι φιλελευθερισμός η εγκατάλειψη της μάχης, το “κρυφτό” και οι “κουμπαριές”.

Φιλελευθερισμός είναι η σύνθεση των απόψεων και των προτάσεων και δεν είναι φιλελευθερισμός η πίστη σε χρώματα και παρατάξεις.

Τελικά, φιλελευθερισμός είναι να πιστεύεις πως όλοι είναι σημαντικοί και όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη των κοινών μας αγώνων και προσπαθειών.

Τώρα, αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν ρομαντικά ή ουτοπικά, ας μας πείσουν εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν, με την δήθεν “επανίδρυση του κράτους”, με την “αναγκαιότητα” της “ αριστερής στροφής” και για την αξία της “φιλελεύθερης” αριστεράς, ότι εμείς κάνουμε λάθος και όχι αυτοί!

Τέλος, θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημα των “βολεμένων” για προτάσεις, το εξής: Θα έρθει και η ώρα των προτάσεων. Κάθε τι έχει τον χρόνο του. Και ο χρόνος, μετράει αντίστροφα για όλους αυτούς. Η εθελοντική απουσία τους από την πολιτική ζωή του τόπου, θα είναι η ελάχιστη προσφορά που θα μπορούσαν να κάνουν προς μια κοινωνία, που αξίζει καλλίτερα!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Έγκλημα δίχως Τιμωρία!




Στην πραγματικότητα, το “Αφρικανικό δράμα” της Κένυα βρίσκει το ξέσπασμά του στην πολιτική δολοφονία του Τομ Μπόϊγια το 1969. Ο απελευθερωτικός αγώνας ενάντια στους διεφθαρμένους αποικιοκράτες λίγα χρόνια πριν, ήταν τίποτα μπροστά στον αγώνα για επιβίωση των κατοίκων αυτής της χώρας, η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν ως το “καμάρι” της ανατολικής Αφρικής.

Τον Φεβρουάριο του 1998, είχα την τύχη να επισκεφθώ επίσημα την Κένυα, λόγω της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης “ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” και ομολογουμένως, τίποτε δεν θύμιζε του 200 νεκρούς του 1997 ή τους 1500 νεκρούς του 1992!

Η πιο ζωντανή εικόνα που μου έχει μείνει από εκείνη την επίσκεψή μου, και στον απόηχο των εκεί εργασιών μας, είναι η βραδιά που διασκεδάζαμε στο club FLORIDA 2000, στη Μομπάσσα. Εκεί, αφήνοντας το βλέμμα να ταξιδεύει στον Ινδικό, ο φίλος μου και συνάδελφος G.B.B., ένας από τους πλέον γνωστούς νέους πολιτικούς της Τανζανίας, με ρώτησε τί περίμενα να συμβεί στο προσεχές μέλλον με την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Του απάντησα με την γρηγοράδα και την σιγουριά ενός μάλλον ανώριμου νεαρού, ότι το πιο πιθανό θα ήταν σύντομα να βρίσκομαι μεταξύ εκείνων που καταλαμβάνουν τα έδρανα του Εθνικού μας Κοινοβουλίου και έπειτα... θα βλέπαμε...

Ευτυχώς για μένα, δεν κατέληξα βουλευτής. Κι είμαι ικανοποιημένος γι' αυτό! Στην ίδια δική μου ερώτηση (για να συνεχίσω την αφήγηση), αποκρίθηκε – δίχως να με κοιτάζει – ότι ... “εμείς... εμείς, έχουμε να αγωνιστούμε για πολλά ακόμα. Κυρίως για πράγματα που εσύ τα έχεις εύκολα...”

Τί εννοούσε άραγε; Την φτώχεια; Ή μήπως την κοινωνική, την πολιτική, την πολιτισμική “μεταρρύθμιση” και διάφορες άλλες ελιτίστικες έννοιες, που η γλώσσα μας μεταχειρίζεται εύκολα και ανώδυνα;

Δυστυχώς, ο δυτικός κόσμος, λόγω “βολέματος” παντός είδους δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις ανάγκες των άλλων, των λιγότερο ευνοημένων... και πώς άλλωστε; Όταν είναι η κύρια αιτία συμφορών, παντού στον κόσμο! Σκεφθείτε το λίγο: Ασχοληθήκαμε ποτέ σοβαρά με τους άλλους πολιτισμούς και λαούς; Πάντοτε δεν τους αντιμετωπίζαμε με υπεροψία και αίσθημα ανωτερότητας;

Έστω κι έτσι, ειδικά τους “μαύρους” τούς διδάξαμε καλά. Τους διδάξαμε πως να πολεμούν, πως να μισούν, πως να εκμεταλλεύονται και πως να σκοτώνουν! Κι αυτοί, ως καλοί μαθητές, γίναν αντάξιοι των δασκάλων τους. Εδώ και μισό αιώνα, από τότε που αποφάσισαν ότι δεν θέλουν λευκά αφεντικά πάνω από το κεφάλι τους, η Αφρική έχει γίνει μια αληθινη αρένα με μονομάχους, με θεατές, με χορηγούς, με άγρια θηρία και οπωσδήποτε... αυτοκράτορα!

Σε ό,τι αφορά στην Κένυα, έμαθαν πολύ καλά πως να χειρίζονται τα όπλα. Τα καλάσνικοφ και την πολιτική! Κυρίως το δεύτερο. Με αποικιοκρατικές αρχές του τύπου “διαίρει και βασίλευε” έχει καταπατηθεί κάθε άξια, κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με διαστρέβλωση των δεδομένων της καθημερινότητας – πράγμα εύκολο για τα εκατομμύρια των αγράμματων πολιτών, με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων όπως η Αιθιοπία, η Σομαλία ή οι Η.Π.Α. με τον “ανένδοτο” του Μπους, που επιτέλους διαφαίνεται να φτάνει στο τέλος του... Ε, τώρα, αντιστοιχίστε μόνοι σας τους προαναφερθέντες “ρόλους”...

Όμως, τα ίδια δεν έγιναν στην Λιβερία; Την Ακτή Ελεφαντοστού; Την Ρουάντα; Την Μποτσουάνα; Το Τσαντ; Το Σουδάν... ή την πάλαι ποτέ Νοτιαφρικάνικη Ένωση και το Κονγκό παλαιότερα, με τις “ιστορικές” παρεμβάσεις της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ ; Η διεθνής νομιμότητα, αποτελεί άγνωστη έννοια και είναι κρίμα, διότι η Αφρική διαθέτει αμέτρητες δυνατότητες ανάπτυξης και μυαλά τα οποία λείπουν από τον “ανεπτυγμένο” κόσμο.

Δεν θα αναφερθώ σε αίτια και πιθανές τους προεκτάσεις ή σε στατιστικά στοιχεία και στην ανθρωπογεωγραφία της Κένυα. Τα πράγματα πλέον, λόγω της διάστασης του προβλήματος και της έκτασης των γεγονότων έχουν γίνει λίγο-πολύ γνωστά. Η Κυβέρνηση Κιμπάκι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την εξουσία. Εκμεταλεύτηκε φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και περιφερειακές διαφορές και τις έφερε στο προσκήνιο, σε μια απελπισμένη της προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιγραφών.

Από εκεί και πέρα, τα χειρότερα ακολουθούν. Ενδεχομένως, η κατάσταση στην Κένυα αποβεί καίριο πλήγμα στην περαιτέρω ανάπτυξη και εν συνεχεία αξιοπιστία της Αφρικανικής Ένωσης μέσα στο διεθνές γίγνεσθαι, καταδικάζοντας ακόμη μια φορά τον Κενυατικό πληθυσμό και κατά προέκταση, ολόκληρο τον Αφρικανικό πληθυσμό και ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές ή άλλες διαφορές, στον πάτο της διεθνούς διαστρωμάτωσης.

Για τον φτωχό αγράμματο αγρότη στη Κένυα, ή τον νεαρό άνεργο, ή τα ξυπόλητα παιδιά που ζητιανεύουν στον δρόμο ή για εκείνον τον άγνωστο Κενυάτη που μού ζήτησε να του αγοράσω ένα πακέτο τσιγάρα και εγώ αρνήθηκα(!) από φόβο(;) ή βλακεία(;), ναι, είναι θέμα τιμής φυλετικής ή θρησκευτικής, ή κοινωνικής.

Για τον δυτικό κόσμο, αποτελεί μια ακόμη εμπορική ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη!

Αν έχουμε κάτι χρήσιμο να δώσουμε στους Αφρικανούς, αυτό είναι η ιστορία μας και οι αγώνες μας για μια καλλίτερη ζωή. Οι Αφρικανοί δεν έχουν ανάγκη τον κακό μας εαυτό. Αν δεν μπορούμε να τους δώσουμε αυτό το ελάχιστο που οφείλουμε ως μέλη μιας ευρύτερης και δημοκρατικής κοινωνίας των πολιτών, ας στους αφήσουμε στην ησυχία τους. Θα τον βρουν τον δρόμο τους.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Looking for Participants & Coordinators for the Project Follow the Women

Dear SWYers All around the World,

I hope everyone doing fine all and has made a good start to 2008. I am writing this email because one of the projects I have also involved in 2005 and planning to involve this year as well is looking for both participants for the present participating countries, also trying to enlarge the project with the participation of new countries. And I believe with the help of you, maybe directly you or via the networks you all have all over the world we can have newcomers in this amazing project which is as exciting as SWY, a great chance for all the women who are tired to watch news about war and who can finally get a way to do something, to contribute to the peace process.

You all can get detail information from the website of the project which is http://www.followthewomen.com/Just to give you a brief info: FOLLOW THE WOMEN is an international movement comprised of approximately 300 ordinary women, from as many as 30 different countries, who support peace and an end to violence in the Middle East. There has never been a greater need for the women of the world to work together for a more peaceful present and future.

The aims of FOLLOW THE WOMEN are to:raise awareness of how the current situation in the Middle East affects the lives of women and children in the region,show solidarity towards women in the region, increase support networks between women all around the world,bring an end to violence and suffering in the region.In order to work towards achieving these aims, FOLLOW THE WOMEN organized three cycle rides, and is currently preparing for the fourth ride to be held in 2008.

In April 2004, the first ride was across Lebanon, Syria and Jordan. In September 2005, the second bicycle ride took place from Beirut to Damascus to Amman and finally into Ramallah, Palestine. In April 2007, cycling began in Syria, continuing into Lebanon, Jordan and Palestine.

For more info please visit the website. Or you can ask me any unclear points or to Dear Detta who is the main coordinator of the project.The list below shows the already participating countries and anyone from those countries may contact with the coordinators listed below-if any email doesn’t work, please contact me-, for the countries which are not on the list-THIS IS VERY IMPORTANT FOR THE PROJECT- we are looking for NEW coordinators and NEW participants for NEW COUNTRIES.

Please as SWYers help us both in distributing this information and getting new countries involved into the project.If we want to inherent a better world to our children I do believe we all should be doing something for the problems in the world. If you feel really unhappy not being able to do something about the situation in middle east, if you say enough to bloody wars and assassinations, attacks to people, here is a chance to do something. I believe every small step means something and can create a domino effect first by making people more conscious to world issues than encouraging them to react against them.If any of you can participate I will be so happy to see you in FTW 2008.

The ride this year will be held in 30th April-11th May, starting in Beirut, finishing on the Palestinian/Jordanian border.Like SWY, FTW was one of the best projects I had a chance to involve. If you have a small chance to come please do not hesitate, you will understand me better after FTW.Thanks for your support in advance.

Best Wishes to you all and Greetings from Istanbul

SWY 17-Turkiye

Zeynep Korkunc
CountryCoordinator

Email addresses:


Algeria
Lakhar Sabgag

Argentina
Mariana Ballestero

Australia
Caroline Lehmann

Austria
Barbara Sieberth

Canada
Kathy Schroeder

Cyprus
Yiota Kamaratos

Denmark
Stine Krog-Pedersen

Egypt
Isis
Yasmine

France
Catherine Girard
Emilie Guillaume

Germany
Christina

Greece
Ilia Iatrou

Iran
Parveneh Vahidmanesh

Iraq
Sundus Fadhly

Italy
Luisa Trigila

Jordan
Fotouh Younes

Lebanon
Ziad Nasr

Mallorca
Laura Pennpink
Netherlands
Kathy Schroeder

Norway
Aina Borch

Palestine
Lina Arafat
Suzan Ghareeb

Poland
Sylwia Groszek

Portugal
Sonia Pereira

South Africa
Yolan Friedmann

Spain:
Basque Country
Catalonia
Zurine Arruza
Anna Grabowski

Syria
Wiaam Youssef

Sweden
Sofie Henell

Tunisia
Dhouha Ben Youssef

UAE
Sahar Saleh

UK
Elaine Mortonftw

USA
Octavia Taylor

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Σχέδιο Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ

Περιεχόμενα


Κεφάλαιο Πρώτο:
Ίδρυση, Αξίες και Στόχοι του ΠΑΣΟΚ
Άρθρο 1 Ίδρυση
Άρθρο 2 Έδρα – Έμβλημα
Άρθρο 3 Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Διεθνείς Συνεργασίες
Άρθρο 4 Αξίες και Στόχοι
Άρθρο 5 Διαμόρφωση πολιτικής
Άρθρο 6 Κοινωνία των πολιτών – Εθελοντισμός

Κεφάλαιο Δεύτερο:
Αρχές Δημοκρατικής Λειτουργίας
Άρθρο 7 Αρχές Λειτουργίας
Άρθρο 8 Εσωκομματική δημοκρατία
Άρθρο 9 Λογοδοσία - Ανάκληση
Άρθρο 10 Εκπροσώπηση των μελών
Άρθρο 11 Συμμετοχή πολιτών
Άρθρο 12 Ισότητα των φύλων στην εκπροσώπηση
Άρθρο 13 Ανανέωση των συλλογικών οργάνων
Άρθρο 14 Θητείες στα όργανα
Άρθρο 15 Αυτονομία του Κινήματος και ασυμβίβαστα
Άρθρο 16 Δημοσιότητα και Διαφάνεια


Κεφάλαιο Τρίτο:
Μέλη του ΠΑΣΟΚ
Άρθρο 17 Συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ
Άρθρο 18 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Μελών

Κεφάλαιο Τέταρτο:
Εσωτερική Οργάνωση & δομή του κόμματος
Άρθρο 19 Αρχές οργάνωσης του κόμματος
Άρθρο 20 Δομή
Άρθρο 21 Συνέδριο
Άρθρο 22 Σύνθεση Συνεδρίου
Άρθρο 23 Προκήρυξη Συνεδρίου - Προσυνεδριακή διαδικασία
Άρθρο 24 Έκτακτο Συνέδριο - Θεματικά Συνέδρια


Κεφάλαιο Πέμπτο:
Κεντρικά Όργανα του κόμματος
Άρθρο 25 Κεντρικό Συμβούλιο
Άρθρο 26 Σύνθεση Κεντρικού Συμβουλίου
Άρθρο 27 Εκτελεστικό Γραφείο
Άρθρο 28 ο Γενικός Γραμματέας
Άρθρο 29 ο Πρόεδρος
Άρθρο 30 Τμήμα Πολιτικής Διαχείρισης
Άρθρο 31 Τμήμα Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης

Κεφάλαιο Έκτο:
Περιφερειακά Όργανα του κόμματος
Άρθρο 32 Επιτροπές Πρωτοβουλίας Πολιτών
Άρθρο 33 Νομαρχιακή Επιτροπή
Άρθρο 34 Περιφερειακή Οργάνωση και Περιφερειακό Συνέδριο
Άρθρο 35 Περιφερειακή Επιτροπή
Άρθρο 36 Περιφερειακό Συμβούλιο


Κεφάλαιο Έβδομο:
Οργανώσεις και φορείς
Άρθρο 37 Πολιτικό Συμβούλιο των Ελλήνων της Διασποράς
Άρθρο 38 Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Άρθρο 39 Συμβουλευτικό Πολιτικό Συμβούλιο
Άρθρο 40 Συνδικαλιστικές παρατάξεις
Άρθρο 41 ΙΣΤΑΜΕ

Κεφάλαιο Όγδοο:
Ανάδειξη Υποψηφίων του κόμματος
Άρθρο 42 Αρχές Ανάδειξης


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Ίδρυση, Αξίες και Στόχοι του ΠΑΣΟΚ



Άρθρο 1 Ίδρυση
Το πολιτικό Κίνημα που ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη 1974 ονομάστηκε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑΣΟΚ). Από εδώ και στο εξής θα αναφέρεται ως κόμμα ή Κίνημα τιμητικά και για ιστορικούς λόγους.

Άρθρο 2 Έδρα - Έμβλημα
1. Η έδρα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αθήνα.
2. Το έμβλημά του έχει πράσινο χρώμα και απεικονίζει έναν ήλιο που ανατέλλει, κάτω από τον οποίο υπάρχει η συντομογραφία του.

Άρθρο 3 Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Διεθνείς Συνεργασίες
1. Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συμμετέχει ενεργά με πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.
2. Συνεργάζεται με τα κόμματα και τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Άρθρο 4 Αξίες και στόχοι
1. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό κόμμα με δημοκρατικό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό που επιδιώκει την ζωντανή και ανοιχτή σχέση με τον πολίτη και την προωθεί με τη δράση του, τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης και τις ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
2. Επιδιώκει την διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάπτυξη της δημοκρατίας.
3. Στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και στη ριζοσπαστική αποκέντρωση του κράτους με ενδυνάμωση της περιφέρειας στο πλαίσιο μιας προοδευτικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης.
4. Θεωρεί τη γνώση και την πληροφόρηση ως βασικό δικαίωμα του πολίτη. Η επιμόρφωση των μελών και κάθε ενεργού πολίτη αποτελεί κεντρικό στόχο και μέσο της δράσης του.
5. Επιδιώκει τη δίκαιη συμμετοχή όλων
- στην πολιτική, στον πολιτισμό και στην επικοινωνία,
- σε μια κοινωνία συνοχής και ασφάλειας,
- στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ανάπτυξης και της προόδου,
- στην αγορά εργασίας και την απασχόληση,
- σε μία ανοικτή οικονομία δίκαιης πρόσβασης, βασισμένη στην ποιότητα και την καινοτομία,
- στην εκπαίδευση και επιμόρφωση σε μία ανοικτή κοινωνία γνώσης και πληροφορίας, που αναγνωρίζει ως βασική πηγή πλούτου τον άνθρωπο
6. Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερούς στόχους, ιδίως:
- την κατοχύρωση της εθνικής ομοψυχίας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων,
- την διασφάλιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών,
- τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου,
- τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
- τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης,
- την καταπολέμηση κάθε διάκρισης που βασίζεται σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές διαφορές ή διαφορές σεξουαλικής προτίμησης, σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα,
- τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,
- την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη του πολιτισμού, της συλλογικής και ατομικής δημιουργίας
- αξιοποίηση του πολιτισμού ως βασικού στοιχείου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
7. Αγωνίζεται για τη διαφάνεια, το δημοκρατικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία
σε όλες τις λειτουργίες και τους θεσμούς του Κράτους
8. Εργάζεται για μια ισχυρή και αξιόπιστη Ελλάδα σε μια ειρηνική, δημοκρατική, πολιτικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη ενωμένη Ευρώπη, και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δημοκρατικού ελέγχου ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών.
9. Το ΠΑΣΟΚ μέσα στο πλαίσιο ενός νέου διεθνισμού αγωνίζεται για μια ειρηνική διεθνή κοινωνία και για την διαμόρφωση δομών δημοκρατικής δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Προωθεί την ιδέα της πολιτικής και κοινωνικής συνεργασίας για το δημοκρατικό έλεγχο της παγκοσμιοποίησης

Άρθρο 5 Διαμόρφωση πολιτικής
1. Οι πολιτικές επιλογές και η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται στα πλαίσια των αρχών του κόμματος, του Συνεδρίου και των οργάνων του.
2. Η διαρκής πολιτική και δημοκρατική διαβούλευση με όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, αποτελεί μόνιμο στοιχείο στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής του κόμματος.

Άρθρο 6 Κοινωνία των πολιτών - Εθελοντισμός
1. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει και ενισχύει τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
2. Υποστηρίζει και αναδεικνύει τον εθελοντισμό σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής.
3. Συνεργάζεται με τις οργανώσεις και τα κινήματα που εμπνέονται και προωθούν τις ίδιες αξίες και αρχές.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρχές δημοκρατικής λειτουργίας




Άρθρο 7 Αρχές λειτουργίας
Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του. Κατοχυρώνει την ελευθερία της βούλησης και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, αξιοποιώντας θεσμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης με τα όργανα και τις διαδικασίες του.

Άρθρο 8 Εσωκομματική δημοκρατία
1. Στο εσωτερικό του κόμματος κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία, η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στον διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και το δικαίωμα υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων
2. Συνυπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα, γραπτά ή προφορικά, όλες οι απόψεις, τάσεις και τα ρεύματα ιδεών και αντιλήψεων.
3. Η έκφραση και η διακίνηση ιδεών και απόψεων γίνεται με σεβασμό στις αρχές και αξίες του κόμματος και των συλλογικών του αποφάσεων
4. Μέσα από τον διάλογο και την επιμορφωτική δραστηριότητα διασφαλίζεται η ιδεολογική συνοχή και η ενότητα της δράσης του
5. Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί θεμελιώδη αρχή της λειτουργίας του.
6. Τα όργανα του κόμματος λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και της διαβούλευσης με τον πολίτη στη λήψη των αποφάσεων. Τα μέλη του συμμετέχουν στην υλοποίησή τους με πρωτοβουλίες και οργανωμένη δράση.
7. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε οργάνου. Είναι σεβαστά και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας

Άρθρο 9 Λογοδοσία - Ανάκληση
1. Όλα τα αιρετά, εκλεγμένα ή μη, όργανα λογοδοτούν τακτικά μία φορά το χρόνο στα σώματα που τα εξέλεξαν ή τα διόρισαν και έκτακτα, όταν αυτά το ζητήσει η πλειοψηφία των μελών τους.
2. Όλα όργανα μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν ή από την Κεντρική Διοίκηση, σε περίπτωση διορισμού τους. Η ανάκληση γίνεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών τους.
3. Η απόφαση ανάκλησης για όλα τα όργανα λαμβάνεται από το ½ + 1 του αριθμού των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου.
4. Οι διαδικασίες λογοδοσίας και ανάκλησης ρυθμίζονται από εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κόμματος.

Άρθρο 10 Εκπροσώπηση των μελών
1. Η εκπροσώπηση των μελών στα Συνέδρια, τις Συνδιασκέψεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες κόμματος βρίσκεται σε αναλογία με τον αριθμό των μελών της κάθε Νομαρχιακής Οργάνωσης.
2. Η εκλογή όλων των οργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική, όταν υπάρχει εκλογή και όχι διορισμός.
3. Η χορήγηση πληρεξουσιότητας για την εκπροσώπηση σε Συνελεύσεις, Συνέδρια ή όργανα δεν είναι δυνατή.
4. Κάθε μέλος που συμμετέχει σε Συνέδρια ή σε Συνελεύσεις διαθέτει μία μόνο ψήφο.
5. Για την εκλογή των συνέδρων και των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον προς εκλογή θέσεων.
Το Κεντρικό Συμβούλιο αποφασίζει για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στην εκλογή των άλλων οργάνων.
6. Είναι δυνατή η συμμετοχή με επιστολική ψήφο ή μέσω διαδικτύου, εφόσον διασφαλίζονται οι βασικές αρχές των εκλογικών διαδικασιών
7. Οι αντιπρόσωποι των μελών και των οργανώσεων στις διαδικασίες και τα όργανα του κόμματος οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις και τις αποφάσεις των μελών και οργάνων που τους εξέλεξαν. Έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και τις δικές τους απόψεις και είναι διαμορφώσουν την τελική τους γνώμη πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
8. Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων, όπου αυτό ορίζεται, γίνεται με ενιαίες αρχές και ρυθμίζονται από εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κόμματος.

Άρθρο 11 Συμμετοχή πολιτών
1. Η εσωτερική λειτουργία του κόμματος στηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων ενεργών πολιτών στις διαδικασίες, στις εκδηλώσεις και στα όργανά του.
2. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και τις διαδικασίες του κόμματος, εξαιρουμένων των ψηφοφοριών και των συνεδριάσεων των οργάνων του, εκτός κι αν προβλέπεται διαφορετικά κατά περίπτωση.

Άρθρο 12 Ισότητα των φύλων στην εκπροσώπηση
1. Εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου στα όργανα του κόμματος σε ποσοστό 40% τουλάχιστον.
2. Σε όσα όργανα προβλέπεται Αναπληρωτής Γραμματέας ή Αναπληρωτής Συντονιστής, αυτός είναι πάντα αντιθέτου φύλου με τον Συντονιστή αντιστοίχως.

Άρθρο 13 Ανανέωση των συλλογικών οργάνων
Εξασφαλίζεται ότι το 30% τουλάχιστον όσων κάθε φορά εκλέγονται στα συλλογικά όργανα, εκλέγονται στα όργανα αυτά για πρώτη φορά και αφορά το κάθε φύλο ξεχωριστά.

Άρθρο 14 Θητείες στα όργανα
Δεν επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερες από δύο (2) πλήρεις θητείες. Η θητεία του Προέδρου είναι σε ισχύ για όσο διάστημα δεν είναι Πρωθυπουργός. Στην αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντα του Προέδρου, ο Γενικός Γραμματέας

Άρθρο 15 Αυτονομία του Κινήματος και ασυμβίβαστα
1. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής του λειτουργίας.
2. Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του διατηρούν και διαφυλάσσουν την πολιτική τους αυτονομία από ιδιωτικούς και δημόσιους οικονομικούς φορείς, τη Δημόσια Διοίκηση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
3. Όσα στελέχη κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή είναι Τομεάρχες, ή Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών και Γραμματείς Περιφερειακών Επιτροπών, κατέχουν θέσεις που συνεπάγονται ασυμβίβαστο και εξειδικεύονται στον Κανονισμό Λειτουργίας.
4. Οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και οι Γραμματείς των Περιφερειακών Επιτροπών δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή δήμαρχοι.

Άρθρο 16 Δημοσιότητα και Διαφάνεια
1. Κάθε απόφαση ή πράξη οργάνου του κόμματος δημοσιοποιείται με ευθύνη του οργάνου στο δικτυακό τόπο του κόμματος
2. Η υποχρέωση δημοσιότητας ισχύει και για τα πρακτικά συνεδριάσεων κάθε συλλογικού οργάνου του Κινήματος. Εξαίρεση επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του.
3. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με την δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των ì ελών και των οργάνων του κόμματος.
4. Η Επιτροπή Καταστατικού & Διαφάνειας συντάσσει Κώδικα Διαφάνειας. Κάθε όργανο μεριμνά για την τήρησή του, καθώς και για τη δημοσιότητα των συζητήσεων και αποφάσεών του.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Μέλη του ΠΑΣΟΚ



Άρθρο 17 Συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ
1. Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του κόμματος και δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό κόμμα, μπορούν να συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ ως μέλη του
2. Με τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετέχουν και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα
3. Όσοι επιθυμούν να είναι Μέλη του ΠΑΣΟΚ, εγγράφονται αυτοπροσώπως στο μητρώο μελών του.
4. Τα μέλη μπορούν να παραιτηθούν με απλή δήλωσή τους προς την Επιτροπή Καταστατικού & Διαφάνειας, η οποία τους διαγράφει από το μητρώο μελών

Άρθρο 18 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Μελών
1. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στο σύνολο της πολιτικής ζωής του κόμματος.
- εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται ή διορίζονται σε όλα τα όργανα,
- καλούν σε λογοδοσία, ελέγχουν και ανακαλούν όλα τα εκλεγμένα ή διορισμένα όργανα,
- συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν στην διαμόρφωση του προγράμματος και των πολιτικών του κόμματος
- έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση κόμματος,
- συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες των οργανώσεων και φορέων του ΠΑΣΟΚ, πολιτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού περιεχομένου.
2. Το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει σε κάθε μέλος το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση αξιωμάτων, στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατική ανάδειξη του μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και βάσει της δράσης και προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.
3. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ δραστηριοποιούνται για την προώθηση των στόχων και της πολιτικής του κόμματος στην ελληνική κοινωνία, καθώς και για την οργανωτική του ανάπτυξη. Δραστηριοποιούνται στα συνδικαλιστικά κινήματα και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην νεολαία του κόμματος και σε όλα τα όργανα ή επιμέρους τομείς, επιτροπές και τμήματα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, τα όρια ηλικίας ή ανήκουν στους οικείους επαγγελματικούς ή άλλους χώρους αντιστοίχως.
4. Η πολιτική στάση των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν το Κίνημα. Δεσμεύονται για την τήρηση του Καταστατικού και τις αποφάσεις των οργάνων και ελέγχονται για τυχόν παράβασή τους. Εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στην υλοποίηση των οικονομικών του στόχων.
5. Απώλεια της ιδιότητας μέλους επέρχεται αν δεν ανανεωθεί η ταυτότητα μέλους εντός έξι (6) μηνών από την λήξη της και μετά από προειδοποίηση.
6. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν σε απώλεια της ιδιότητάς τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Εσωτερική Οργάνωση & δομή του κόμματος




Άρθρο 19 Αρχές οργάνωσης του Κινήματος
1. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται στη βάση των αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας, της αποκέντρωσης και της λήψης των αποφάσεων όσο πιο κοντά στα μέλη και τους πολίτες.
2. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται ως δίκτυο μελών, οργανώσεων, φορέων και κινήσεων πολιτών σε όλα τα επίπεδα της διαμόρφωσης των πολιτικών του αποφάσεων και εξασφαλίζει ελευθερία συμμετοχής των πολιτών, ισότητα στην πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες καθώς και στη πληροφόρηση και τη γνώση.
3. Αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης, απόφασης και διαφάνειας
4. Εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία προσβασιμότητα σε όλες τις οργανώσεις και διαδικασίες καθώς και στην απαραίτητη πληροφόρηση συμμετοχή τους.

Άρθρο 20 Δομή
1. Η δομή του κόμματος είναι πυραμιδοειδής και παρουσιάζεται περιγραφικά στους πίνακες 1, 2, 3 στο παράρτημα του παρόντος Καταστατικού
2. Σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό η οργάνωση του κόμματος συντίθεται από:
- το Συνέδριο
- τον Πρόεδρο
- το Κεντρικό Συμβούλιο
- το Εκτελεστικό Γραφείο
- τον Γενικό Γραμματέα
- τον Γενικό Διευθυντή
- το Τμήμα Πολιτικής Διαχείρισης
- το Τμήμα Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης
3. Η λειτουργία και οι αρμοδιότητες των παραπάνω οργάνων περιγράφονται από το παρόν Καταστατικό και τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κόμματος

Άρθρο 21 Συνέδριο
1. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια των αρχών στόχων του. Ελέγχει όλα τα όργανα του και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού του κόμματος.
2. Το Συνέδριο εκλέγει το Κεντρικό Συμβούλιο και τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος
3. Το Συνέδριο διεξάγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου, το Συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί το πολύ έξι μήνες μετά την συμπλήρωση της τετραετίας.

Άρθρο 22 Σύνθεση Συνεδρίου
1. Στο Συνέδριο συμμετέχουν:
- τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου,
- τα μέλη που εκλέγονται και εκπροσωπούν όλες τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές
- τα μέλη του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου της Διασποράς
- τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ,
- οι εν ενεργεία Νομάρχες και Δήμαρχοι που είναι Μέλη του ΠΑΣΟΚ,
- οι Πρόεδροι των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών και αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι Μέλη του ΠΑΣΟΚ, - μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν πιστοποιηθεί, μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου,
- όσοι έχουν διατελέσει Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι Μέλη του.
(- όσοι διατέλεσαν μέλη σε όλες τις Κεντρικές Επιτροπές του κόμματος)
(- τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3 Σεπτέμβρη)
2. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το 2/3 των μελών του.
3. Το Συνέδριο συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Μέχρι τότε προεδρεύει ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Γραμματέας.
4. Ειδικά θέματα για την οργάνωση, διεξαγωγή και διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας και τις προτάσεις της Επιτροπής Προετοιμασίας του Συνεδρίου η οποία ορίζεται από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου

Άρθρο 23 Προκήρυξη Συνεδρίου - Προσυνεδριακή διαδικασία
1. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοιχτός στους πολίτες και διεξάγεται από κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή
2. Στις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων συμμετέχουν τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών τουλάχιστον δύο μήνες από την ημέρα εκλογής των αντιπροσώπων, καθώς και κάθε Έλληνας πολίτης που το επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εγγραφεί στα μητρώα μελών του κόμματος και να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους.

Άρθρο 24 Έκτακτο Συνέδριο - Θεματικά Συνέδρια
1. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται υποχρεωτικά με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου μετά από αίτημα του 1/3 τουλάχιστον των μελών του ή του 1/2 του αριθμού των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή του 10% του συνόλου των μελών του κόμματος ή με απόφαση του Προέδρου. Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος διεξάγεται κατ' αναλογία των όσων ισχύουν για το τακτικό Συνέδριο.
2. Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου μπορούν να συγκληθούν θεματικά Συνέδρια και Συνδιασκέψεις με αποφασιστικό χαρακτήρα. Η σύγκλιση εκτάκτων Συνεδρίων και Συνδιασκέψεων, καθώς και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής τους, προβλέπονται από το Κεντρικό Συμβούλιο στην απόφαση σύγκλησής τους.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ:
Κεντρικά Όργανα του κόμματος



Άρθρο 25 Κεντρικό Συμβούλιο
1. Το Κεντρικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος μεταξύ δύο Συνεδρίων. Χαράσσει και συνθέτει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του κόμματος, τις πολιτικές και τις δράσεις του κόμματος σε όλα τα πεδία έκφρασής του. Οι αποφάσεις του και οι κατευθυντήριες γραμμές του είναι υποχρεωτικές για όλα τα όργανα του κόμματος.
2. Το Κεντρικό Συμβούλιο καθοδηγεί, εποπτεύει και ελέγχει την πορεία και τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
3. Αποφασίζει για κάθε θέμα που δε ρυθμίζεται από το Καταστατικό.
4. Το Κεντρικό Συμβούλιο συνεπικουρεί τον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο
5. Το Κεντρικό Συμβούλιο εκλέγει τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος
6. Το Κεντρικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να συστήνει:
- Ομάδες Εργασίας ανά επιστημονικό ή επαγγελματικό επίπεδο
- την Επιτροπή Προετοιμασίας Συνεδρίου
7. Το Κεντρικό Συμβούλιο στηρίζει και συνδράμει τους πολίτες, όπου αυτό είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο
8. Το Κεντρικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τέσσερις (4) φορές το χρόνο. Με απόφαση του Προέδρου ή αν το ζητήσει το 10% του αριθμού των μελών του συγκαλείται έκτακτη σύνοδος. Απαρτία υπάρχει όταν παρευρίσκονται τα 2/3 των μελών του Συμβουλίου.

Άρθρο 26 Σύνθεση Κεντρικού Συμβουλίου
1. Μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου είναι:
- ο Πρόεδρος ,
- ο Γενικός Γραμματέας
- ο Γενικός Διευθυντής
- οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί,
- οι Τομεάρχες του Τμήματος Πολιτικής Διαχείρισης
- οι Τομεάρχες του τμήματος Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης
- ίσος αριθμός μελών εκλεγόμενων από το Συνέδριο με τον αριθμό των κάθε φορά μετεχόντων λόγω θέσης ή ιδιότητας.
2. Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα για την εκλογή του στο Κεντρικό Συμβούλιο
3. Στο Κεντρικό Συμβούλιο εκλέγονται τουλάχιστον επτά (7) μέλη από το Κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο της Διασποράς, καθώς και τουλάχιστον τρία (3) μέλη που είναι αλλοδαποί πολίτες και προέρχονται από διαφορετικές χώρες
4. Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου διατηρούν την θέση τους μέχρι την εκλογή του νέου οργάνου.
5. Με απόφαση του Προέδρου ή του Εκτελεστικού Γραφείου καλούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Κεντρικού Συμβουλίου εκπρόσωποι πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Άρθρο 27 Εκτελεστικό Γραφείο
1. Το Εκτελεστικό Γραφείο είναι το ανώτερο εκτελεστικό όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου. Είναι όργανο πολιτικού σχεδιασμού. Διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική μεταξύ των δύο τακτικών συνόδων του Κεντρικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των ιδεολογικών θέσεων και της γενικής πολιτικής που καθορίζονται από αυτό.
2. Το Εκτελεστικό Γραφείο αποτελείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος και εννέα (9) μέλη που εκλέγονται από το Κ.Σ. έπειτα από πρόταση του Προέδρου.
3. Όταν το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση, κανένα μέλος του Ε.Γ. δεν ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα.
4. Το Ε.Γ. λειτουργεί με ευθύνη του Προέδρου του κόμματος, ο οποίος και το συγκαλεί.
5. Το Ε.Γ. μπορεί να συστήνει Επιτροπές Κυβερνητικού Ελέγχου, οι οποίες θα συστήνονται ανεξάρτητα από το αν το ΠΑΣΟΚ ασκεί διακυβέρνηση ή όχι. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Επιτροπών αυτών, καθορίζονται από εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
5. Το Ε.Γ. έπειτα από πρόταση του Προέδρου συγκαλεί το Κ.Σ., ορίζει την ημερήσια διάταξη, εισηγείται τα θέματα και ορίζει τους εισηγητές

Άρθρο 28 ο Γενικός Γραμματέας
1.Ο Γραμματέας εκλέγεται από το Συνέδριο. Έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας όλων των οργάνων του κόμματος στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων τους.
2. Σε περίπτωση κυβερνητικών καθηκόντων του Προέδρου, τον αντικαθιστά πλήρως στα κομματικά του καθήκοντα.

Άρθρο 29 ο Πρόεδρος
1. Ο Πρόεδρος του Κινήματος εκφράζει και εκπροσωπεί το κόμμα σε όλες του τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
2. Προεδρεύει του Εκτελεστικού Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου
3. Ο Πρόεδρος ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου, του Ε.Γ. και του Κ.Σ.
4. Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη κόμματος και από τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όπως περιγράφεται από το παρόν Καταστατικό κάθε τέσσερα (4) χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν την σύγκλιση του Συνεδρίου.
5. Η προκήρυξη της εκλογής του Προέδρου γίνεται με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου, που αποφασίζει και για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων Προέδρων.
6. Υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/3 τουλάχιστον των μελών του Κ.Σ. ή το ½ των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του κόμματος. Κάθε μέλος προτείνει μόνον έναν.
7. Για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το ½ + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους.
8. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται εφόσον λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Άρθρο 30 Τμήμα Πολιτικής Διαχείρισης
1. Στα πλαίσια της ριζικής αναδιοργάνωσης του κόμματος και μετασχηματισμού της δομής του, το Τμήμα Πολιτικής Διαχείρισης αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών που το κόμμα πρεσβεύει.
2. Υπεύθυνος για την λειτουργία του Τμήματος ορίζεται ο Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, ο οποίος είναι και ο εκλεγμένος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
3. Το Τμήμα Πολιτικής Διαχείρισης αποτελείται από τους εξής Τομείς:
- Τομέα Πολιτικών Ερευνών και Σχεδιασμού
- Τομέα Κοινοβουλευτικού Έργου
- Κοινοβουλευτική Ομάδα
- Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα
- Τομέα Ειδικών Θεμάτων
- Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Θεμάτων
- Τομέα Εργασιακών Θεμάτων
- Νεολαία
- Τομέα Επικοινωνίας & ΜΜΕ
- Τομέα Περιφερειακής Διοίκησης
- Τομέα Επιμόρφωσης Στελεχών
4. Όλοι οι υπεύθυνοι Τομεάρχες, διορίζονται από το Ε.Γ. έπειτα από πρόταση του Κ.Σ. για διετή θητεία με δυνατότητα μιας ακόμη ανανέωσης.
5. Τα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των εν λόγω οργάνων ρυθμίζονται και περιγράφονται από τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κόμματος

Άρθρο 31 Τμήμα Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης
1. Στα πλαίσια της ριζικής αναδιοργάνωσης του κόμματος και μετασχηματισμού της δομής του, το Τμήμα Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία του κόμματος με πλήρη υποστήριξη στον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο του κόμματος.
2. Υπεύθυνος για την λειτουργία του Τμήματος, ορίζεται έπειτα από πρόταση του Κ.Σ. ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος.
3. Το Τμήμα Διοικητικής & Κοινωνικής Διαχείρισης αποτελείται από:
- το Γραφείο Προσωπικού
- τον Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης
- τον Τομέα Νομικού Ελέγχου
- τον Τομέα Ερευνών Κοινωνικών Θεμάτων
- το Τμήμα εξυπηρέτησης Πολιτών / Μεταναστών / Ομογενών
- το Πειθαρχικό Συμβούλιο
4. Τα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των εν λόγω οργάνων ρυθμίζονται και περιγράφονται από τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κόμματος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ:
Περιφερειακά Όργανα του κόμματος



Άρθρο 32 Επιτροπές Πρωτοβουλίας Πολιτών
1. Το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό υποστηρίζει Επιτροπές Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά θέμα, θεσμό ή χώρο. Οι Επιτροπές μπορεί να έχουν ως ιδρυτική τους αφετηρία το κόμμα ή άλλες αυτόνομες από αυτό κινήσεις και πρωτοβουλίες.
2. Οι επί μέρους δράσεις αρθρώνονται ιδιαίτερα σε:
- Δίκτυα πρωτοβουλίας πολιτών για θέματα πολιτικού, κοινωνικού, συνδικαλιστικού, επιστημονικού, μορφωτικού ή επαγγελματικού ενδιαφέροντος
- Δίκτυα Αλληλεγγύης, που μεριμνούν για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με ευπαθείς κατηγορίες πολιτών

Άρθρο 33 Νομαρχιακή Επιτροπή
1. Σε επίπεδο Νομού συστήνεται και λειτουργεί μία Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή με διαχειριστικό και συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση των αποφάσεων και των πολιτικών του κόμματος, με απευθείας διορισμό της από το Εκτελεστικό Γραφείο, με διετή θητεία.
2.Τα μέλη της δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα (9) στον αριθμό και έχουν δικαίωμα μιας ακόμη ανανέωσης της θητείας τους έτσι, ώστε όλα τα μέλη να μπορούν να έχουν συμμετοχή στο ανώτερο όργανο του κόμματος σε επίπεδο νομού.
3. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ρυθμίζονται από τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Άρθρο 34 Περιφερειακή Οργάνωση - Περιφερειακό Συνέδριο
1. Οι Περιφερειακές Οργανώσεις είναι διαρθρωμένες ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας. Το Κεντρικό Συμβούλιο αποφασίζει με Κανονισμό για τις ειδικές ρυθμίσεις των Περιφερειακών Οργανώσεων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης, τις νησιωτικές περιοχές καθώς και για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
2. Περιφερειακό Συνέδριο οργανώνεται με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε δύο χρόνια ή και νωρίτερα μετά από απόφαση Συμβουλίου. Για τη σύνθεση του Περιφερειακού Συνεδρίου εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές με το εθνικό Συνέδριο διατάξεις ανοικτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας.
3. Το Περιφερειακό Συνέδριο έχει πολιτικό, προγραμματικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η Περιφερειακή Επιτροπή μεριμνά για την καταγραφή υλοποίηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν, τις οποίες περιλαμβάνει υποχρεωτικά στην ετήσια απολογιστική της Έκθεση προς το Εθνικό Συμβούλιο.
4. Τα σχετικά με το Περιφερειακό Συνέδριο θέματα ρυθμίζονται με εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Άρθρο 35 Περιφερειακή Επιτροπή
1. Η Περιφερειακή Επιτροπή είναι το ανώτερο όργανο του κόμματος στην περιφέρεια με αποφασιστική αρμοδιότητα. Διορίζεται από την Εκτελεστικό Γραφείο για διετή θητεία και μόνον με δικαίωμα ακόμη μίας ανανέωσης των μελών της. Διαβουλεύεται με τους πολίτες της περιφέρειας για την διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος και προτείνει προς την Κεντρική Διοίκηση επιμέρους πολιτικές που αφορούν στην κάθε Περιφέρεια ευθύνης της.
2. Έχει την ευθύνη της οργανωτικής και οικονομικής λειτουργίας του κόμματος στην περιφέρεια.
3. Διαμορφώνει τις πολιτικές προτεραιότητες της περιφέρειας μέσα στα πλαίσια των γενικότερων αρχών και στόχων του κόμματος.
4. Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή αποτελείται από 11 έως ως 21 μέλη, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών. Κάθε νομός εκπροσωπείται από δύο τουλάχιστον μέλη στην Περιφερειακή Επιτροπή. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών καθορίζεται στον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
5. Η Περιφερειακή Επιτροπή συνέρχεται τακτικά τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα, ενώ μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως εάν το ζητήσει τουλάχιστον των μελών της. Η τελευταία συνεδρίαση κάθε χρόνου είναι απολογιστική και κάθε Περιφερειακή Επιτροπή συζητά και υποβάλλει αναλυτική έκθεση πεπραγμένων στο Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος.
6. Τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, δεν μπορούν να είναι και μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών των Νομών τους.

Άρθρο 36 Περιφερειακό Συμβούλιο
1. Σε επίπεδο Περιφέρειας λειτουργεί και Περιφερειακό Συμβούλιο, ως όργανο πολιτικής διαβούλευσης και συντονισμού.
2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκροτείται από τα μέλη των Περιφερειακών οργάνων, τους βουλευτές, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, τους Γραμματείς της Νεολαίας και τους Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών που προέρχονται από την Περιφέρεια, καθώς και τους Νομάρχες και τους εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων της Περιφέρειας που είναι μέλη, υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Συμμετέχουν επίσης μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν πιστοποιηθεί
3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά κάθε τρεις (3) μήνες με ευθύνη του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ:
Οργανώσεις και φορείς



Άρθρο 37 Ελληνισμός της Διασποράς
1. Προωθούμε την αναβάθμιση του ρόλου των Ελλήνων της διασποράς με σύσταση και λειτουργία Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου της Διασποράς, η σύνθεση του οποίου θα προσδιορίζεται από τα Πολιτικά Συμβούλια των Ελλήνων της Διασποράς, ανά γεωγραφική περιοχή ή ανά χώρα σε περιπτώσεις με πολυπληθή αντιπροσώπευση.
Ο σκοπός του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου και των κατά τόπους Πολιτικών Συμβουλίων της Διασποράς είναι:
- ο συμβουλευτικός χαρακτήρας προς την Κεντρική Διοίκηση του κόμματος
- η υποστήριξη της ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων της χώρας μας και η στήριξη των Εθνικών μας συμφερόντων, όπου αυτό είναι αναγκαίο
- η όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς για την ενδυνάμωση των δεσμών τους με την μητέρα πατρίδα.
2. Αντιπρόσωποί του εκλέγονται στο Κεντρικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται στο παρόν Καταστατικό

Αρθρο 38 Νεολαία ΠΑΣΟΚ
1. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι αυτοτελής οργάνωση του κόμματος.
2. Μέλη της Νεολαίας μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες ηλικίας από 16 έως 30 ετών καθώς και αλλοδαποί πολίτες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα
3. Τα μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν ισότιμα στο Συνέδριο και τις Συνδιασκέψεις του κόμματος.
4. Μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν ισότιμα στα ψηφοδέλτια του κόμματος με ποσόστωση 40%
5. Η Νεολαία διεξάγει δικό της Συνέδριο, διαθέτει δικό της Καταστατικό, στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα οργανωτικά ζητήματα μέσα στο αξιών, στόχων και διατάξεων του παρόντος Καταστατικού.

Άρθρο 39 Συμβουλευτικό Πολιτικό Συμβούλιο
1. Το Συμβουλευτικό Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από όλους τους εν ενεργεία ή μη εκλεγμένους αντιπροσώπους του κόμματος ηλικίας άνω των 60 ετών, τόσο στην Βουλή και την Ευρωβουλή, όσο και στην τοπική Αυτοδιοίκηση
2. Σκοπός του Σ.Π.Σ. είναι η υποστήριξη όλων των οργάνων και όλων των μελών του ΠΑΣΟΚ με γνώση και εμπειρία στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση των πολιτικών του κόμματος μέσα στα πλαίσια των αρχών και των επιδιώξεών του

Άρθρο 40 Συνδικαλιστικές παρατάξεις
1. Την ευθύνη για την άσκηση πολιτικής και τον συντονισμό δράσεων σε χώρους εργασίας, για επαγγελματικά ή κλαδικά θέματα έχουν αποκλειστικά αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν και τα μέλη του κόμματος
2. Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία τους καθορίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας στο πλαίσιο των καταστατικών αξιών και αρχών του Κινήματος

Άρθρο 41 ΙΣΤΑΜΕ
1. Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχει αρμοδιότητα την πολιτική ανάλυση και επεξεργασία και διαμόρφωση πολιτικών και επιστημονικών προτάσεων και τη στρατηγική ανάλυση για τις ανάγκες του Κινήματος
2. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται με τις οργανώσεις του κόμματος, με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα.
3. Οργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του και όταν προσκαλείται από τα Κεντρικά ή Περιφερειακά Όργανα του κόμματος, με τα οποία και συντονίζει την δράση του.
4. Υποβάλλει τον ετήσιο προγραμματισμό του στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, καθώς και ετήσιο απολογισμό του στο Κεντρικό Συμβούλιο.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΌΓΔΟΟ:
Ανάδειξη Υποψηφίων του κόμματος



Άρθρο 42 Αρχές Ανάδειξης
1. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την Βουλή, την Ευρωβουλή και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδεικνύονται με αξιολόγηση τους από το Κεντρικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα. Η απόφασή τους επικυρώνεται κατά πλειοψηφία από το Εκτελεστικό Γραφείο.
2. Εισηγήσεις θετικές ή αρνητικές για υποψηφίους μπορούν να γίνονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές, προς την Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα.
3. Ειδικότερα θέματα ανάδειξης καθώς και υποστήριξης υποψηφίων που επιβάλλει η στρατηγική και οι συνεργασίες του κόμματος, καθορίζονται, μετά από πρόταση της Επιτροπής Προεκλογικού Αγώνα, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου
4. Στον Κανονισμό Λειτουργίας προβλέπονται οι συνέπειες της μη τήρησης της δεσμευτικότητας των παραπάνω διαδικασιών από τους υποψηφίους.